Cuma Hutbesi: Yaşlılara hürmet, ömrümüze bereket

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu haftaki Cuma Hutbesi'nin başlığı 'Yaşlılara hürmet, ömrümüze bereket' oldu. Hutbede her yaşlıda kendi hayat serüvenimizi görmenin, akıl sahibi olmanın bir gereği olduğu belirtildi.

Haberler 23.02.2019 - 11:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rabbin rzas, anne babann rzasna, öfkesi de anne babann öfkesine baldr hadisi erifi ile balayan hutbede, Hz. Ebubekire slam kabul etmesini çok istedii babasn huzuruna getirdii Peygamber Efendimiz Hz. Muhammedin (S.A.V) söyledikleri hatrlatlarak öyle denildi:

Mekkenin fethedildii gündü. Hasret bitmi, Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) ve güzide ashab yllar önce zorla çkarldklar yurtlarna dönmülerdi. Müminler sevinçle birbirine sarlyor, böyle bir günü lütfettii için Allaha ükrediyorlard. Resl-i Ekremin hicret arkada, sdk dostu Hz. Ebbekir ise ehre girer girmez doruca babasnn yanna gitmiti. slam kabul etmesini çok arzu ettii babasn alp Reslüllahn huzuruna getirdi. Allah Reslü, yallktan saç sakal aarm, gözleri görmeyen Eb Kuhfeyi karsnda görünce her zamanki mütevaz, zarif ve hürmetkr hali ile öyle buyurdu: Bu ihtiyar evinde braksaydn da biz ona gitseydik olmaz myd.

ONLAR BEREKET KAYNAI

Yalln, bedenin yorulduu ancak ruhun tecrübeyle yorulduu bir bilgelik dönemi olduu belirtilen hutbede, yallarn, Allahn dualarna icabet ettii, ihsan ve ikramna mazhar kld kimseler olduu ifade edilerek , Milli ve manevi deerlerimizi, kültürümüzü yarnlara tayan, geçmiimizle geleceimizi birbirine balayan en deerli köprülerimizdir. Onlar, yuvalarmzn dayana, bereket kaynadr. Aarm saçlar, bükülmü belleri toplumumuz için birer rahmet ve mafiret vesilesidir. Salnn ve geçen yllarnn kymetini bilen bir yal, güzel bir insandr. çünkü Sevgili Peygamberimiz, nsanlarn en hayrls kimdir? sorusuna cevaben Ömrü uzun, ameli güzel olandr buyurmutur denildi.

ALLAHIN RIZASI ANNE VE BABA RIZASINDA

Hutbede, sayg gören, hali hatr sorulan, fikrine danlan bir yalnn, kendisini huzurlu ve güvende hissettii, yalnzln ve terk edilmiliin sebep olaca sknt ve bunalmlardan kurtardna deinilirken, Hayatta ilgi, sevgi ve desteimizi en çok hak edenlerin banda anne babamz gelir. Reslüllah (s.a.s), Rabbin rzas, anne babann rzasna, öfkesi de anne babann öfkesine baldr buyurmutur. Anne babamza göstereceimiz efkat ve merhamet, onlarn huzurlu bir yuvaya en çok ihtiyaç duyduu ihtiyarlk çanda ayr bir önem tar. Ömürlerinin bu en hassas döneminde onlarn yan banda olmak, ihtiyaçlarn karlamak, hayr dualarn almak bize Allahn rzasn kazandracak en önemli vesilelerdendir. Bir evladn, yal anne babasn kimsesiz ve sahipsiz brakmas ise büyük bir vefaszlktr. Nitekim Allah Reslü (s.a.s), yannda annesi ile babasndan biri yahut her ikisi ihtiyarlayp da onlarn honutluunu kazanamad için cennete giremeyen kii hakknda Burnu yerde sürtünsün buyurarak böyle bir kimsenin nasipsizliine iaret etmitirdenildi.

HER YALIDA KEND HAYAT SERÜVENMZ GÖRMELYZ

Her yalda kendi hayat serüvenimizi görmenin, akl sahibi olmann bir gerei olduu belirtilen hutbede, bugünün ihtiyarlarnn dünün gençleri olduu gibi, bugünün gençleri de yarnn ihtiyarlar olaca hatrlatrlarak öyle denildi:

Rabbimiz bu gerçei Kurn- Kerimde öyle dile getirmektedir: Allah, sizi güçsüz olarak yaratan, sonra güçsüzlüün ardndan bir güç veren, sonra gücün ardndan bir güçsüzlük ve yallk verendir. O dilediini yaratr. O hakkyla bilendir, kudret sahibi olandr. O halde, küçükken bizi hayata hazrlayan yallarmza biz de bugün ihtimam gösterelim. Hayatlarn kolaylatrmak ve tecrübelerinden faydalanmak için üzerimize düen sorumluluklar yerine getirelim. Unutmayalm ki, yallarmza hürmet, ömrümüze bereket katacaktr. Peygamberimiz (s.a.s) u hadis-i eriinde, Bir genç, ihtiyar bir kimseye yandan dolay hürmet ederse, Allah da ona yallnda kendisine hürmet edecek birisini hazrlar.

Ana Sayfaya Git