Görüş Bildir

Daha şiddetlisi geliyor

Bölgeyi etkisi altına alan fırtına ve yağmur yaşamı felç ederken, Metoroloji bugün daha şiddetlisinin yaşanacağı uyarısında bulundu.

Daha şiddetlisi geliyor

İki gündür türkiye'yi etkisine alan ve dün itibariyle Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yaşamı felç eden, çok sayıda binanın çatısının uçmasına, bazı yapılarda çökmelere neden olan fırtına ve yağmur, bugün daha şiddetli bir şekilde etkisini göstereceği uyarısı yapıldı.

ELEKTRİK DİREKLERİ DEVRİLDİ

Dün itibariyle Diyarbakır'ı etkisi altına alan şiddetli yağır ve rüzgar yaşamı çok yönlü etkiledi. Şehir merkezi ve ilçelerde çok sayıda binanın çatısı uçarken, bazı köylerdeki kerpiç evlerde çökmeler oluştu. Zaman zaman sellerin de oluştuğu Diyarbakır'da bazı evler sular altında kalırken, zemin kattaki işyerlerinde de hasar oluştu.

Buarada, Çınar ilçesinde etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle elektrik direkleri devrildi, çatılardaki bazı su depoları düştü. Devrilen direkler ekipler tarafından kaldırılıyor.

50 EVİN ÇATISI UÇTU

Muş Valisi İlker Gündüzöz, etkili olan şiddetli fırtına nedeniyle kent genelinde 50 evin çatısının uçtuğunu söyledi.

Gündüzöz, yaptığı açıklamada, dün gece saatlerinde etkili olan sağanak ve fırtına nedeniyle kent genelinde maddi hasar meydana geldiğini belirtti.

Can kaybının yaşamadığını ifade eden Gündüzöz, şöyle konuştu: "Ekiplerimiz köy, belde ve şehirde inceleme ve araştırmalarına devam etmektedir. Şu ana kadar tespitimize göre, kentte 50 evin çatısı uçtu. Köylerde jandarma, AFAD, tarım teşkilatı başta olmak üzere zararı tespit etmeye çalışıyorlar. Bu sayı belki biraz daha artabilir. Devlet olarak her türlü tedbiri almış durumdayız. Fırtına, bazı ağaçların sökülmesine, çatıların uçmasına, hatta bazı konteynerlerin uçarak parçalanmasına neden oldu. Bazı araçlarda da maddi hasarlar söz konusu. Genel olarak Muş'ta ekiplerimiz incelemelerine devam etmekte. "

VATANDAŞLAR UYARILDI

Vatandaşlardan olumsuz hava koşullarına karşı tedbirli olmalarını isteyen Vali Gündüzöz, "Şu anda hayat normal, yağış yok. Muş'ta akşama doğru yer yer yağış bekleniyor. Hatta yüksek kesimlerde yağmurla birlikte karda bekleniyor. Vatandaşlarımızın hem rüzgara karşı hem de kuvvetli yağışa karşı duyarlı ve tedbirli olmasında fayda var. Ekiplerimiz 24 saat esasına göre sahadalar. Çok fazla sıkıntı olmayacak şekilde hasarlar meydana geldi. Vatandaşlarımız rahat olsun, yalnız tedbiri de elden bırakmasınlar." ifadelerini kullandı.

KİNARE YIKILDI, DİREKLER DEVRİLDİBatman'ın Sason'da gece saatlerinde etkili olan yağış ve fırtına, hayatı olumsuz etkiledi. İlçeye bağlı Yolüstü köyündeki caminin minaresi, şiddetli rüzgarda yıkılırken, çatıda da hasar oluştu. Köyde can kaybı ya da yaralananın olmadığını söyleyen cami imamı Çetin Karakaya, "Maalesef gece fırtınadan dolayı minaremiz yıkıldı. Hamdolsun, sadece maddi hasarla atlattık. Hiçbir vatandaşımızın etkilenmemesi sevindirici" dedi.

ELEKTRİK DİREĞİ DEVRİLDİ, TIR ŞOFÖRÜ SON ANDA KURTULDU

Batman'da, saatteki hızı 80 kilometreyi bulan fırtınada elektrik direği, gece yola devrildi. Seyir halindeki TIR'ın sürücüsü ise yoldan geçerken, direğin altında kalmaktan son anda kurtuldu. Yüksek gerilim hattını taşıyan direğin devrilmesinin ardından Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) Bölge Müdürlüğü ekipleri, çevre yoluna gelip, inceleme yaptı. Ekipler, hırsızların çapraz demir desteklerini çalması nedeniyle direğin desteksiz kaldığını ve bu nedenle devrildiğini söyledi. Diğerin kaldırılmasının ardından bir süre kapalı kalan yol, trafiğe yeniden açıldı.

BİNGÖL FELÇ OLDU

Bingöl'de gece saatlerinde etkili olan yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Kent merkezindeki Yeşilyurt Mahallesi'nde bir kanalizasyon yağışın etkisiyle taşınca yollar göle döndü. Mirzan Mahallesi'nde ise şiddetli yağışla evler su altında kaldı. Evleri sular altında kalan mahalle halkı, suyu kovalarla taşıdı.

HASAR, GÜNDÜZ GÖRÜNTÜLENDİ

Bingöl'de gece saatlerinde etkili olan sağanağın yol açtığı hasar, gün ağarınca ortaya çıktı. Merkezde birçok yolda çatlaklar meydana geldiği görüldü. Bodrum katlardaki evlerde biriken suyun tahliyesi ise sürüyor.

Bingöl Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada ise bölgede hasar tespit çalışmalarının sürdüğü belirtilerek, "Sel felaketi sonrası gece saatlerinde başlatılan çalışmalarımız devam ediyor. BİSKİ, itfaiye, fen işleri, makina ikmal ve zabıta ekiplerimiz, kent genelinde müdahale ve hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor" denildi.

'UYUMUŞ OLSAK HEPİMİZ BOĞULURDUK'

Mirzan Mahallesi'nde oturan Mahmut Çingay, sel meydana gelirken uykuda olduklarını ve son anda uyandıklarını belirterek, "Ben, torunum ve çocuklarım evde yatıyorduk. Önce evin dış tarafını su bastı; dışarı çıkıp, kürekle etrafını açmak istedim. Birden dere suyu sel şeklinde gelince biz tekrar evin içine girdik. Çocuklarımı ve torunumu alıp dışarı çıktık. Uyumuş olsaydık hepimiz boğulurduk, son anda canımızı kurtardık" dedi.

GEHÇ İLÇESİNDE ETKİLİ

Genç ilçesine bağlı Kültür Mahallesi'ndeki Bingöl Caddesi'nde bulunan bazı binaların çatıları, gece saatlerinde fırtınada uçtu. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen polis ekipleri, çevre güvenliği sağlarken, Genç Belediyesi itfaiye ekipleri de yola düşen çatıları kaldırmak için çalışma başlattı. Fırtınada devrilen ağaçlar da yollardan kaldırılmaya başlandı.

25 YILLIK AĞAÇ DEVRİLDİ

Mandin, kent merkezinde gece boyu etkili olan fırtına, hayatı olumsuz etkiledi. Revza Mahallesi'nde bulunan Dostlar Parkı'ndaki 10 metre uzunluğunda olan 25 yıllık çam ağacı, fırtınada devrildi. Bu sabah işe gitmek üzere evden çıkanlar, çam ağacını devrilmiş bulunca üzüldüklerini söyledi.

Mahalleliden Mehmet Öget, Dostlar Parkı'ndaki ağaçların 15 yıldır bakımını yaptığını belirterek, 25 yıllık ağacın fırtınada devrilmesinin üzücü olduğunu dile getirdi.

BUGÜN ŞİDDETLİSİ GELİYOR

Öte yandan, Tunceli ve Bingöl çevreleri ile Diyarbakır'ın kuzeydoğu ve Batman'ın kuzey ilçelerinde bugün kuvvetli yağış öngörülüyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan duyuruya göre, havanın yarın ülke genelinde  parçalı ve çok bulutlu, Marmara'nın batısı ile Ege'nin kıyı şeridi dışında kalan yerlerde  yağışlı olacağı tahmin ediliyor.

Akdeniz kıyıları, Doğu Karadeniz'in doğu kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'da yağmur ve sağanak şeklinde olması beklenen yağışların, Tunceli ve Bingöl çevreleri ile Diyarbakır'ın kuzeydoğu ve Batman'ın kuzey ilçelerinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

İç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don bekleniyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ve Doğu Anadolu'nun doğusunda çığ riski bulunuyor.

Doğu bölgelerde akşam saatlerinden sonra etkisini kaybedecek rüzgarın, yarın sabah saatlerinden itibaren tekrar güney ve güneybatı (lodos) yönlerden Doğu Akdeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kuvvetli ve yer yer fırtına (50-70 kilometre/saat), Hatay çevreleri ile Doğu Anadolu'nun doğusunda kuvvetli fırtına (60-90 kilometre/saat) şeklinde esmesi bekleniyor.

Ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenme riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

METEROLOJİ UYARDI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahmin Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yarın sabah kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiği belirtildi. Fırtınanın saatteki hızının yer yer 50 ile 70 kilometre arasında etkili olacağı kaydedildi. Kuvvetli rüzgar nedeniyle olası çatı uçması, ağaç veya direk devrilmesi, soba ve doğal gaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesi ve ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, kuvvetli rüzgar ve fırtınanın 08.00 ile 20.00 saatlerinde beklendiği kaydedildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi