Çobanların iftarı da sahuru da merada

Küçükbaş hayvancılığın merkezlerinden Karaçadağ'da çobanlar, ramazan ayında iftar ve sahurlarını evlerinden uzakta, merada hayvanlarının başında yapıyor.

Haberler 04.06.2018 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

kindi namaznn ardndan yola koyulan ve iftara doru koyunlarn otlatacaklar bölgelere ulatran çobanlar, eek srtnda tadklar yiyeceklerini odun ateinde piirip, ezann okunmasyla oruçlarn açyor

çoban Mehmet Tekin çobanlk ramazan aynda biraz zor oluyor, özellikle yaz mevsimine denk geldii dönemlerde daha da zor oluyor ama yine de ibadetimizi yapmak için gayret ediyoruz

Türkiyede küçükba hayvancln merkezlerinden olan Diyarbakr ve anlurfada çobanlar, ramazan aynda iftar ve sahurlarn sürülerinin banda meralarda yapyor.

Havalarn snmasnn ardndan birçok besici, koyunlarn daha iyi gelimeleri için özellikle serin olan akam vakitlerinde otlatmaya çalyor. Siverek ilçesine yaklak 45 kilometre mesafedeki 1919 rakml Karacada bölgesinde günein etkisini kaybetmesiyle hayvanlarn meralara çkaran çobanlar, ramazan aynn yaza denk gelmesi dolaysyla iftar ve sahurda genellikle da banda bir araya geliyor.

kindi namaznn ardndan yola koyulan ve zorlu bir yolculuun ardndan hayvanlar otlatacaklar yerlere ulaan çobanlar, eek srtnda tadklar yiyeceklerini odun ateinde piirip, ezann okunmasyla oruçlarn açyor.

Yemeklerini genelde yüksek noktalarda yiyen çobanlar, açk ve temiz havada keyifli vakit geçiriyor. ftarn ardndan çay içip bir süre dinlenen çobanlar, sonrasnda ise hayvanlaryla ilgilenip sahura kadar uyumaya çalyor.

çobanlarn iftar da sahuru da merada

Sahuru da ayn yöntemlerle yapan çobanlar, otlamalar için koyunlar kaldrp, ertesi gün sabah saatlerinde sulama ve sam için evin yolunu tutuyor.

çobanlardan 35 yandaki Mehmet Tekin, günlük yaamlarndan, ramazann zorluklarna kadar yaadklarn AA muhabiriyle paylat.

Yllardr bu ii yaptn söyleyen Tekin, son yllarda ramazan aynn yaz aylarna denk geldiine iaret ederek, bundan dolay evde sahur ve iftar yapt günleri neredeyse unuttuunu söyledi.

Tekin, tüm zorluklara ramen, ibadetlerini yapabildikleri için huzurlu olduklarn ifade ederek, öyle konutu:

çobanlk ramazan aynda biraz zor oluyor, özellikle yaz mevsimine denk geldii dönemlerde daha da zor oluyor ama yine de ibadetimizi yapmak için gayret ediyoruz. ftar saatine yakn 3 ya da 4 çoban bir araya geliyoruz ama fazla kalabalk olmamaya dikkat ediyoruz ki koyunlarmz iç içe girmesin, gece onlar ayrmak zor oluyor. Beraber iftarmz yapyoruz ardndan çaymz içip sohbet ediyoruz. Gece uyumak zor tabii, evdeki rahatl bulamazsnz ama zaman geçirmeye çalyoruz. Sahurda da önce çaymz demliyoruz, ardndan yemeklerimizi hazrlayp, el fenerlerinin nda çoban arkadalarla beraber yiyoruz. Sahurun ardndan zaten uyumuyoruz, en fazla dinlenmek için yarm saatlik bir mola verebiliyoruz çünkü tekrar koyunlar kaldrp otlatmamz gerekiyor. Sabah hava snmadan sam ve sulama için eve gidiyoruz. O sürede biz dinleniyoruz, baka çobanlar ii devralyor. Akama doru tekrardan i bize kalyor. Her gün böyle devam ediyor.

- Burada arkadalarla olmak daha güzel

çobanlardan 23 yandaki Ahmet Tekin de bu iin ancak hayvanlar sevmeyle yaplabileceini dile getirerek, scak havada çalmann orucu zorlatrdn ifade etti.

Tüm bunlara ramen iftara doru merada oruç açmann keyifli ve odun ateinde demledikleri çayn çok lezzetli olduunu anlatan Tekin, unlar kaydetti:

Burada arkadalarla olmak daha güzel çünkü tek banza yiyemezsiniz, vakit de geçmez zaten. Bu yüzden her gün arkadalarla sözleip farkl yerlere gidiyoruz. Gece el feneri kullanyoruz ama ay varken buna ihtiyaç duymuyoruz. ftarmz yaptktan sonra koyunlarmz otlatp birkaç saat yatracaz. Saat 02.00 gibi sahur yapp tekrar koyunlar otlatmaya kaldracaz. Sabah hava snmadan koyunlar sama götürüyoruz. Sam, sulama derken insan yoruluyor, bir de uykusuzluk yoruyor.

Ana Sayfaya Git