Çömlekçilik

Diyarbakır da binlerce yıllık geçmişe sahip mesleği 200 yıllık dükkânda devam ettiren çömlek ustası Mehmet Özkalkan, mesleğin incelikleri ve zorlukları hakkında bilgi verdi.

Haberler 27.10.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde çatmalar nedeniyle 200 yllk dükknn kaybeden Mehmet Özkalkan, 4 nesil boyunca yapa geldikleri meslei kendi imknlaryla kurduu atölyede ehrin kültür varlklar ve deerlerini hediyelik ürünler eklinde tasarlayarak devam ettiriyor.

400 bin TL topraa gömüldü

çatmalar nedeniyle 200 yllk i yerini ve 400 bin TLlik varln kaybettiini söyleyen Özkalkan, kazandklarnn topraa gömüldüünü ancak kendi imknlar ile mesleini yeniden yaatmaya çalyor.

Türkiyede bir elin parmaklar kadar

çömlek sanatnn zevkli ama zor olduunu söyleyen Özkalkan, iyi bir çömlek sanatçs olmak için topran cinsini bilmenin çok önemli olduuna ifade etti.

Türkiyede bir elin parmaklar kadar bu ii yapan ve yapabilen olduuna dikkat çeken Özkalkan, Büyük alveri merkezlerinde, pazarlarda satlanlar hepsi fabrikasyon ürünüdür. Bask ve kalp iidir. Bizdeki yüzde yüz el emeidir. dedi.

Yanl kullanm sal olumsuz etkiler

Bir ay içerisinde 300 biblo ve çömlek ürettiini söyleyen Özkalkan, en iyi çömlein doal toprandan yaplan çömlek olduunu ifade etti.

çömlek iinde halkn bilgilendirilmesinin önemine vurgu yapan Özkalkan, Bu çömlekler kesinlikle sabun ve deterjanla ykanmaz. Ykanrsa sal olumsuz yönde etkiler ve çömlein ömrü ksalr. eklinde konutu.

Yok olan 4 kamyon ürüne 2 bin TL!

Dükknnn 200 yllk olduunu, kendisinin de 4ncü kuak olduunu dile getiren Özkalkan, Meslek Ermenilerden bize kald. Tabi Surdaki çatmalardan sonra 2 katl i yerim toprak altnda kald. Yok olan 4 kamyon malma karlk yetkililer, bana 2 bin TL teklif etti, kabul etmedim. 2 yl isiz kaldm ancak imdi yeni bir sayfa açtm. ifadelerini kulland.

Her bölgenin topra elimde

Yapt iin incelikleri hakknda bilgi veren Özkalkan, Eskiehir, Bilecik, zmir, Menemen, Nevehir, Avanos, Kula olmak üzere birçok ehrin ve dalarnn topranda özel olarak gidip yapyor ve getiriyorum. Her bölgenin topra var bende. uanda yüzden fazla ürün çeidi var elimde. Bu kadar çeitlilik Türkiyede sadece burada var. Bu i yazn yaplr, kn yaplmaz. Yamur yaarsa i biter. Bu mevsimde mal topluyorum, sonra vatandaa satyorum. dedi.

Doal çömleklerde her yemek pier

Özkalkan Hem bölge insan hem de turistler rabet gösteriyor. AVMler ve seyyar satclar, sahte çömlekler satyor. Hem kalite, hem de salksz. Benim atölyem dadadr. Her çömlein ehri farkldr. Vatandalar çömlekte sadece güveç yapldn sanyor. Halbuki tüm yemekleri piirme imkan vardr. Gerek sulu gerek dier yemeklerin tümü güzel bir ekilde pier. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git