Dikkat! Bu hatayı günde en az 90 kez yapıyoruz!

Son aylarda dünyanın en korkulan hastalığı; koronavirüs! Uzmanlar her fırsatta ‘paniğe kapılmayın, ancak önlem almayı da ihmal etmeyin' uyarısında bulunuyor. El yıkama ve kişisel hijyen önlemleri COVID-19'dan korunmada en etkili önlemler. Ancak önemsemediğimiz bazı alışkanlıklarımız ve korunma yöntemlerinde yaptığımız basit hatalar var ki bu virüsün kolayca bulaşmasına yol açabiliyor.

Haberler 19.03.2020 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enfeksiyon Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Hülya Kuolu koronavirüsün bulamasna adeta davetiye çkaran 12 hatal alkanl anlatt, önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.

HATA: 20 SANYE KURALINA UYMAMAK

Dorusu: Ellerinizi rastgele deil, en az 20 saniye boyunca, doru teknikle ovalayarak ykamanz çok önemli uyarsnda bulunan Dr. Ör. Üyesi Hülya Kuolu ellerimizi nasl ykamamz gerektiini öyle anlatyor: Tak ve saatinizi çkardktan sonra ellerinizi suyla slatn. Ardndan bol miktarda sabunu, dairesel hareketlerle ellerinizin her bölgesine yayn. Trnaklarn kenar ve uç ksmlarn temizleyin. Parmak ve parmak aralarn ovalayn. Sol elinizle sa elinizin, sa elinizle de sol elinizin srtn ovalayn. Her 2 elinizin baparman dier elinizle ovaladktan sonra bileklerinizi ykayn. Ardndan bileklerinizden balayarak, ellerinizi akan suyla iyice durulayn. Mikroorganizmalar nemli ortamlarda kolayca çoalabildikleri için bileklerden balayarak tek kullanmlk kat havluyla ellerinizi iyice kurulayn. Musluu dirseinizle veya elinizi kuruladnz tek kullanmlk havluyu kapatn

HATA: ELLER SIK SIK TEMZLEMEMEK

Dorusu: Enfeksiyon Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Hülya Kuolu temiz gibi görünseler bile ellerimizin gözle görülmeyen pek çok virüs ve bakteri tadklarna dikkat çekerek, Koronavirüs de tokalama, ellerin az veya gözlerle temas etmesi gibi yollarla kolaylkla bulaabiliyorlar diyor. Bu nedenle öksürük veya haprktan sonra, hasta insanla veya çevresiyle temasn ardndan, toplu tama araçlarn kullandktan sonra, ortak kullanlan malzemelerle temasn ardndan, dardan eve veya iyerine girdiinizde, tuvalete girerken ve çktktan sonra, yemek hazrlamadan önce ve sonrasnda, çöplere veya bozulmu gdalara dokunduktan sonra ellerinizi ykamay asla ihmal etmeyin.

HATA: 3-4 ADIM MESAFESN KORUMAMAK

Dorusu: Koronavirüs hasta kiilerin öksürmeleri ve haprmalaryla ortama yaylan damlacklarn solunmas sonucu bulayor. Ayrca solunum parçacklaryla kirlenmi ellere ve çeitli yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin ykanmadan yüz, burun veya aza götürülmesiyle de virüs alnabiliyor. Bu nedenle kalabalk ortamlardan olabildiince uzak durun, zorunlu olmadkça darya çkmayn. Yakn temasta bulunmaktan da kaçn selamlamak amacyla tokalamayn, sarlmayn ve öpümeyin. Souk algnl olan kiilerle aranza en az 1.5 metre mesafe koymaya da dikkat edin.

HATA: BU EYALARI ORTAK KULLANMAK

Dorusu: Havlu, çatal, bçak ve bardak gibi hiçbir kiisel eyanz ortak kullanmamanz da dikkat etmeniz gereken önlemler arasnda ilk sralarda yer alyor. Enfeksiyon Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Hülya Kuolu iyerinde de kalem, telefon, zmba ve klavye gibi ofis malzemelerini ortak kullanmamaya dikkat etmeniz gerektiini belirterek, Ayrca günlük olarak klavye masa dezenfeksiyonu yapn. Ortak kullanmak zorunda olduunuz malzemeleri ise dokunmadan önce antiseptik ürün veya mendillerle silerek virüsün bulama riskini azaltabilirsiniz diyor.

HATA: KRL ELLERLE YÜZE DOKUNMAK

Dorusu: Gün boyunca farknda olmadan defalarca yüzümüze dokunuyoruz. Aratrmalar yüzümüze günde en az 90 kez dokunduumuzu ortaya koydu. Virüsler yüzde bir hafta boyunca yaayabiliyorlar. Dolaysyla kirli ellerinizle aznza, gözlerinize ve burnunuza dokunmayn.

HATA: UYKU DÜZENNE DKKAT ETMEMEK

Dorusu: Kaliteli ve yeterli uyku, salkl bir baklk sisteminde anahtar rol üstleniyor. Bunun nedeni ise vücudumuzdaki bakteri ve toksinlerle savaan, uyku hormonu olarak bilinen melatoninin sadece gece ve karanlk ortamda salglanmas. Tüm bunlarn etkisiyle baklk sistemimiz uyku srasnda kendini yeniliyor. Dolaysyla her gün erken yatp erken kalkmaya ve kesintisiz 68 saat uyumaya özen gösterin. Melatonin hormonundan daha fazla yararlanmak için yatak odasnn karanlk olmasna da dikkat edin.

HATA: EVDE, YERNDE HJYEN AKSATMAK

Dorusu: Evde kap kollar, armatürler ve lavabolar gibi sk sk kullandnz yüzeyleri her gün bol su ve deterjanla ykamay ihmal etmeyin. yerinde yüzey temizliini de slak mendil yerine, alkol oran yüksek olan maddelerle yapmanz da çok önemli.

HATA: RENKL BESLENMEMEK

Dorusu: Dengeli ve vitamin ile minerallerden zengin beslenmek, baklk sistemimizin güçlenmesi için çok önemli. Baklk sistemimizi koruyan antioksidanlar olan A, C, E ve D vitaminleri ile çinko, selenyum ve demir gibi vitamin ile mineralleri içeren besinleri düzenli ve yeterli düzeyde almamz gerekiyor. Her çeit besin grubundan yeterli ve dengeli, dolaysyla rengarenk beslenmeniz, baklk sisteminizi güçlendirecektir.

HATA: SU çMEY UNUTMAK

Dorusu: Yaptmz önemli hatalardan biri de, yeterince su içmemek. Oysa su vücudumuzdaki toksinlerin atlmasna katkda bulunarak salmzn korunmasnda önemli bir rol üstleniyor. Vücut direncinizi artrmak için günde 8-10 bardak su içmeyi alkanlk haline getirin.

HATA: ORTAMI HAVALANDIRMAMAK

Dorusu: Bulunulan ortamdaki havann kuru olmas da virüslerin çoalmalarna yol açyor. Bu nedenle soluduunuz havay, her gün, saat ba 10-15 dakika boyunca havalandrn veya açk havaya çkn.

HATA: 5ER DAKKALIK MOLALAR VERMEMEK

Dorusu: yerinde çok youn bir tempoda çalyorsanz, gün içinde kendinize ara ara 5er dakikalk dinlenme molalar vermeyi ihmal etmeyin, çünkü beyin ve vücut ar yorulduunda baklk sistemi zarar görüyor.

HATA: ÖKSÜRÜRKEN AZI KAPATMAMAK

Dorusu: Öksürme veya haprma srasnda az ve burnunuzu tek kullanmlk mendille kapatn. Mendiliniz yoksa dirseinizin iç ksmn kullanarak damlacklarn çevreye yaylmasn önleyin. Tek kullanmlk mendili hemen çöpe atn ve elinizi ykayn.

Ana Sayfaya Git