Camilerde “afet” hutbesi: “mümin, afetlere kapı aralayamaz”

Diyanet İşleri Başkanlığı, dün Türkiye genelindeki tüm camilerde yangın ve doğal afet konulu hutbe okuttu. Hutbede; “Mümin, sorumluluğunu ihmal edip göz göre göre afetlere kapı aralayamaz. Yeryüzünde dengeleri bozacak adımlar atamaz. O halde sel, heyelan ve deprem riski bulunan bölgelerde tabiatın dengelerine, bölgenin gerçeklerine uygun, doğru ve sağlam adımlar atalım. Yangınlara sebebiyet verecek ihmalden ve sorumsuz davranışlardan uzak duralım” denildi.

Haberler 31.07.2021 - 00:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakanl, dün Türkiye genelindeki tüm camilerde yangn ve doal afet konulu hutbe okuttu. Din Hizmetleri Genel Müdürlüü tarafndan Afetlere Kar Sorumluluumuzun drakinde Olalm bal ile hazrlanan hutbenin tam metni öyle:

ZARAR GÖRECEK OLAN GELECEMZ

Bizler, bir çevrenin içinde ve bir çevreye muhtaç halde yaratldk. çevremiz bizler için hayat demektir; hayatn rengi, ahengi, dirlii ve birlii demektir. Kinat, Cenab- Hakkn eseri ve insana emanetidir. Bu sebepledir ki yeryüzünün erefli halifesi olarak bizler, bütün insanlar, canl cansz bütün mahlkat korumakla, onlara kar efkatli ve merhametli olmakla yükümlüyüz. Bu sorumluluumuzu yerine getirdiimizde çevremizle birlikte bizler de ihya oluruz. Aksi halde zarar görecek olan sadece yeryüzü ve gökyüzü deil ayn zamanda hepimiz ve geleceimizdir.

Son günlerde yaadmz afetler hepimizi derinden üzdü. Bir yandan sellerin açt yaralar sarmaya çalyoruz. Dier yandan cierlerimizi dalayan orman yangnlaryla mücadele ediyoruz. Böylesi zor günlerde unu bir kez daha hatrlamalyz ki sel, heyelan, yangn, deprem, kuraklk ve salgn hastalk gibi afetler karsnda can ve mal kaybmz en aza indirmek ancak gerekli tedbirleri almakla mümkündür.

MÜMN, YER YÜZÜNDE DENGELER BOZACAK ADIMLAR ATAMAZ

Zira tabiat olaylar, sünnetullah yani ilahi düzen ve kanunlar gerei, sebep-sonuç ilikisi içerisinde meydana gelmektedir. Dolaysyla bir mümin, sorumluluunu ihmal edip göz göre göre afetlere kap aralayamaz. Yeryüzünde dengeleri bozacak admlar atamaz. Nitekim afetlerin kötü neticelerinin önemli bir ksm insanolunun kendi hata ve ihmalleri sebebiyledir. Rabbimiz Kuran- Kerimde öyle buyurmaktadr: nsanlarn kendi elleriyle yapp ettikleri yüzünden karada ve denizde düzen bozuldu.

TABATIN DENGELERNE UYGUN ADIMLAR ATALIM

Cenab- Hak, Kuran- Kerimde öyle buyurmaktadr: Kendi kendinizi tehlikeye atmayn. O halde sel, heyelan ve deprem riski bulunan bölgelerde tabiatn dengelerine, bölgenin gerçeklerine uygun, doru ve salam admlar atalm. Yangnlara sebebiyet verecek ihmalden ve sorumsuz davranlardan uzak duralm. Ormanlarmz bilerek yakan, vatanmza göz diken, milletimizin canna kastedenlere gelince dünyada ve ahirette Allahn, meleklerin, insanlarn ve diri diri yanan bütün canllarn laneti onlarn üzerinedir. Onlar her iki lemde de yaptklarnn cezasn çekeceklerdir.

ACI TECRÜBELERDEN DERS ALALIM

Peygamber Efendimiz bir hadisinde öyle buyurmaktadr: Nerede olursan ol, Allaha kar sorumluluunun bilincinde ol! Öyleyse geliniz, üzerimize düen sorumluluklarn idrakinde olalm. Ac tecrübelerden ders alalm. Güvenli bir hayat için afetlere kar hazrlkl olalm. çinde bulunduumuz yaz günlerinde bata orman yangnlar olmak üzere her türlü afet ve acil durum anlarnda duyarl olalm ve yetkili mercileri haberdar edelim.

Bu vesileyle afetlerde hayatn kaybeden kardelerimize Rabbimizden rahmet, yaknlarna basal, yarallara acil ifalar diliyoruz.

Ana Sayfaya Git