Dijital fotoğrafçılığa meydan okuyan kardeşler

DİYARBAKIR'da fotoğraf stüdyosu bulunan Zülfü Demirkıran (54) ve kardeşi Mesut Demirkıran (50), sektörde dijital teknolojilerin kullanılmaya başlanmasına rağmen, negatif filmlerle çalışmaya devam ediyor.

Haberler 30.12.2017 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda yaklak 38 yldr fotorafçlk yapan Zülfü ve Mesut Demirkran kardeler, dijital fotorafçln yaygnlat dönemde negatif filmlerle de çalmaya devam ediyor. Demirkran kardeler, fotoraf sanatçlarnn istei üzerine dijital fotorafçln yannda negatif filmlerle de çalyor. Fotoraf sanatçlarnn çektii filmleri karanlk odada ykayan ve karta basan kardeler, Türkiyede analog çalmaya devam eden az saydaki fotorafçlar olarak biliniyor. ki karde, Güneydou Anadolu Bölgesinin ise tek analog fotorafçs olarak meslee devam ediyor.

RÖTUTAN PHOTOSHOPA

Fotorafçla 1980li yllarda çrak olarak baladn söyleyen Mesut Demirkran, Biraz örendikten sonra o dönemlerde seyyar fotorafçlk yapan Zülfü aabeyim ile beraber stüdyo açtk ve 30 yldr burada beraber çalyoruz. Bir dönem sabahtan akama kadar kara kalemle film üzerinde insanlarn suratlarna rötu yapyordum. Bu ilem büyük bir hassasiyet gerektiriyordu. imdiye dek 150 bin civarnda insann portre fotoraflarna rötu yaptm tahmin ediyorum. Benim içim fotorafçlk sektöründe en önemli i rötu iiydi. Bu, herkesin yapabilecei bir i deildi. Göz nuru, emek ve hassasiyet gerektiren bir iti diye konutu.

Fotorafçlk sanatnda bir dönemin rötu ilerini bugünkü photoshop ilerine benzeten Mesut Demirkran, Bir dönem karanlk oda ve rötu ileri yapyorduk. Bu sanatmz, gelien dünya teknolojisiyle beraber bilgisayar ve photoshop sanatna dönütü. Yani ben bu dijital fotorafçl da sanatsal bir i olarak görüyorum. Gelien dünya teknolojisiyle beraber sanatmzda da bir deiim oldu ve bu deiime ayak uyduramayanlar maalesef kepenk kapattlar. Bizi ayakta tutan unsur ise kendimizi yenilememiz ve teknolojiye ayak uydurmamz oldu. u an ikisini bir arada yürütüyoruz. Analogda kalsaydk biz de yok olup gitmitik dedi.

PARA KAZANDIIMIZ YOK

Meslee kardeinden ksa bir süre önce baladn anlatan Zülfü Demirkran ise 1980li yllarda seyyar fotorafçlk yaptn söyledi. Zülfü Demirkran, unlar kaydetti:

O dönem çok popüler bir makine olan Lubitel marka bir fotoraf makinem vard. Toplam 12 pozluk olan bu makinemle köy köy dolar fotoraf çekerdim. Sonra Mesut ile beraber bu dükkn açtk. lerleyen yllarda renkli filmler çkt ve artk siyah beyaza olan ilgi azald. Ancak renkli filmler de çkt ilk dönemlerde siyah beyazlar gibi karanlk odada filmleri tab ettirirdik. Bu da çok meakkatli bir iti. Düünün, adamn fotorafn çekiyoruz, adam 2.5 ay sonra ancak fotorafna kavuabiliyordu. çünkü yetitiremiyorduk. çok ama bu ii yapacak yeterli usta yoktu.

Gelinen noktada teknoloji film iini bitirdi. Ancak bizim gibi analogda diretenler de varlklarn hl sürdürüyor diyen Zülfü Demirkran, öyle dedi:

Aslnda biz teknoloji ve analog iini bir arada yürütüyoruz. Analog iini yapan fotoraf sanatçlar ve fotorafçlar hl var. Bu nedenle biz bunlarn bize getirdii filmlerin banyosunu yapar ve isterlerse fotoraflarn karta basarz veya bunlar dijitale çevirir kendilerine veririz. Bunun için tamamyla eski yöntemler kullanlyor. Yine bu i için film banyolarnda kullanlan ilaçlar temin ediyoruz. Bu iten para kazandmz yok, hatta kökü zarardr. çünkü ykanacak filmler ister 100 tane olsun ister 1 tane olsun, birkaç gün sonra o banyonun suyu bayatlyor ve deitirmek durumunda kalyoruz. Dolaysyla gider çok, getirisi yok. Ancak müteri memnuniyeti sebebiyle bu ii sürdürmekte kararlyz. çünkü müterilerimizin dijital ilerinden kazanyoruz.

Ana Sayfaya Git