Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "17. İslami Forum"da konuştu

"Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bizler ülkemizde 'sıfır atık, sıfır israf' temasıyla 'Çevre Ahlakı Projesi' konusunda faaliyetler yürütmeye çalışıyoruz"

Haberler 16.12.2021 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA (AA) - Diyanet leri Bakan Ali Erba, Diyanet leri Bakanl olarak bizler ülkemizde sfr atk, sfr israf temasyla çevre Ahlak Projesi konusunda faaliyetler yürütmeye çalyoruz. dedi.

Erba, Moskovada Rusya Federasyonu Müslümanlar Dini daresi ve Rusya Müftüler Konseyi tarafndan çevrim içi düzenlenen 17. slami Foruma katld.

Ekolojik Vaazdan Ekolojik Düünmeye: Konumann En yi Yolunu Bulmak konulu forumda konuan Erba, dünyann tüm insanlarn ortak evi olduunu ifade ederek, insanlarn yaad yeryüzünden sorumlu bulunduunu söyledi.

nsanolunun asrlarca yaad dünyay kendi elleriyle yaanamaz hale getirdiini belirten Erba, nsanlarn yaptklarndan veya yapmakta olduklarndan dolay yaadmz çevrede doal kaynaklarmz hzla azalmakta, baz hayvan ve aaç türlerinin nesilleri tükenmektedir. Atmosferin kirlilii de her gün artmaktadr. Yaadmz dünya hoyratça kullanld için su kaynaklaryla ilgili ciddi skntlar yaanmaktadr. Bütün bunlarn bir sonucu olarak insanlk, mevsim deiiklii ve küresel snma ile tanmaktadr. Neticede açlk ve kuraklk kapmz çalmaktadr. Tüm bunlar bizler için çok ackl bir durumdur. diye konutu.

nsanolunun hava, su, toprak, tabiat ve ekolojinin bütün unsurlaryla iyi iliki içerisinde olmasnn ayn zamanda iman ve kulluk görevi olduuna iaret eden Erba, bu husus göz ard edildiinde yaanacak çevresel krizlerin, küresel ifsat ve israfn, dünyay topyekun kaos ve kargaaya sürüklemesinin kaçnlmaz olduunu dile getirdi.

Erba, insanlarn ihtiyaçlar için tabiattan faydalanrken, çevrenin hakkna da riayete mecbur olduunu belirterek, öyle devam etti:

Aaca su vermek, aacn hakkn gözetmektir. Sulara zehirli atk atmamak, suyun hakkna riayettir. Enerji kaynaklarn doru kullanmak, gelecek nesillerin hakkna saygdr. çünkü göçmen kularn rotasn kusursuzca bulmalarndan tutun, mevsimlerin döngüsüne kadar amaz bir ölçüye göre yaratlm olan evrenin kendisi, Allahn varlnn en açk delillerindendir. Biliyoruz ki inancmza göre yaratlm her zerre Rabbini tesbih etmektedir. Burada üzülerek belirtmek isterim ki çevre konular söz konusu olduunda, uluslararas platformlarda slamn çevre ahlak için koyduu ilkeler gündeme gelmiyor. Dolaysyla bu ve benzeri konferans ve uluslararas çalmalarla slamn çevre ahlakn daha güçlü ekilde ortaya koymak durumundayz. Diyanet leri Bakanl olarak bizler ülkemizde sfr atk, sfr israf temasyla çevre Ahlak Projesi konusunda ciddi faaliyetler yürütmeye çalyoruz. Bu konuda duyarlln artrlmas amacyla sizlerle her konuda i birlii içinde olacamz ve destee hazr olduumuzu belirtmek isterim.

Ana Sayfaya Git