Görüş Bildir

Drone’la kaçak trafolar tespit edildi

DİCLE Elektrik AŞ., son 3 yıldır kullanmaya başladığı dronlar sayesinde sorumluluk bölgesindeki birçok kaçak trafoyu tespit edip, savcılık izniyle el koydu. Son olarak filolarına gece görüş özelliğine sahip, ısıya duyarlı, termal kameralı dronu da eklediklerini belirten Saha Operasyonları Müdürü Şeref Korhan "Parasal değeri 11 milyon lirayı bulan 6 milyon kilovat kaçak tüketim ortaya çıkarıldı" dedi.

Drone’la kaçak trafolar tespit edildi

Dicle Elektrik AŞ., kaçak tüketim ile mücadele kapsamında dron filosuna yeni bir teknoloji daha ekledi. Gece görüş özelliğine sahip, ısıya duyarlı, termal kameralı dron sayesinde artık zifiri karanlıkta bile kaçak elektrik kullanımı tespit edilebiliyor.

Şirket, güvenlik birimlerinden aldığı izinler çerçevesinde havadan kaçak elektrik denetimi yapıyor. Enerji Kayıpları Müdürlüğü bünyesinde gerekli teknik eğitimleri alan görevliler, dronlar sayesinde bugün kadar çok sayıda kayıt dışı trafoyu tespit edip, savcılık kararıyla el koydu. Böylece 2013'ten bu yana kaçak tüketim oranı yaklaşık 30 puan düştü. Bölgede ortalama yüzde 76 olan kaçak tüketim oranı, yüzde 46'ya geriledi.
UÇUŞ SÜRESİ YAKLAŞIK 55 DAKİKA
Dicle Elektrik'in ilk kez Şubat 2019'da dron kullanılmaya başlandığını belirten Saha Operasyonları Müdürü Şeref Korhan, şirket envanterinde 5 dronun olduğunu ve bunların ihtiyaca göre dağıtım bölgelerinde faaliyet gösterdiğini anlattı. Korhan şunları söyledi:
"Yeni alınan dron diğerlerinden teknik olarak çok daha üstün bir teknolojiye sahip. Yaklaşık 55 dakika uçuş süresi ve 30 kilometre uçuş mesafesine sahip bu dron, ısıya duyarlı ve termal kamerası sayesinde gece görüşü de sağlıyor."'
'ABONESİZ TRAFOLARI TESPİT EDİYORUZ'
Dron teknolojisinin elektrik dağıtım sektöründe başta nakil hatları gibi yüksek risk içeren işlerde kullanıldığına dikkat çeken Korhan, şu bilgileri verdi:
"Dron teknolojisini Enerji Kayıpları Kontrol Müdürlüğü'müz için uyarladık. Bu sayede kayıp kaçak oranının yüksek olduğu, saha kontrollerinin yapılmasında abone engellerinin yoğun olduğu bölgelerde dronlar yardımıyla gerekli kontrolleri yapabiliyoruz. Tespit edilen kaçak tüketimler arasında abonesiz tarımsal sulama tüketicileri, alçak gerilim şebekesi hattından harici hat çeken mesken aboneleri ve primer pano/trafo üstü panoya sahip tüketicilerin, panolara dışarıdan müdahale ettiği durumları sayabiliriz. Zira termal özellikleri sayesinde yer altında saklanan harici trafoların tespitini de yine bu dron sayesinde yapabiliyoruz. Dronun gece görüşü sayesinde ise gece karanlığında dahi kaçak kullanım yapan abonesiz trafoların tespiti yapılabiliyor."
Yaklaşık 3 yıldır kullanılan dronlar sayesinde birçok kaçağın tespit edildiğini ifade eden Korhan, "Sorumluluk bölgemizde dron teknolojisi kullanılarak 79 alçak gerilim, 94 orta gerilim şebekesinde kaçak tespiti yapıldı. Bunun sonucunda parasal değeri 11 milyon lirayı bulan 6 milyon kilovat kaçak tüketim ortaya çıkarıldı" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi