Drone’la kaçak trafolar tespit edildi

DİCLE Elektrik AŞ., son 3 yıldır kullanmaya başladığı dronlar sayesinde sorumluluk bölgesindeki birçok kaçak trafoyu tespit edip, savcılık izniyle el koydu. Son olarak filolarına gece görüş özelliğine sahip, ısıya duyarlı, termal kameralı dronu da eklediklerini belirten Saha Operasyonları Müdürü Şeref Korhan "Parasal değeri 11 milyon lirayı bulan 6 milyon kilovat kaçak tüketim ortaya çıkarıldı" dedi.

Haberler 10.12.2021 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Elektrik A., kaçak tüketim ile mücadele kapsamnda dron filosuna yeni bir teknoloji daha ekledi. Gece görü özelliine sahip, sya duyarl, termal kameral dron sayesinde artk zifiri karanlkta bile kaçak elektrik kullanm tespit edilebiliyor.

irket, güvenlik birimlerinden ald izinler çerçevesinde havadan kaçak elektrik denetimi yapyor. Enerji Kayplar Müdürlüü bünyesinde gerekli teknik eitimleri alan görevliler, dronlar sayesinde bugün kadar çok sayda kayt d trafoyu tespit edip, savclk kararyla el koydu. Böylece 2013ten bu yana kaçak tüketim oran yaklak 30 puan dütü. Bölgede ortalama yüzde 76 olan kaçak tüketim oran, yüzde 46ya geriledi.
UçU SÜRES YAKLAIK 55 DAKKA
Dicle Elektrikin ilk kez ubat 2019da dron kullanlmaya balandn belirten Saha Operasyonlar Müdürü eref Korhan, irket envanterinde 5 dronun olduunu ve bunlarn ihtiyaca göre datm bölgelerinde faaliyet gösterdiini anlatt. Korhan unlar söyledi:
Yeni alnan dron dierlerinden teknik olarak çok daha üstün bir teknolojiye sahip. Yaklak 55 dakika uçu süresi ve 30 kilometre uçu mesafesine sahip bu dron, sya duyarl ve termal kameras sayesinde gece görüü de salyor.
ABONESZ TRAFOLARI TESPT EDYORUZ
Dron teknolojisinin elektrik datm sektöründe bata nakil hatlar gibi yüksek risk içeren ilerde kullanldna dikkat çeken Korhan, u bilgileri verdi:
Dron teknolojisini Enerji Kayplar Kontrol Müdürlüümüz için uyarladk. Bu sayede kayp kaçak orannn yüksek olduu, saha kontrollerinin yaplmasnda abone engellerinin youn olduu bölgelerde dronlar yardmyla gerekli kontrolleri yapabiliyoruz. Tespit edilen kaçak tüketimler arasnda abonesiz tarmsal sulama tüketicileri, alçak gerilim ebekesi hattndan harici hat çeken mesken aboneleri ve primer pano/trafo üstü panoya sahip tüketicilerin, panolara dardan müdahale ettii durumlar sayabiliriz. Zira termal özellikleri sayesinde yer altnda saklanan harici trafolarn tespitini de yine bu dron sayesinde yapabiliyoruz. Dronun gece görüü sayesinde ise gece karanlnda dahi kaçak kullanm yapan abonesiz trafolarn tespiti yaplabiliyor.
Yaklak 3 yldr kullanlan dronlar sayesinde birçok kaçan tespit edildiini ifade eden Korhan, Sorumluluk bölgemizde dron teknolojisi kullanlarak 79 alçak gerilim, 94 orta gerilim ebekesinde kaçak tespiti yapld. Bunun sonucunda parasal deeri 11 milyon liray bulan 6 milyon kilovat kaçak tüketim ortaya çkarld dedi.

Ana Sayfaya Git