Demirtaş'a red çıktı!

Başsavcılık, HDP ve Demirtaş'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki suç duyurusunu reddetti.

Haberler 20.10.2017 - 08:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara Cumhuriyet Basavcl, HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta ile partisinin Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan hakknda hakaret ve adil yarglamay etkilemeye teebüs iddiasyla yapt suç duyurusunu ileme koymama karar verdi.

Cumhurbakan Erdoan, temmuz aynda, Almanyada düzenlenen G20 Liderler Zirvesinin kapan oturumu öncesinde yapt basn toplantsnda, bir gazetecinin sorusu üzerine Demirta için Teröristleri cezaevlerinden brakma yetkisi bizim deildir. Söylediiniz kii bir teröristtir demiti. Bu açklama üzerine HDP ve partinin E Genel Bakan Demirta, avukatlar araclyla Cumhurbakan Erdoann hakaret ve adil yarglamay etkilemeye teebbüs suçu ilediini belirterek, Erdoan hakknda suç duyurusunda bulunmutu.

SUç DUYURUSU REDDEDLD

Ankara Cumhuriyet Basavcl Parlamenter Suçlar Soruturma Bürosu, Cumhurbakan Erdoan hakknda soruturma açlp açlmayacayla ilgili kararn açklad. Cumhurbakan Erdoan hakknda yaplan suç duyurusunun, ileme konulmayacann belirtildii basavclk açklamas, öyle:

Türkiye Cumhuriyet Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan hakknda isnat edilen suçlamalarn görevi srasnda ve Cumhurbakanl görevine ilikin bulunduu, Cumhurbakanl görevinin Anayasann 103. TBMM içtüzüünün 122. Maddeleri ve Yargtay içtihad doktrin ve görüler gereince and içme ile balayaca, Recep Tayyip Erdoann Cumhurbakanl görevinin fiilen 28/08/2014 tarihinde ant içmesi ile balad, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasnn sorumluluk ve sorumsuzluk hali balkl 105. maddesinde; Cumhurbakannn, Anayasa ve dier kanunlarda Babakan ve ilgili bakann imzalarna gerek olmakszn tek bana yapabilecei belirtilen ilemleri dndaki bütün kararlar Babakan ve ilgili bakanlarca imzalanr, bu kararlardan Babakan ve ilgili bakan sorumludur.

HDP VE DEMRTA DAVASI

Cumhurbakannn resen imzalad kararlar ve emirler aleyhine Anayasa mahkemesi dahil, yarg mercilerine bavurulamaz. Cumhurbakan, vatana ihanetten dolay, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsaysnn en az üçte birinin teklifi üzerine, üye tamsaysnn en az dörtte üçünün verecei kararla suçlandrlr hükmünün mevcut olduu, Anayasada mevcut bulunan düzenlemenin geçici dokunulmazlk niteliinde olmad, maddede yazl suç dnda Cumhurbakan hakknda ahsi sorumsuzluk hali niteliinde olduu, Cumhurbakannn görev süresi sona erse dahi yukardaki maddede belinilen suç haricinde görev süresinde iledii ileri sürülen fiiller hakknda soruturma yaplmasnn ve yarglanmasnn hukuken mümkün bulunmad, Cumhuriyet Basavclmzn bu sfata sahip kiiler haklarnda soruturma ve kovuturma yapna yetkisinin bulunmad anlaldndan ikayet edilen T.C Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan hakknda ikayetçi vekiline ait dilekçenin yukarda belirtilen gerekçelerle ileme konulmamasna itiraz yolu açk olmak üzere karar verildi.

HDP: BU HUKUK GARABET KABUL EDLEMEZ

HDP Merkez Yürütme Kurulunca, Ankara Cumhuriyet Basavclnn, HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta ve partisinin, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan hakknda hakaret ve adil yarglamay etkilemeye teebüs iddiasyla yapt suç duyurusunu ileme koymama karar eletirildi. HDPden yaplan açklamada, Bu hukuk garabeti kabul edilemez ve hiçbir demokratik meruiyete sahip deildir denildi.

Ana Sayfaya Git