Deprem İran'da yıkımlar Van'da

İran'daki deprem Van'ı vurdu. 4'ü çocuk 9 kişi hayatını kaybetti.

Haberler 24.02.2020 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

randaki deprem Vanda da hissedildi. 5,9luk depremde Bakalede baz kerpiç evler ykld, iki köyden 9 kii yaamn yitirdi. 8inin durumu ar olmak üzere 21 yaral bulunuyor.

HABER MERKEZ

Türkiye-ran snr bölgesinde 5,9 büyüklüünde deprem meydana geldi. Deprem, Van ve çevre illerde hissedilirken, Bakale ilçesine bal iki köyde enkaz altnda kalan 4ü çocuk 9 kii hayatn kaybetti. En büyük ykmn olduu Bakale ilçesine bal Elbis (Özpnar) köyünde ölenlerden dördü çocuk.

rann Türkiye snrndaki Bat Azerbaycan eyaletinde sabah saatlerinde deprem meydana geldi. Tahran Üniversitesi Sismoloji Merkezinden yaplan açklamada, 5,7 büyüklüündeki depremin 6 kilometre derinlikte meydana geldii belirtildi.

ran Acil Yardm Kurumu Sözcüsü Mücteba Halidi, devlet medyasna yapt açklamada, deprem nedeniyle 25 kiinin yaralandn söyledi.

Bat Azerbaycan Valisi Muhammed Mehdi ehriyari de yarallardan birinin durumunun ar olduunu, arama kurtarma ekiplerinin deprem bölgesine intikal ettiini belirtti.

ran devlet medyasna göre, depremde 43 köyde evler hasar gördü.

- Vanda 9 kii hayatn kaybetti

Van ve çevresinde de hissedilen deprem, Bakale ilçesine bal krsal mahalleler Özpnar, Güvendik, Kakol ve Gelenlerde ykma ve hasara yol açt. Depremin ardndan bölgeye ekipler sevk edildi.

Salk Bakan Fahrettin Koca, Türkiye-ran snrndaki depremde 9 vatandan hayatn kaybettiini, 37 yaralnn bulunduunu ve bunlardan 9unun durumunun kritik olduunu bildirdi.

Koca, Türkiye-ran snrnda yaanan depreme ilikin Twitterdan paylamda bulundu.

Depremin Vann Bakale ilçesini de etkilediini belirten Koca, paylamnda, 9 vatandamz hayatn kaybetti, 37 yaralmz var. 25 ambulans, 1 helikopter ambulans ve 13 UMKE ekibi annda olay yerine intikal etti. Durumu kritik 9 kii ve dier yarallarmz için her türlü çabay gösteriyoruz. ifadesine yer verdi.

Dier yarallarn hayati tehlikesinin bulunmadn vurgulayan Koca, hayatn kaybedenlere Allahtan rahmet, yarallara acil ifa diledi.

- Cumhurbakan Erdoan bilgi ald

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, rann batsnda meydana gelen ve Vanda da hissedilen depremle ilgili çileri Bakan Süleyman Soylu ile telefonda görütü.

letiim Bakanlndan yaplan açklamaya göre, Cumhurbakan Erdoan, depremden etkilenen bölgeler ve arama kurtarma çalmalaryla ilgili bilgi ald.

- Enkaz altnda kimse bulunmamaktadr

Van Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Mehmet Emin Bilmez, l Jandarma Komutan Tugeneral Yüksel Yiit ile deprem nedeniyle hasar gören ran snrndaki mahallelerde incelemelerde bulundu.

Yaplan çalmalarla ilgili bilgi alan Bilmez, depremden etkilenen köylerde baz binalarda ykmlar olduunu belirterek An itibaryla bu köylerimizde enkaz altnda kimse bulunmamaktadr. dedi.

Bilmez, bölgedeki vatandalarn hayvanclkla uratn, bu nedenle ahr ve allarn ykldn ve hayvanlarn telef olduunu ifade ederek hasar tespit çalmalarnn devam ettiini söyledi.

Bilmez, depremde yaamn yitirenlere Allahtan rahmet, Türk milletine basal diledi.

- Türkiye-ran snrnda 24 artç deprem meydana geldi

rann Hoy kenti civarnda meydana gelen ve Vandan da hissedilen depremin ardndan bölgede 2si 4ün üzerinde 24 artç deprem yaand.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanlndan (AFAD) yaplan açklamada, Hoy ehri yaknlarnda Türkiye snrna yakn bölgede saat 08.53te 5,9 büyüklüünde bir depremin yaand hatrlatld.

Depremin Vann Bakale ve Saray ilçelerinde de hissedildiinin vurguland açklamada, u bilgiler paylald:

Deprem sonras ikisi 4,0 üzeri olmak üzere toplam 24 artç deprem meydana geldi. AFADdan 13 arama kurtarma ekibi ile Bakale ilçe jandarma, 112 Acil ve UMKE ekipleri olay bölgesine sevk edildi. Alnan bilgilere göre, enkaz altnda vatandamz kalmad için arama kurtarma çalmalar sonlandrld. htiyaca yönelik kullanlmak üzere ilk etapta 1160 adet 16,5 metrekare çadr, 120 adet 28 metrekare çadr, 6 bin 120 adet battaniye, 616 adet yatak ve 1000 adet stc bölgeye sevk edildi.

Açklamada, deprem bölgesindeki vatandalara hasarl yaplara kesinlikle girilmemesi yönünde uyar yapld belirtildi.

- Eitimin aksamamas için her türlü tedbiri alyoruz

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, Elazda gazetecilere yapt açklamada, depremin ardndan çileri Bakan Süleyman Soylu öncülüünde, AFADn gerekli müdahale ve destek çalmalarna baladna iaret etti.

Kendilerine ulaan ilk bilgiye göre Bakale, Saray, Gürpnardaki birkaç köy okulunda ufak çapl hasar meydana geldii aktaran Selçuk, Onun dnda bölgedeki dier okullarmzla ilgili bir sknt söz konusu deil. Kesin durum yaplacak çalmalar sonucunda belirlenecektir. Bu okullarmzda kesin hasar tespiti tamamlanncaya kadar geçici süreyle tamal eitim gerçekletireceiz. Yani eitimin aksamamas için her türlü tedbiri alyoruz. dedi.

Bakan Selçuk, bir gazetecinin, Vanda depremden etkilenen ilçelerde eitime ara verilip verilmeyeceine ilikin sorusuna, u anda Bakaledeki eitim ve öretim hususunda henüz daha tablo tam netlemi deil ama tamal eitim yoluyla biz her türlü tedbirimizi yarn sabahtan itibaren alabiliriz. O konuda bir eksiimiz olmaz. Bu konuyla ilgili çileri Bakanmz ve Valimizle temas halindeyiz. Bu konuda aksaklk çkmamas için ne gerekiyorsa sürdürüyoruz. yantn verdi.

- Arkadalarmz tüm bölge halkna gerekli duyurularda bulunuyorlar

çileri Bakan Süleyman Soylu, ilgili personelin bölgede olduunu ve gerekli deerlendirmeleri en ince detaylarna kadar yaptklarn anlatt.

Kerpiç evlerin artç sarsntlar konusunda çok riskli yaplar olduuna dikkati çeken Soylu, u deerlendirmede bulundu:

Beton yaplarn hasar görenleri muhakkak var. Maalesef kerpiçlerde toprak söz konusu oluyor ve toprak boulmasn da peinden getirebiliyor. Onun için kerpiç evler konusunda tedirginliimiz, riskimiz var. Bu konuda arkadalarmz tüm bölge halkna gerekli duyurularda bulunuyorlar.

- Bakan Soylu, deprem bölgesinde incelemelerde bulunuyor

Bakan Soylu, Elazdaki AFAD Koordinasyon Merkezindeki açklamalarnn ardndan helikopterle deprem bölgesine gitti.

Depremde hasar gören Vann Bakale ilçesine bal Özpnar Mahallesinde incelemelerde bulunan Soylu, Enkaz altnda u anda hiçbir vatandamz yok. u ana kadar bu köye bölgeden 1250 çadr sevk ettik. Özellikle bu gece tedbirlerimizi alyoruz. dedi.

- Vandaki depremzedelere Kzlaydan yardm

Türk Kzlay ekipleri, randa meydana gelen ve Vann Bakale ilçesine bal köylerde can kayb ve ykma neden olan deprem sonras bölgeye hareket etti.

Türk Kzlaydan yaplan açklamaya göre, depremden etkilenen Bakaleye bal köylerde hasar tespit ve arama kurtarma çalmalar sürerken Türk Kzlay da bölgeye yakn ubeleriyle ihtiyaç tespiti yapyor.

Acil müdahale için alarm durumuna geçen ve bölgeye yakn ubeleri ile afet uzmanlarn harekete geçiren Türk Kzlay, mobil beslenme araçlarn da bölgeye sevk etti.

Afetzedeler için ilk etapta Türk Kzlay Van Aevinde hazrlanan çorba ve kumanya gönderildi. Elaz, Erzincan, Erzurum ile Mu bölge afet yönetim merkezlerinden de öncü araçlarn bölgeye gönderen Türk Kzlay, bölgelerden gda, çadr, battaniye ve yatak sevkiyat da yapt.

Oluabilecek ihtiyaca yönelik ise Türk Kzlay, bölgedeki gelimeleri bütün birimleriyle yakndan takip ediyor.

Açklamada görülerine yer verilen Türk Kzlay Genel Bakan Kerem Knk, özellikle hasarl binalara girilmesi yönündeki uyarlarn yineledi.

Afetzede vatandalarn bu konuda AFAD ve Valilik uyarlarn dikkatle izlemesi gerektiini vurgulayan Knk, Depremler ç ve heyelan da tetikleyebilir. Özellikle Van Bakale bölgesinde ç tehlikesi olabilecek bölgelerde vatandalarmz dikkatli olmaldr. uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git