"Çığ, önlemlerle felaket olmaktan çıkar"

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Doğu, yüzlerce kişinin ölümüne yol açan çığın, erken uyarı sistemleri ve önlemlerle felaket olmaktan çıkabileceğini bildirdi.

Haberler 04.03.2017 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dou Türkiyenin yan sra Avrupadan Asyaya Alp ve Himalaya dalar boyunca, Fransa balamak üzere, Avusturya, talya, Bulgaristan, ran, Afganistan ile Pakistanda ça bal ölümlerin yaandn söyledi.

Türkiyede özellikle Van, Mu, Bitlis, Hakkari, Bingöldeki krsal bölgelerde çn meydana geldiini anmsatan Dou, bu durumun her k gündemi megul eden önemli bir olay olduunu anmsatt.

- Yaz gelince unutuluyor

Dou, saatte 400 kilometreye ulaan hzlarda meydana gelen çlarda ölüm olaylarnn yaanabildiini belirterek, öyle dedi:

Bilinen ç noktalar var ama yaz geldii zaman buralar unutuluyor. Yola ç düüyor, yönü deiiyor, ama bu kez yeni güzergahta ayn durum yaanyor. Bunun nedenleri var. Alan ve zemin koullar her yerde uygun deil. Bu nedenle yollar ç bölgelerinde yaplyor. Burada birtakm mühendislik olaylaryla, tünellerin yaplmas gibi çalmalarla önlemler alnyor ancak Vann çatak bölgesinde daha önce yaplan çalmalarda 25 ayr ç noktas tespit edildi. Dou Anadoluda her mezrann, her köy yolunun yeni mühendislik yaplaryla imar edilmesi mümkün deil. Bu noktada uyar ön plana çkyor. çok etkin uyar ann kurulmas gerekiyor. Yerel yönetimlerle devletin dier kurumlar arasnda çok sk iliki olmal.

- Erken uyar sistemleri olmal

Kurtarma çalmalarnn da yeni çlara davetiye çkardn aktaran Dou, Bu bakmdan depremde olduu gibi bir erken uyar sistemi çlar için daha mümkün. çünkü olaca zaman ve noktalar daha belli. çlar dier doal felaketlere göre klimatolojik ve meteorolojik verilere göre daha öngörülebilen önlenebilir olaylardr. diye konutu.

Ana Sayfaya Git