Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "17. İslami Forum"da konuştu

"Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bizler ülkemizde 'sıfır atık, sıfır israf' temasıyla 'Çevre Ahlakı Projesi' konusunda faaliyetler yürütmeye çalışıyoruz"

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş,

ANKARA (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bizler ülkemizde 'sıfır atık, sıfır israf' temasıyla 'Çevre Ahlakı Projesi' konusunda faaliyetler yürütmeye çalışıyoruz." dedi.

Erbaş, Moskova'da Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Rusya Müftüler Konseyi tarafından çevrim içi düzenlenen "17. İslami Forum"a katıldı.

"Ekolojik Vaazdan Ekolojik Düşünmeye: Konuşmanın En İyi Yolunu Bulmak" konulu forumda konuşan Erbaş, dünyanın tüm insanların ortak evi olduğunu ifade ederek, insanların yaşadığı yeryüzünden sorumlu bulunduğunu söyledi.

İnsanoğlunun asırlarca yaşadığı dünyayı kendi elleriyle yaşanamaz hale getirdiğini belirten Erbaş, "İnsanların yaptıklarından veya yapmakta olduklarından dolayı yaşadığımız çevrede doğal kaynaklarımız hızla azalmakta, bazı hayvan ve ağaç türlerinin nesilleri tükenmektedir. Atmosferin kirliliği de her gün artmaktadır. Yaşadığımız dünya hoyratça kullanıldığı için su kaynaklarıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Bütün bunların bir sonucu olarak insanlık, mevsim değişikliği ve küresel ısınma ile tanışmaktadır. Neticede açlık ve kuraklık kapımızı çalmaktadır. Tüm bunlar bizler için çok acıklı bir durumdur." diye konuştu.

İnsanoğlunun hava, su, toprak, tabiat ve ekolojinin bütün unsurlarıyla iyi ilişki içerisinde olmasının aynı zamanda iman ve kulluk görevi olduğuna işaret eden Erbaş, bu husus göz ardı edildiğinde yaşanacak çevresel krizlerin, küresel ifsat ve israfın, dünyayı topyekun kaos ve kargaşaya sürüklemesinin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

Erbaş, insanların ihtiyaçları için tabiattan faydalanırken, çevrenin hakkına da riayete mecbur olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Ağaca su vermek, ağacın hakkını gözetmektir. Sulara zehirli atık atmamak, suyun hakkına riayettir. Enerji kaynaklarını doğru kullanmak, gelecek nesillerin hakkına saygıdır. Çünkü göçmen kuşların rotasını kusursuzca bulmalarından tutun, mevsimlerin döngüsüne kadar şaşmaz bir ölçüye göre yaratılmış olan evrenin kendisi, Allah'ın varlığının en açık delillerindendir. Biliyoruz ki inancımıza göre yaratılmış her zerre Rabbini tesbih etmektedir. Burada üzülerek belirtmek isterim ki çevre konuları söz konusu olduğunda, uluslararası platformlarda İslam'ın çevre ahlakı için koyduğu ilkeler gündeme gelmiyor. Dolayısıyla bu ve benzeri konferans ve uluslararası çalışmalarla İslam'ın çevre ahlakını daha güçlü şekilde ortaya koymak durumundayız. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bizler ülkemizde 'sıfır atık, sıfır israf' temasıyla 'Çevre Ahlakı Projesi' konusunda ciddi faaliyetler yürütmeye çalışıyoruz. Bu konuda duyarlılığın artırılması amacıyla sizlerle her konuda iş birliği içinde olacağımızı ve desteğe hazır olduğumuzu belirtmek isterim."

Kaynak: Diyarbakır Söz