Görüş Bildir

"Cami giderlerini de devlet karşılasın"

Cami dernekleri, diğer kurumlarda olduğu gibi caminin giderlerinin de devlet tarafınadn karşılanması gerektiğini belirterek uygulamanın bir ayrımcılık oluğunu belirttiler.

Cami giderlerine ayrılan devlet bütçesini değerlendiren cami dernekleri yetkilileri, diğer kurumlarda olduğu gibi camilerinde ısıtma-soğutma, su ve elektrik gibi giderlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini belirterek uygulanan ayrımcılığa tepki gösterdiler.

Merkez Bağlar ilçesinde halk arasında Hatboyu Caddesi olarak bilinen Bulvardaki Hatboyu Mescidi Derneği Sorumlusu Ramazan Danış, ayrılan bütçenin yetersiz olduğundan dolayı elektrik kesintisi gibi sıkıntılar yaşadıklarını belirtti.

Faturayı ödeme sıkıntısı yaşadıklarından dolayı elektriklerinin kesildiğini söyleyen Danış, "Soğutma ve ısıtma sistemlerimizi kullanamıyoruz. Faturamızı ödeyemediğimiz için elektriklerimizi kestiler. Bu konuda camilerimiz bayağı mağdur durumda. Gerekli taleplerimize cevap verilmesi lazım. Başka kurumlarda bu ödenirken, camilerde ödenmemesi ayrımcılık oluyor." dedi.

CAMİ GİDERLERİNİN KARŞILANMASI

Cami giderlerinin cami cemaatinden toplanılması önerilerinin yanlış olduğunu savunan Danış, diğer kurumlarda ise böyle bir uygulamanın olmadığını belirtti.

Danış, "Bunu sadece cami için öngörüyorlar ve bu da yanlış bir yaklaşımdır. Çünkü camiler, halka açık olan ve manevi ihtiyaçlarımızı giderdiğimiz yerlerdir. Ama maalesef burada negatif bir yaklaşım var. Bu noktadaki eksikliğin giderilmesi lazım. Cami cemaatinden de bu konuda bize bayağı şikâyetler geliyor." ifadelerini kullandı.

BÜTÇE DEVLET TARAFINDAN KARŞILANSIN

Cami giderleri için ayrılan bütçenin yetersiz olduğuna dikkat çeken Danış, "Bu konuda Müftülüğe müracaat ettiğimizde diyor ki, 'Biz ancak cüzi bir miktarını karşılayabiliriz, diğerini siz kendi aranızda karşılayın.' Buraya gelen cami cemaatinin durumu da malum. Çoğunluğu yaşlı ve imkânları olmayan insanlardan oluşuyor. Aylık 500-550 lira elektrik faturası geliyor. Zaten bunun üstünde tüketemiyoruz, otomatik sisteme bağlamışlar, direkt DEDAŞ elektriklerimizi kesiyor, mağdur oluyoruz. Müftülük 500'ün üstünü karşılamıyor. Cemaatten de bu kadar meblağ çıkmıyor." şeklinde konuştu.

Emek Caddesi 443'üncü sokakta bulunan Seyda Mescidi Derneği Başkanı Bedrettin Ezgi ise diğer kurumların giderleri karşılandığı gibi cami ve mescitlerin masraflarının da karşılanması gerektiğini vurguladı.

Ezgi, "Valilik, Kaymakamlık, Emniyet ve diğer kurumların doğalgaz, elektrik, su ve diğer masrafları devlet tarafından karşılanırken camii ve mescidlerin bu tür ihtiyaçlarını devlet karşılamıyor." dedi.

Cami için sürekli toplanan yardımların bazen vatandaşın tepkisine neden olduğunu söyleyen Ezgi, "Vatandaşlar da bu tür giderlerin devlet tarafından karşılanmasını istiyor. Camimizin aylık gideri 500 ile 750 lira arası. Ve devletin sunduğu destek bu gideri karşılamıyor. Cami cemaatinden de yardım toplanılmasına rağmen ihtiyaç açığı kapanmıyor. Faturaları zamanında ödeyemediğimizde ceza geliyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi