Despina sarayı izine ulaşıldı

İç Kale Kazı Başkan Yardımcısı Kadir Atıcı'nın da yer aldığı ekip tarafından Harput Kalesi'nin Nevruz Ormanları bölgesinde yürütülen araştırmalar tamamlanırken, alandaki çalışmalarla ilgili rapor hazırlandı

Haberler 17.05.2022 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elazn tarihi Harput Mahallesinde gerçekletirilen yüzey aratrmalarnda seramik parçalarna, mutfak gereçlerine ve baz objelere rastland.

Harput ç Kale Kaz ekibinin, Harput Kalesinin Nevruz Ormanlar bölgesinde yürüttüü yüzey aratrmalar ve çalmalar tamamland. Alanda yürütülen çalmalarla ilgili rapor hazrland.

Kültür ve Turizm Bakanl himayesinde yaplacak arkeolojik kazlarla bu alann turizmine kazandrlmas hedefleniyor.

Harput ç Kale Kaz Bakan Yardmcs Kadir Atc, Harputun konum itibaryla tarih boyunca birçok medeniyete ev sahiplii yaptn söyledi. Harputun milattan önce 8. yüzylda Urartularla yaam serüveninin baladn ifade eden Atc, yaplan arkeolojik kazlarda Harputun tarihinin daha eskiye dayandn ve burada yaam kültürünün 3 bininci yllara kadar uzandnn netlemeye baladn belirtti.

Atc, bölgede Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanl döneminin yap kalntlaryla, o dönemde kayt altna alnan ariv belgeleri, seyyahlarn yazlarn tespit etmeye çaltklarn belirterek, 1465 ylnda Harputu Dulkadiroullarndan Akkoyunlu Hükümdar Uzun Hasan ald. Uzun Hasan Harputa geldiinde Harput Kalesinde birtakm onarmlar yaptktan sonra Harputun merkezinde annesi adna Sarahatun Camisini ina ediyor ve hemen kalenin dou cephesinin uç ksmnda da ei Despina Hatun adna bir saray ina ediyor. diye konutu.

Uzun Hasann Harputta hüküm sürdüü süre içinde sivil mimariye de katk sunduuna iaret eden Atc, Bulunduumuz yerde de ei adna yaptrm olduu sarayn kalntlar mevcut. dedi.

Atc, 2005-2009 yllar arasnda da ayn bölgede birtakm sondaj ve kazlar yapldn dile getirerek, unlar kaydetti:

Burada Kültür ve Turizm Bakanlndan alm olduumuz izinle yaptmz yüzey aratrmalar sonucu o dönemin yaam kültürünü yanstan mutfak gereçleri gibi birtakm objelere, seramik parçalarna da rastlamamz aslnda burada bir saray olduunu gösteriyor. çkan objelerin Harput Kalesinde yaplan arkeolojik kazlarda da çkan seramik parçalarna benzediini ve o dönem içerisinde bir benzerlik ve aks oluturduunu bize buras gösteriyor. Kaleye ve Harputa da hakim bir konumda oluu ile Uzun Hasann buray özellikle tercih ettiini söyleyebiliriz.

BURAYI ARKEOLOJK KAZILAR GERçEKLETREREK TURZME KAZANDIRACAIZ

Yaplan çalmada bölgede youn olarak kullanlan srl ve srsz seramik parçalarnn Despina Hatun saraynn youn bir yaam alan olduunu gösterdiini anlatan Atc, Kültür ve Turizm Bakanl ve ilgili kurumlardan izin alndktan sonra buray arkeolojik kazlar gerçekletirerek turizme kazandracaz. dedi.

Arkeolojik kazlarla sarayn gün yüzüne çkarlabileceini anlatan Atc, çkacak olan saraya ait kalntlar, projesi çizilerek restorasyonu yapldktan sonra UNESCOnun Dünya Miras Geçici Listesinde yer alan Harputa deer katacaktr. Bu kazlarla Akkoyunlu hükümdarlarnn Harput corafyasnda yapm olduklar sivil mimari örneklerini de burada tespit etmi olacaz. diye konutu.

Atc, bu çalma sonucu Despina Hatunun mezar yerinin nerede olduuna ilikin de tespitlere ulalabileceini kaydetti.

Ana Sayfaya Git