Görüş Bildir

"Çığ, önlemlerle felaket olmaktan çıkar"

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Doğu, yüzlerce kişinin ölümüne yol açan çığın, erken uyarı sistemleri ve önlemlerle felaket olmaktan çıkabileceğini bildirdi.

Doğu Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'dan Asya'ya Alp ve Himalaya dağları boyunca, Fransa başlamak üzere, Avusturya, İtalya, Bulgaristan, İran, Afganistan ile Pakistan'da çığa bağlı ölümlerin yaşandığını söyledi.

Türkiye'de özellikle Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Bingöl'deki kırsal bölgelerde çığın meydana geldiğini anımsatan Doğu, bu durumun her kış gündemi meşgul eden önemli bir olay olduğunu anımsattı.

- "Yaz gelince unutuluyor"

Doğu, saatte 400 kilometreye ulaşan hızlarda meydana gelen çığlarda ölüm olaylarının yaşanabildiğini belirterek, şöyle dedi:

"Bilinen çığ noktaları var ama yaz geldiği zaman buralar unutuluyor. Yola çığ düşüyor, yönü değişiyor, ama bu kez yeni güzergahta aynı durum yaşanıyor. Bunun nedenleri var. Alan ve zemin koşulları her yerde uygun değil. Bu nedenle yollar çığ bölgelerinde yapılıyor. Burada birtakım mühendislik olaylarıyla, tünellerin yapılması gibi çalışmalarla önlemler alınıyor ancak Van'ın Çatak bölgesinde daha önce yapılan çalışmalarda 25 ayrı çığ noktası tespit edildi. Doğu Anadolu'da her mezranın, her köy yolunun yeni mühendislik yapılarıyla imar edilmesi mümkün değil. Bu noktada uyarı ön plana çıkıyor. Çok etkin uyarı ağının kurulması gerekiyor. Yerel yönetimlerle devletin diğer kurumları arasında çok sıkı ilişki olmalı."

- "Erken uyarı sistemleri olmalı"

Kurtarma çalışmalarının da yeni çığlara davetiye çıkardığını aktaran Doğu, "Bu bakımdan depremde olduğu gibi bir erken uyarı sistemi çığlar için daha mümkün. Çünkü olacağı zaman ve noktalar daha belli. Çığlar diğer doğal felaketlere göre klimatolojik ve meteorolojik verilere göre daha öngörülebilen önlenebilir olaylardır." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi