Daha şiddetlisi geliyor

Bölgeyi etkisi altına alan fırtına ve yağmur yaşamı felç ederken, Metoroloji bugün daha şiddetlisinin yaşanacağı uyarısında bulundu.

Haberler 25.03.2021 - 10:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ki gündür türkiyeyi etkisine alan ve dün itibariyle Dou ve Güneydou bölgesinde yaam felç eden, çok sayda binann çatsnn uçmasna, baz yaplarda çökmelere neden olan frtna ve yamur, bugün daha iddetli bir ekilde etkisini gösterecei uyars yapld.

ELEKTRK DREKLER DEVRLD

Dün itibariyle Diyarbakr etkisi altna alan iddetli yar ve rüzgar yaam çok yönlü etkiledi. ehir merkezi ve ilçelerde çok sayda binann çats uçarken, baz köylerdeki kerpiç evlerde çökmeler olutu. Zaman zaman sellerin de olutuu Diyarbakrda baz evler sular altnda kalrken, zemin kattaki iyerlerinde de hasar olutu.

Buarada, çnar ilçesinde etkili olan iddetli rüzgar nedeniyle elektrik direkleri devrildi, çatlardaki baz su depolar dütü. Devrilen direkler ekipler tarafndan kaldrlyor.

50 EVN çATISI UçTU

Mu Valisi lker Gündüzöz, etkili olan iddetli frtna nedeniyle kent genelinde 50 evin çatsnn uçtuunu söyledi.

Gündüzöz, yapt açklamada, dün gece saatlerinde etkili olan saanak ve frtna nedeniyle kent genelinde maddi hasar meydana geldiini belirtti.

Can kaybnn yaamadn ifade eden Gündüzöz, öyle konutu: Ekiplerimiz köy, belde ve ehirde inceleme ve aratrmalarna devam etmektedir. u ana kadar tespitimize göre, kentte 50 evin çats uçtu. Köylerde jandarma, AFAD, tarm tekilat bata olmak üzere zarar tespit etmeye çalyorlar. Bu say belki biraz daha artabilir. Devlet olarak her türlü tedbiri alm durumdayz. Frtna, baz aaçlarn sökülmesine, çatlarn uçmasna, hatta baz konteynerlerin uçarak parçalanmasna neden oldu. Baz araçlarda da maddi hasarlar söz konusu. Genel olarak Muta ekiplerimiz incelemelerine devam etmekte.

VATANDALAR UYARILDI

Vatandalardan olumsuz hava koullarna kar tedbirli olmalarn isteyen Vali Gündüzöz, u anda hayat normal, ya yok. Muta akama doru yer yer ya bekleniyor. Hatta yüksek kesimlerde yamurla birlikte karda bekleniyor. Vatandalarmzn hem rüzgara kar hem de kuvvetli yaa kar duyarl ve tedbirli olmasnda fayda var. Ekiplerimiz 24 saat esasna göre sahadalar. çok fazla sknt olmayacak ekilde hasarlar meydana geldi. Vatandalarmz rahat olsun, yalnz tedbiri de elden brakmasnlar. ifadelerini kulland.

KNARE YIKILDI, DREKLER DEVRLDBatmann Sasonda gece saatlerinde etkili olan ya ve frtna, hayat olumsuz etkiledi. lçeye bal Yolüstü köyündeki caminin minaresi, iddetli rüzgarda yklrken, çatda da hasar olutu. Köyde can kayb ya da yaralanann olmadn söyleyen cami imam çetin Karakaya, Maalesef gece frtnadan dolay minaremiz ykld. Hamdolsun, sadece maddi hasarla atlattk. Hiçbir vatandamzn etkilenmemesi sevindirici dedi.

ELEKTRK DRE DEVRLD, TIR OFÖRÜ SON ANDA KURTULDU

Batmanda, saatteki hz 80 kilometreyi bulan frtnada elektrik direi, gece yola devrildi. Seyir halindeki TIRn sürücüsü ise yoldan geçerken, direin altnda kalmaktan son anda kurtuldu. Yüksek gerilim hattn tayan direin devrilmesinin ardndan Türkiye Elektrik letim Anonim irketi (TEA) Bölge Müdürlüü ekipleri, çevre yoluna gelip, inceleme yapt. Ekipler, hrszlarn çapraz demir desteklerini çalmas nedeniyle direin desteksiz kaldn ve bu nedenle devrildiini söyledi. Dierin kaldrlmasnn ardndan bir süre kapal kalan yol, trafie yeniden açld.

BNGÖL FELç OLDU

Bingölde gece saatlerinde etkili olan ya, hayat olumsuz etkiledi. Kent merkezindeki Yeilyurt Mahallesinde bir kanalizasyon yan etkisiyle tanca yollar göle döndü. Mirzan Mahallesinde ise iddetli yala evler su altnda kald. Evleri sular altnda kalan mahalle halk, suyu kovalarla tad.

HASAR, GÜNDÜZ GÖRÜNTÜLEND

Bingölde gece saatlerinde etkili olan saanan yol açt hasar, gün aarnca ortaya çkt. Merkezde birçok yolda çatlaklar meydana geldii görüldü. Bodrum katlardaki evlerde biriken suyun tahliyesi ise sürüyor.

Bingöl Belediyesinden yaplan yazl açklamada ise bölgede hasar tespit çalmalarnn sürdüü belirtilerek, Sel felaketi sonras gece saatlerinde balatlan çalmalarmz devam ediyor. BSK, itfaiye, fen ileri, makina ikmal ve zabta ekiplerimiz, kent genelinde müdahale ve hasar tespit çalmalarn sürdürüyor denildi.

UYUMU OLSAK HEPMZ BOULURDUK

Mirzan Mahallesinde oturan Mahmut çingay, sel meydana gelirken uykuda olduklarn ve son anda uyandklarn belirterek, Ben, torunum ve çocuklarm evde yatyorduk. Önce evin d tarafn su bast dar çkp, kürekle etrafn açmak istedim. Birden dere suyu sel eklinde gelince biz tekrar evin içine girdik. çocuklarm ve torunumu alp dar çktk. Uyumu olsaydk hepimiz boulurduk, son anda canmz kurtardk dedi.

GEHç LçESNDE ETKL

Genç ilçesine bal Kültür Mahallesindeki Bingöl Caddesinde bulunan baz binalarn çatlar, gece saatlerinde frtnada uçtu. hbar üzerine bölgeye sevk edilen polis ekipleri, çevre güvenlii salarken, Genç Belediyesi itfaiye ekipleri de yola düen çatlar kaldrmak için çalma balatt. Frtnada devrilen aaçlar da yollardan kaldrlmaya baland.

25 YILLIK AAç DEVRLD

Mandin, kent merkezinde gece boyu etkili olan frtna, hayat olumsuz etkiledi. Revza Mahallesinde bulunan Dostlar Parkndaki 10 metre uzunluunda olan 25 yllk çam aac, frtnada devrildi. Bu sabah ie gitmek üzere evden çkanlar, çam aacn devrilmi bulunca üzüldüklerini söyledi.

Mahalleliden Mehmet Öget, Dostlar Parkndaki aaçlarn 15 yldr bakmn yaptn belirterek, 25 yllk aacn frtnada devrilmesinin üzücü olduunu dile getirdi.

BUGÜN DDETLS GELYOR

Öte yandan, Tunceli ve Bingöl çevreleri ile Diyarbakrn kuzeydou ve Batmann kuzey ilçelerinde bugün kuvvetli ya öngörülüyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüünden yaplan duyuruya göre, havann yarn ülke genelinde parçal ve çok bulutlu, Marmarann bats ile Egenin ky eridi dnda kalan yerlerde yal olaca tahmin ediliyor.

Akdeniz kylar, Dou Karadenizin dou kylar ile Güneydou Anadoluda yamur ve saanak eklinde olmas beklenen yalarn, Tunceli ve Bingöl çevreleri ile Diyarbakrn kuzeydou ve Batmann kuzey ilçelerinde kuvvetli olaca tahmin ediliyor.

ç ve dou kesimlerde buzlanma ve don bekleniyor. Dou Karadenizin iç kesimleri ve Dou Anadolunun dousunda ç riski bulunuyor.

Dou bölgelerde akam saatlerinden sonra etkisini kaybedecek rüzgarn, yarn sabah saatlerinden itibaren tekrar güney ve güneybat (lodos) yönlerden Dou Akdeniz ile Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde kuvvetli ve yer yer frtna (50-70 kilometre/saat), Hatay çevreleri ile Dou Anadolunun dousunda kuvvetli frtna (60-90 kilometre/saat) eklinde esmesi bekleniyor.

Aaç ve direk devrilmesi, çat uçmas, soba ve baca gaz kaynakl zehirlenme riski ve ulamda aksamalar gibi olumsuzluklara kar dikkatli ve tedbirli olunmas gerekiyor.

METEROLOJ UYARDI

Meteoroloji Genel Müdürlüü Analiz ve Tahmin Merkezinden yaplan yazl açklamada, Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesinde yarn sabah kuvvetli rüzgar ve frtna beklendii belirtildi. Frtnann saatteki hznn yer yer 50 ile 70 kilometre arasnda etkili olaca kaydedildi. Kuvvetli rüzgar nedeniyle olas çat uçmas, aaç veya direk devrilmesi, soba ve doal gaz kaynakl baca gaz zehirlenmesi ve ulamda aksama gibi olumsuzluklara kar dikkatli olunmas gerektii vurguland. Açklamada, kuvvetli rüzgar ve frtnann 08.00 ile 20.00 saatlerinde beklendii kaydedildi.

Ana Sayfaya Git