Demirtaş, tahliyesini istedi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi'nden, Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği dilekçede tahliyesini istedi.

Haberler 16.02.2017 - 08:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta, tutuklu bulunduu Edirne F Tipi Cezaevinden Diyarbakr 8inci Ar Ceza Mahkemesine dilekçe göndererek, tahliyesini talep etti. Geçen yl 4 Kasm günü E Genel Bakan Figen Yüksekda ve 10 milletvekili arkadayla gece yarsndan sonra evlerine yaplan abatl, orantsz ve siyasi sansasyona yönelik bir basknla tutuklandn belirten Demirta, Giriimin tek bir siyasi merkezden yönetildiinden zerre kadar kukumuz yoktur dedi.

RAFA KALKAN FEZLEKELER DDANAMEYE EKLEND

Darbe giriimine deinen Demirta, Kald ki hakkmda 8 ayda tamamlanan 501 sayfalk iddianameye konu olan 31 fezlekenin 11ini hazrlayan savclar FETÖden dolay tutukludur. 7 fezleke ise bizzat iddianameyi hazrlayan savc tarafndan yakn zamanda soruturmann ertelenmesi karar ile rafa kaldrlan fezlekelerdir. Ancak ne hikmetse bu fezlekeler de iddianameme dahil edilerek dosya kabark gösterilmek istenmitir. Bu ekilde hazrlanan bir iddianameyi mahkemeniz kabul etmi ve i younluu olmamasna ramen ilk duruma tarihi de referandum sonras yani 28 Nisan olarak belirlenmitir. Ayrca mahkememiz, tensip durumasnda verdii bir kararla davann sözde güvenlik gerekçesi ile baka bir ile naklinin de önünü açarak ilk duruma tarihinin uzamas ihtimalini de dourmutur. Durumalarmn güvenlik gerekçesi ile Diyarbakrda yaplamayabileceini düünen mahkemeniz, Milletvekilimiz dris Balukenin Bingölde açlan ama güvenlik gerekçesi ile Diyarbakra nakledilen davasnn ilk durumasn güvenlik içerisinde yapabilmitir. Yine Hakkari milletvekilimiz Abdullah Zeydan, Selma Irmak ve Nihat Akdoann Hakkaride güvenlik olmad gerekçesiyle dosyalar Diyarbakra gönderilmitir dedi.

DDANAMEYE CEZAEV YÖNETM EL KOYDU

Soruturma evresinde dosyasna gizlilik karar konulduunu belirten Demirta, Oysa dosyamn tamam TBMMye gönderilen ve alenileen fezlekelerden ibarettir. Gizlilik kararnn yetmeyecei düünülerek benim cezaevinde avukatlarm ile yapacam bütün görümelerin bir görevli huzurunda ve kayt altna alnarak yaplmasna karar verilmitir. Soruturmann yürütüldüü Diyarbakra corafi olarak en uzak olan ve 1700 kilometre ötedeki Edirne F Tipi Cezaevinde 57 gün boyunca tek bama bir hücrede tutulmam salanmtr. ddianamenin mahkemenizce deerlendirilmesi aamasnda avukatmn resmi olarak bizzat sizin onaynzla ald iddianamenin ziyaretçilerim tarafndan bana verilmek üzere cezaevine tesliminden sonra, iddianameye yasad belge muamelesi yaplm ve tarafma verilmeden cezaevi yönetiminin ald bir kararla el konulmutur. Bu ekilde soruturma sürecinin balangc ve safahati tam bir savunma hakk katliamyla geçmitir. Adil yarglanma ihtimalimiz bu ekilde bandan itibaren ortadan kaldrlmtr. üphesiz ki hakkmzdaki aslsz iddialarn tamam kovuturma evresi çürütülecek ve tam aksine yarg eliyle bize kar ar suçlarn ilendii bir bir ortaya konulacaktr dedi.

Demirta, Yüksek Seçim Kurulunun referandum tarihini resmi olarak ilan etmesinin ardndan yeni bir durum ortaya çktn ifade eden Demirta, bavuru dilekçesinde öyle devam etti:

TUTUKLULUUMUZLA SYASAL çIKAR ELDE EDLMEK STENYOR

Bu açklama ile birlikte bizlerin tutukluluk durumu çok daha vahim bir ihlale tekabül edecek noktaya gelmitir. Zaten AYMnin Balbay karar ve AHMin birçok kararna ramen milletvekillerinin tutuklanm olmas ve tutukluluklarna devam yönünde karar verilmi olmas usuli bir hatadan öteye açkça yarg görev ve yetkisini kötüye kullanma durumuna dönümütür. Milletvekillerinin temsil hakkndan kaynakl yasama yetkisi ile denetleme yetkisi sadece ve sadece seçilmi olan kii yani o milletvekili tarafndan bizzat kullanlabilen yetkilerdir. Milletvekili tutuklu olduu için kullanamad bu yetki ve haklarn bakasna devredemedii gibi avukat veya baka bir milletvekili aracl ile de kullanamamaktadr. Bu ekilde milletvekilinin tutuklulukta geçirdii süre, telafisi hiçbir ekilde mümkün olmayan ar sonuçlar ve parlamenter zararlar ortaya çkarmaktadr. Hele hele son derece önemli bir Anayasa deiikliinin yapld ve 16 Nisanda halkoylamasna gidileceinin kesinletii bir süreçte Parlamentonun 3üncü büyük partisinin E Genel Bakanlar ile birlikte 10 milletvekilinin tutuklu bulunuyor olmas, yarg eliyle siyasete ar bir müdahaledir. Bizim tutuklu bulunmamz ile elde edilmek istenen yargsal menfaat ile tutukluluumuz nedeniyle ortaya çkan toplumsal zarar (yani seçmenlerin temsil hakknn gasp edilmesi) kyaslanamaz bile. Açktr ki tutukluluumuz ile yargsal bir menfaat deil, siyasal bir çkar elde edilmek istenmektedir.

O KONUMALARI TBMMDE YAPTIM

TBMM çalmalarna, yasama ve denetleme faaliyetlerine katlmann en demokratik haklar olduunu söyleyen Demirta, Zorbaln ve basknn karsnda diz çökmeyeceiz. Bizlere kar bu hukuk d siyasi operasyonlar planlayanlarn tuzana elbette ki dümeyeceiz. Hakkmda hazrlanan iddianameye konu 31 fezlekenin neredeyse tamamnn dokunulmazlk deil, sorumsuzluk kapsamnda olduu gözetilerek, o konumalarn tamamn TBMMde de yaptm düünülerek, Anayasa, CMK, AYM ve AHM kararlar dorultusunda tutukluluk halime son verilmesini talep ediyorum. Sayglarmla dedi.

Ana Sayfaya Git