Cuma hutbesi: İbadetlerin özü duadır

Kişinin iman ve tevekkülünü arttırma, hayatına umut ve direnme gücü katmada duanın, eşsiz bir nimet olarak nitelendirildiği cuma hutbesinde, duanın aynı zamanda ibadetlerin özü olduğuna vurgu yapıldı.

Haberler 11.01.2020 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyanet leri Bakanl tarafndan bu hafta camilerde okunan cuma hutbesinde dua konusu anlatld. Duann esiz bir nimet olduunun belirtildii hutbede özellikle Peygamber Efendimizin yapm olduu dualar hatrlatld.

Diyarbakr merkez Sur ilçesi Tarihi Ulu Camiinde okunan cuma hutbesinde, duann önemine vur yaplarak, Fani dünya hayatnda, gün gelir nimete nail olur, ükrederiz; gün gelir skntyla karlar, sabrederiz. Baar ve mutluluu olduu gibi, keder ve meakkati de mümince karlamaya gayret gösteririz. Bizler her durumda imanmz ve tevekkülümüzü artran, hayatmza umut ve direnme gücü katan, esiz bir nimete sahibiz. te o nimet, ibadetlerin özü olan duadr. denildi.

Duann, Allaha içtenlikle yalvarp yakar olarak tanmland hutbede, Onun esiz kudreti karsnda zayflmz itirafmzdr. Onun lütfuna ve affna snma çabamzdr. Ona kulluumuzu arz edip, Ondan yardm istemektir. Ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz öyle buyuruyor: Kullarm, beni sana sorarlarsa, bilsinler ki, ben onlara çok yaknm. Bana dua edince, dua edenin duasna karlk veririm. u hlde kullarm benim davetime uysunlar ve bana iman etsinler ki doru yolu bulsunlar. Bize bizden daha yakn olan Rabbimiz, gizli ya da açk bütün dualarmz iiten, bilen ve kabul edendir. ifadelerine yer verildi.

Allah Reslü dilinden duay eksik etmezdi

Peygamberimizden örnekler verilen hutbede, Her davrannda Rabbine kar duyduu sevgi ve sadakate ahit olduumuz Allah Reslü (sallallahu aleyhi vesellem), dilinden duay eksik etmezdi. Gece gündüz, kalabalkta ve yalnzken, sevincinde, korkusunda, hüznünde, ahireti düündüünde, evinde, minberde, yolculukta, velhasl her an ve her meknda dua ederdi. Hayat duayla ilmek ilmek ilerdi. diye belirtildi.

Hutbede, Peygamber Efendimiz öyle dua ederdi: Allahm! Senin kudretinle sabaha çktk, senin kudretinle akama gireriz. Senin kudretinle yaar, senin kudretinle ölürüz. En son dönüümüz de ancak sanadr. Allahm! Bana hayrlsn ver ve benim için en hayrlsn seç. diye dua ederdi. ifadeleri yer ald.

Dua, kulun Rabbine ilticasdr

Hutbenin devamnda ise u ifadelere yer verildi:

Dua, dertlere deva bulmak, her türlü kötülükten korunmak, görünür-görünmez musibetlerden uzak olmak için kulun Rabbine ilticasdr. Nitekim Peygamber Efendimiz Rabbine öyle snrd: Allahm! Acizlikten, tembellikten, cimrilikten, korkaklktan, ihtiyarlktan ve kabir azabndan sana snrm. Allahm! Nefsime takvay nasip et ve onu arnd onu en iyi arndracak olan sensin. Onun dostu ve velisi sensin. Allahm! Hu duymayan kalpten, doymayan nefisten, fayda vermeyen ilimden ve kabul olunmayan duadan sana snrm. Bir mümin, dualarnn kabul olmad düüncesine asla kaplmamaldr. Zira Yüce Rabbimiz, bazen dualarmz vesilesiyle bizi saysz nimetlere erdirir. Bazen de üzerimizdeki bir musibeti kaldrr. Kimi zaman günahlarmz affeder. Kimi zaman da istediimizden daha hayrlsn ihsan eder. O halde, Rabbimize yürekten ettiimiz dualarn mutlaka karlk bulacana inanalm. Duayla gelen bereketten, huzurdan, güvenden mahrum kalmayalm. Kendimize olduu kadar, ailemize, sevdiklerimize, mümin kardelerimize, mazlumlara dua etmeyi unutmayalm. Anne babamzn, hastalarn, yallarn ve muhtaçlarn duasn almaya gayret edelim.

Ana Sayfaya Git