Cinsel suç mağdurlarına özel merkez

Adalet Bakanlığının hazırladığı kanun tasarısı taslağının yasalaşmasıyla, cinsel suç mağdurlarının ifadelerinin alınacağı ve muayenelerinin yapılacağı özel merkezler kurulacak Mağdurların birden fazla kez ifadelerinin alınmasının önüne geçilecek, merkezlerde alınan ilk ifade yeterli olacak Cinsel suç mağdurlarının adli tıp kurumu ve hastanelerde yapılan beden muayeneleri ile vücuttan örnek alınmasına yönelik işlemler de bu merkezlerde gerçekleştirilecek

Haberler 24.09.2017 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanlnn hazrlad Madur Haklar Kanun Tasars Taslann yasalamasyla, cinsel suç madurlarnn ifadelerinin alnaca ve muayenelerinin yaplaca özel merkezler oluturulacak.

Bakanlk tarafndan hazrlanan kanun tasars taslayla cinsel suç madurlarna yönelik yeni düzenlemelerin yaplmas planlanyor. Taslan TBMMde kabul edilip yasalamasnn ardndan, cinsel suç madurlarnn maduriyetlerinin önlenmesi amacyla adli ve tbbi ilemlerin eitimli kiiler tarafndan yaplaca özel merkezler hizmete sunulacak.

Adalet Komisyonu bulunan bölgelerde kurulacak merkezlerde Salk Bakanl personelinin yan sra dier kurumlardan ihtiyaç duyulan uzmanlar görev alacak.

- Tekrar tekrar ifade alnamayacak

Cumhuriyet savclar, cinsel suç madurlarnn ifadelerini adliyeler yerine bu merkezlerde alacak. fadelerin alnmas srasnda uzmanlar da bulunacak.

Madurun rzasnn bulunmas halinde ifade srasnda görüntü ve ses kayd yaplabilecek. Cinsel suç madurunun çocuk olmas durumunda ise kayt alma zorunlu olacak.

Taslakta yer alan baka bir düzenlemeyle de madurlarn tekrar tekrar ifadelerinin alnmasnn önüne geçilmesi öngörülüyor. Merkezlerde alnan ilk ifade yeterli olacak. Zorunluluk bulunan haller dnda soruturma ve kovuturmada madurun ifadesi yeniden alnamayacak.

Maddi gerçein ortaya çkartlmas açsndan madurun yeniden ifadesinin alnmas gerektiinde de ifade, madur ile üpheli veya sann ayn ortamda bulunmamas artyla uzman araclyla alnabilecek.

- Adli tp kurumu ve hastanede muayeneye son

Cinsel suç madurlarnn adli tp kurumu ve hastanelerde yaplan beden muayeneleri ile vücuttan örnek alnmasna yönelik ilemler, bu merkezlerde gerçekletirilecek.

Söz konusu muayene ve ilemleri adli tp kurumu uzman veya uzman hekimler yapacak.

Özel merkezleri, gerekli artlar yerine getirmeleri halinde üniversiteler de kurabilecek.

Ana Sayfaya Git