Diyarbakır'da günde 5 bin litre meyan şerbeti tüketiliyor

DİYARBAKIR'da ramazan ayıyla birlikte her gün 5 bin litre meyan kökü şerbeti tüketiliyor.

Haberler 17.05.2019 - 02:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesindeki Gaziantep, Mardin, anlurfa, Diyarbakr ve Adyamanda nehir kenarnda yetien meyan bitkisinden youn emekle hazrlanan erbet, ilkbaharn gelmesiyle tezgahtaki yerini ald. Diyarbakrdaki erbetçiler, yüzyla akndr Sur ilçesindeki tarihi Gazi caddesinde özel hazrladklar küplerde meyan erbetini sata sunuyor.

Birçok faydas bulunduu belirtilen meyan erbeti, ramazan aynn da vazgeçilmez lezzeti arasnda yer alyor. Ramazanla birlikte youn satlan erbetten kentte her gün 5 bin litre tüketiliyor.

FTARI MEYAN ERBETYLE AçIYORLAR

Yarm asrdr meyan erbeti satan Cemil Batubay (70), erbetin özellikle ramazan aynda daha çok tüketildiini belirterek, sadece ilkbahar ve yaz aylarnda meyan erbeti sattklarn söyledi.

Meyan erbetini 1,5 litrelik pet iede 5 liraya sattklarn anlatan Ylmaz Pala (43) ise, kentte günde 5 bin litre meyan erbetinin satldn aktard. Pala, Meyan kökünü genelde ilkbaharda topluyoruz. Bunlar evde kurutup, çekiçle eziyoruz. Yaz boyunca da sata çkartyoruz. Sabah 5de kalkyoruz, demliyoruz. Sala faydas çoktur. Mide, böbrek ve barsak için çok faydaldr. Burada insanlarn çou iftarn meyan erbetiyle açyorlar dedi.

DAMLA DAMLA AKITARAK PEKMEZ EKLNE GETRYORUZ

çocukluundan beri meyan erbeti sattn kaydeden Seyfettin Batubay (52) da meslei babas Sadk Batubaydan örendiini ifade ederek, Meyan kökünü Dicle Nehri kysndan topluyoruz. Kökü eve götürüp orada hazrlyoruz. Damla damla aktarak pekmez ekline getiriyoruz. Bu, baba mesleidir. Babam 40 yl boyunca yapt. O artk yaland. Sra bize geldi diye konutu.

Ana Sayfaya Git