Cinsel istismara uğrayan çocukların yüzde 50'si parçalanmış ailelerden

Babasız Bırakılan Çocuklar Çocuksuz Babalar Derneği Başkanı İbrahim Aksoy, son günlerde kamuoyunda tartışılan çocuğa yönelik cinsel istismar suçlarıyla ilgili konuştu.

Haberler 17.03.2018 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babasz Braklan çocuklar çocuksuz Babalar Dernei Bakan brahim Aksoy, son günlerde kamuoyunda tartlan çocua yönelik cinsel istismar suçlaryla ilgili konutu. Akdeniz Üniversitesinde, cinsel istismara urayan 443 çocuk üzerinde yaplan aratrmaya göre, madur çocuklarn yüzde 50sinin parçalanm ailelerin çocuklar olduunu belirten Aksoy, velayetin tek tarafl verilmesinin önüne geçilmesi gerektiini söyledi.

Son günlerde kamuoyunda skça tartlan çocua yönelik cinsel istismar suçlar konusunda, bir açklama da Babasz Braklan çocuklar çocuksuz Babalar Derneinden geldi. Devletin konuya duyarllk gösterip çalmaya baladn belirten Dernek Bakan brahim Aksoy, Ancak, tüm sorunlarda olduu gibi bu konuda da sorunun kaynann farkna varlamamakta, çalmalar çözüme yönelik olmamaktadr. Sorunun kaynana inilmedii taktirde ancak istismara uradktan, suça kartktan, hayatn kaybettikten sonra çocuklarmza ulamaktan öteye gidilemeyecektir dedi.

Aksoy, boanma oranlarnn her yl artmaya devam ettiini vurgulayarak, Bu boanmalarda da çocuklarn velayet sorumluluu tek ebeveyne verilmektedir. Türkiye statistik Kurumunun (TÜK) verilerine göre 2015 ylnda kesinleen boanma davalar sonucu çocuklarn velayeti yüzde 75 orannda anneye verilmitir. Yani 109 bin 978 çocuun velayet sorumluluu tek ebeveyne verilmitir ve bu istatistiki veriye anlamal boanmalar da dahildir. Tek ebeveyne mahkum edilmi, parçalanm aileye sahip çocuklarmz psikolojik olarak çok ciddi biçimde olumsuz etkilenmektedir. Bu durum çocuklarn çok önemli bir ksmn suç ilemeye meyilli ve her türlü istismara açk, savunmasz brakmaktadr diye konutu.

CNSEL STSMAR MADURU çOCUKLARIN YÜZDE 50S PARçALANMI ALEDEN

Ksa süre önce, Akdeniz Üniversitesi çocuk Sal ve Hastalklar Anabilim Dalnda görevli iki uzman klinik psikoloun, cinsel istismara urayan 443 çocukla birebir görüerek aratrma yürüttüünü söyleyen Aksoy unlar aktard:

Söz konusu aratrmada madur çocuklarn yüzde 50sinin parçalanm ailelerin çocuklar olduu tespit edildi. Aratrmay gerçekletiren iki uzman bir açklama yaparak, Aile yapsnn çok önemli olduunu gördük. Maalesef cinsel saldr ve istismara maruz kalm 443 çocuun yüzde 50si parçalanm aileye sahip. 6 yldr izlediimiz bu çocuklarda ciddi travma etkileri gördük, uykularnn kaçmas, kabuslar görme, okul baarszlklar, itah azalmas en çok yaanan psiko-sosyal sorunlard dedi. Bu istatistikleri önemsemek ve üzerine düünmek gerekiyor.

DUYGUSAL STSMAR DA VAR

Dernein Bakan Yardmcs Hüsnü Kutluay ise, kamuoyunda istismar denilince akla sadece cinsel istismarn geldiini belirterek, Bir de duygusal istismar diye bir ey var. Boanma aamas veya sonrasnda, velayet hak ve sorumluluunun tek tarafa verilmesi nedeniyle, bu hakk elinde bulunduran anne veya babann dier taraftan çocuk üzerinden intikam almaya çalmasndan, çocuk çok ciddi bir biçimde etkilenmektedir. Boanma süreci sonrasnda bir tarafn elinde silah haline gelen çocuklar, uzaktaki ebeveynine yabanclatrlyor, düman ediliyor ve görümesine mani olunuyor. çocuun hem anne hem de babasyla arasnda kan bandan doan aile hayat vardr. Devletin çocuun her iki ebeveyniyle de olan aile hayatlarna sayg duyma ve koruma yükümlülüü var dedi.

Tek tarafl velayet yüzünden evladn göremeyen ve çou baba olan ebeveynlerin, kendi evlatlarn haczetmeye mecbur kaldn vurgulayan Kutluay, çocuu icra marifetiyle haczedilebilir bir varlk olarak görmek, çocuun psikolojik iddete maruz kalmas anlamna gelir. Bu konuyla ilgili olarak derneimiz ve üyelerimiz tarafndan zmir nsan Haklar Kuruluna yaplan müracaat neticesinde, cebri icra yoluyla kiisel iliki kurulmasnn çocuun istismar anlamna geldii, çocuun psikolojik iddete maruz kald tespit edilmitir. Ayn kararda çocuu haczetmek zorunda kalan ebeveynin de ekonomik ve psikolojik iddete maruz kald saptanmtr diye konutu.

Aratrmalarnda, ülke genelinde kabul edilmi ve açlm tek bir duygusal istismar davas tespit edemediini belirten Kutluay, çocuk üzerinde ar travma brakan duygusal istismar davalarna da cinsel istismar davalarna da ar ceza mahkemelerinde baklmas gerektiini söyledi.

Ana Sayfaya Git