Darülaceze 125 yaşında

Sultan Abdülhamid Han tarafından yaptırılan, içinde cami, kilise, havra gibi ibadethanelerin bulunduğu Darülaceze, 125 yıldır muhtaç kişilere sağlıktan beslenmeye, bakımdan sosyal aktiviteye kadar birçok alanda hizmet veriyor.

Haberler 01.02.2020 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sultan Abdülhamid Hann talimatyla Okmeydannda yaptrlan Darülaceze, kurulduu günden bu yana binlerce yal, bakma muhtaç, kimsesiz ve engelli vatandaa yuva oldu.

Kuruluunun 125. yln geride brakan Darülaceze, din, dil, rk fark etmeksizin bakma muhtaç herkese eit ekilde hizmet vermeye devam ediyor.

Abdülhamid Han tarafndan yaptrlan, içinde cami, kilise, havra gibi ibadethanelerin bulunduu Darülaceze, 500ü akn bakma muhtaç kiiye, salndan beslenmesine, bakmndan sosyal aktivitesine kadar birçok alanda hizmet veriyor.

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlna bal olarak hizmet veren Darülacezenin bakanln Hamza Cebeci yürütüyor.

Darülacezede görev yapmay nasip olarak tanmlayan Cebeci, AA muhabirine yapt açklamada, Türklerin, Müslüman, Hristiyan ayrt etmeden her kesime yardm eden bir millet olduunu dile getirdi. Osmanl mparatorluunun en zor dönemlerinde bile Balkanlar ve Kafkaslardaki madurlara kucak açtn anlatan Cebeci, Darülacezeye girdiiniz zaman sa tarafta cami, sol tarafta kilise ve havra, ortada mefharet sütunu var. O sütun da öyle hassas bir ekilde dikilmi ki camiye, kilise ve havraya eit mesafede. Bu duyarllk dünyann hiçbir yerinde yoktur. Mefharet sütunu, tarihte insanlara zulmetmeyen, tarihte gücünü insanlar sömürmeye kullanmayan bir milletiz demek. dedi.

- 70 sene burada yaam insan var

Kurumun farkl bir ruhu olduunu dile getiren Cebeci, 150 civarnda yataa baml kiinin bakmn üstlendiklerini anlatt. Cebeci, Yedirmezseniz yiyemez, temizlemezseniz temizlenemez, çevirmezseniz dönemez. 70 sene burada yaam insan var, engelli çocuk olarak gelmi, evlatlk alnmam, 50 senedir burada yatan insan var. ifadelerini kulland.

Cebeci, 550 kapasitenin hemen hemen her dönem dolu olduunu, çaramba günleri toplanan tbbi heyetin kurumda baklan kiileri kontrolden geçirdiini söyledi. Bir kiinin Darülacezeye aylk maliyetinin yaklak 10 bin lira olduunu kaydeden Cebeci, kurulduu günden bu yana balanan mülklerden kira geliri elde ettiklerini aktard. Balarn yan sra stanbuldaki belediyelerin elence vergilerinden kuruma pay aktarldn dile getiren Cebeci, binann arkasndaki kurban ba yerinden de gelir elde ettiklerini belirtti.

- nsanlar burada kalmak için srada beklemiyor

Cebeci, Darülaceze binasnn orijinalliini bozan eklentileri kaldrdklarn, bina içindeki banyolardan kantine, hamamdan frna her eyi sponsor kanalyla yenilediklerini anlatt. Yurt dndan ziyaretçilerin, Böyle hizmetlere ramen, neden insanlar burada kalmak için srada beklemiyor diye sorduklarn belirten Cebeci, öyle devam etti:

Bu milletin bir örfü, bir inanc var. çok mecbur kalmadkça yalsn, büyüünü, madurunu huzurevine, Darülaceze veya benzeri yerlere brakmaz. Böyle müesseselere hiç ihtiyaç olmasn ama ihtiyaç olduu zaman da en güzeli bizde olsun. Devlet kendi ülkesinin insannn sokakta, meydanda ölmesine raz olmaz. Sosyal devlet de bu, adil devlet de bu. Buras veya benzeri yerler kucak açmazsa, bu insanlar sokakta ölür.

Dünyann çeitli yerlerinden insanlarn gelerek Darülacezeyi ziyaret ettiklerini vurgulayan Cebeci, aylk ziyaretçi saysnn ortalama 5 bin olduunu, bayram günlerinde ise bu saynn 10 bini geçtiini söyledi.

- Yal bakm bölümü ve uygulamal dersler olacak

Hamza Cebeci, kurumun yanndaki 37 bin metrekarelik alanda yürütülen ve 16 ay sonra faaliyete geçecek proje kapsamnda bin kiilik örenci yurdu ve kapal otopark olacan, ayrca herhangi bir üniversiteye bu alanda yer verilebileceini bildirdi.

Cebeci, Darülacezede her an doktor olduunu, muhtaç kiilere hastalna göre yemek hazrlandn, 5 yldzl bir hizmet verildiini kaydetti.

Darülacezenin dünyada örnei olmadn vurgulayan Cebeci, Darülaceze gibi bir kurumu, müesseseyi görmek bizi onurlandryor. Darülaceze, 100 bine yakn insana efkat ve merhamet yuvas olmu, kol kanat germi, adeta ta duvarlarndan merhamet ve insanlk tecessüm eden bir yer. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git