Deniz yok tekne turu var

Türkiye'nin vizyon projesi olan GAP kapsamında yapılan Ilısu Barajı HES'de su tutma çalışmaları kontrollü şekilde sürerken göl havzasında kalan, su seviyesinin yükseldiği Siirt'teki Botan Çayı'nda tekne turları başladı.

Haberler 07.01.2020 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin vizyon projesi olan Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda yaplan Ilsu Baraj Hidroelektrik Santralinde (HES) tutulan su miktarnda art sürerken, göl havzasnda kalan Siirtteki Botan çaynda su seviyesinin yükselmesiyle tekne turlar balad.

Gövde hacmi ve kret uzunluu bakmndan Atatürk Barajndan sonraki ikinci büyük baraj konumunda yer alan Ilsu Barajnda su tutma çalmalar kontrollü ekilde sürüyor.

ubat ay itibaryla enerji üretimine balayacak, yllk 4 milyar 120 milyon kilovatsaat enerji üretilecek barajda geçen yl austos ayndan bu yana su tutulmaya baland.

Tutulan su miktarndaki artn devam ettii baraj sayesinde göl havzasnda kalan Botan çaynn da seviyesi yükseldi.

Türkiyenin 45inci Milli Park ilan edilen Botan Vadisinden geçen Botan çaynda ilk tekneler suya indirildi.

lk etapta 6 teknenin faaliyete balarken, denize hasret ziyaretçiler turlara büyük ilgi gösterdi.

Tekneyle baraj gölünde gezintiye çkan ziyaretçiler, Botan Vadisini seyretmenin keyfini çkard.

- Botan Vadisinde deniz ulamna kavumu oluyoruz

çevre ve Kültür Deerlerini Koruma ve Tantma Vakf (çEKÜL) l Temsilcisi Ayhan Mergen, yapt açklamada, Ilusu Barajnn tamamlanm olmasndan mutluluk duyduklarn söyledi.

Barajn tamamlanmasyla Botan Vadisinin tekne turlarna ev sahiplii yapacann hep söylendiini dile getiren Mergen, ilk tekne turlarnn yapldn görmekten heyecan duyduklarn belirtti.

Mergen, Botan Vadisinde deniz ulamna kavumu oluyoruz. Bunu görmenin mutluluunu yayor, Botann esiz güzelliine tank oluyoruz. dedi.

Botan Vadisinin geçen yl milli park ilan edildiini hatrlatan Mergen, 20 yldan bu yana sürdürülen çalmalarla bölgenin doa sporlar açsndan da elverili duruma getirilmeye çalldn aktard.

Mergen, Botan Vadisini Siirte balayan yol olarak da bilinen 3 bin 500 yllk tarihi Akabe Yolunun bölgeden geçtiine deinerek, Bu yol, dünyada zor geçit anlamna gelen üç geçitten birinin bu bölgede olduu tarihi Akabe yolu güzergahnda bulunmaktadr. Dolaysyla buraya gelenler bir yandan karada doa sporlarnn heyecann yaama bir yandan da deniz ulam ile bu güzellikleri görme imkanna kavuacak. diye konutu.

- Arabal vapur ile ilgili çalmalarmz da var

Tekneyle merkeze bal Elence köyüne geçen AK Parti l Bakan Ekrem Olaç da barajn su tutmaya balamasyla Botan çaynda da ilk tekne turlarnn baladn dile getirdi.

Olaç, u an 6 teknenin faaliyete baladn, ilerleyen süreçte bu saynn daha da artacan aktararak, Arabal vapur ile ilgili çalmalarmz da var, bunlar hzla sürdürüyoruz. ifadelerini kulland.

Bölgede yeni bir köprünün yaplmas için çalmalarn sürdüünü anlatan Olaç, bu çalmalarn turizmin gelimesine de katk sunacan kaydetti.

Olgaç, köprü ve yol çalmalar tamamlandktan sonra ulam daha da rahat olacan aktard.

Tekne kaptan Ali en, Mersinden eitim vermek için kente geldiini belirtti.

lk tekne turlarna ilginin yüksek olduunu aktaran en, Rabet var, Siirtliler ilgi duyuyor. nsanlar gezmek, baraj görmek için buralara geliyor. 25 yldr bu sektörün içindeyim. Buras bir iki yl sonra turizm sektörüne açlabilecek bir yer. Buradaki tarihi yerlerin tantm yapldkça buralara rabet artacaktr. eklinde konutu.

- Suyun olduu yerde hayat var

Kent sakinlerinden Naci Evin, tekne turlarnn bölge turizmi açsndan büyük önem tadn söyledi.

Türkiyenin tüm bölgelerinden gelecek ziyaretçilerin kentin güzelliklerini bu sayede görme frsat bulacan dile getiren Evin, öyle konutu:

Suyun olduu yerde hayat var. Eskiden gelip, buralar geziyorduk. Artk tekne turlaryla doal güzellikleri görebiliyoruz. Herkesi Siirte bekliyoruz. Buralar deerlendirildikçe çok daha güzel olacak. Botan çay bizim için çok büyük bir nimet. Hem turizm hem balkçlk hem de hayvanclk alannda buralar daha da geliecek.

Ana Sayfaya Git