Damadın başına un eleyip yumurta kırıyorlar

Bitlis'in Ahlat ilçesinde düğünlerin vazgeçilmez geleneklerinden olan "hamur gecesi"nde davetliler, yeni çiftin evine bolluk ve bereket getirmesi amacıyla damat adayının başına un eleyerek yumurta kırıyor.

Haberler 24.07.2019 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitlisin Ahlat ilçesinde düünlerin vazgeçilmez geleneklerinden olan hamur gecesinde, damat adaynn bana un elenerek yumurta krlmas ve su dökülmesi davetlilere elenceli anlar yaatyor.

lçedeki hamur gecesi gelenei, hayatlarn birletiren Frat Balc ile Serap Özkan çiftinin düününde de sürdürüldü.

Düün öncesinde gerçekletirilen etkinlikte davetliler, yeni çiftin evine bolluk ve bereket getirmesi amacyla damadn bana un eleyerek yumurta krd, su döktü.

Elenceli anlarn yaand gecede, un ve yumurtaya bulanan damada mutluluk dileyen davetliler, daha sonra halay çekti.

BTLSTEK GELENEK

Damadn amcas Kamuran Balc, büyüklerinden devraldklar gelenei sürdürdüklerini söyledi.

Düünden iki gün önce düzenlenen etkinlie katlan davetlilerin aileye destek olmak amacyla beraberlerinde un, yumurta, ya, eker, süt ve benzeri malzemeler getirdiini anlatan Balc, unlar kaydetti:

Malzemelerle ertesi gün ekmek ve çörek yaplarak misafirlere ikram edilir. Yllardr Ahlat gelenek ve göreneklerine göre düünden önce bu gece yaplyor. Bizler de geleneklerimizi yaatmaya çalyoruz. Böylece damat ve geline ilerleyen zamanlarda bolluk ve bereket getirmesi temenni ediliyor. Bu gecemizde bekar olan gençlerimiz damat adaynn bana un eleyip, kafasnda yumurta krarak su dökerler. Damada unutamayaca bir gece yaatlr.

Damat Frat Balc ise düzenlenen gecede arkadalarnn bana getirdii duruma gülerek, unutamayaca bir gece yaadn belirtti.

Ana Sayfaya Git