Dün havlulu evdi bugün cafe

Olaylı günleri geride bırakan ve her yönden toparlanmanın ve yenilenmenin sürdüğü Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yöreye özgü bazalt taşlı evlerin birçoğu yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri halini alan kafelere dönüştü.

Haberler 05.02.2018 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Sur ilçesinde saylar her geçen gün artan bu otantik yerler, hem ciddi bir istihdam olutururken, hem de kendin turizmine önemli bir katk salyor. Söz Haber ekibi her birinde canl müzik eliinde Diyarbakr türkülerinin söylendii ve ho vakit geçirilen bu mekanlarn iletmecileri ve müdavimlerinin görülerini ald.

KENTN TURZMNE KATKI

lçedeki bir tarihi evi restore ederek kafeye dönütüren Halit Ölmez, Diyarbakrn turizmine katk salamay amaçladklarn belirterek, Eskiden bu tarihi evin bir harabe olduunu ve uzun süren bir restorasyon çalmas sonucu Diyarbakrn turizmine katk salyor. Eski Diyarbakrn sur içindeki yerleik düzen, baka ehirlerden gelen vatandalarn oldukça ilgisini çekiyor dedi.

TARH MEKAN, TUTKU VE KAFE

Ersin Yaar da, tarihe olan tutkusundan gelen ilhamla daha önce restoran olarak kullanlan ta evi kafeye dönütürdüünü söyleyerek,Kültürümüzü yanstan mimarisi ve canl müzikle insanlar elendiriyoruz ve bu da bizim açmzdan oldukça önem tayor diye konutu.

BR KÜRT GELENE ELMA KARANFL

Abdulgaffur Özer ise, uan iletmi olduu bu tarihi mekann daha önce ailelerin yaadn ve harabe olduunu kaydederek, her bir tan dikkatlice restore ettikleri bu evi halka kazandrdklarn söyledi.

Özer, öyle konutu: ehir dndan gelen misafirlerin tepkileri de iletme açsndan hem de bu kafelemi ta evin ambiyans açsndan olumlu tepkilerle karlayoruz. nsanlara daha cazip gelmesi açsndan spontane gelien müzik faaliyetleri ve yöremizin kültürünü yaatmak amacyla düzenlediimiz etkinlikler oluyor. Örnein geçenlerde yapm olduumuz elma karanfil diye en son yaptmz bir etkinlikten söz etmek istiyorum. Kürt tarihinde çok eski bir geçmie dayanyor. Eskiden tek ta yüzükler vs. yoktu bir eyleri deerli klabilmek için farkl teknikler ortaya çkm zamannda. Elmaya karanfil batrarak ho bir koku ve yüz yla kadar bozulmayan bir elma elde ediliyormu ve onu genelde kz isteme veya çok önemli günlerde çok deerli kiilere veriliyormu

DIARIYA AçILAN BR PENCERE

Diyarbakr Kültür Turizm ve Musiki Bakan Kenan Aksu da, 4 senedir iletmecisi olduu Diyarbakr Kültür Evi ile ilgili Amacmz Diyarbakrn kültürünü, musikisini ve deerlerini yaatmak için böyle bir düüncemizi hayata geçirdik. Kentimizde artk müzik sesleri sokaklardan duyuluyor ve bu da insanlarn ilgisini çekiyor. Ülkemizin dört bir yanndan vatandalarmz turlar düzenleyerek geliyor halkn ilgisi oldukça youn. Facebook üzerinden yapm olduumuz canl yaynda dört yüz bin takipçimiz var, bu da oldukça iyi bir rakam. Kentimizin kültürünü, deerlerini musikisini yapm olduumuz etkinliklere tantmaya çalyoruz. Söyleiler konferanslar, kitaplar datyoruz. Elimizden geldii kadar memleketimizin bir eyvan bir avlusu ve darya açlan bir penceresi olarak faaliyet gösteriyoruz. Bu tarz yerlerin memleketimizi canlandrmak adna her yerde olmasn ve olmas içinde elimizden geleni yapmamz gerektiini düünüyorum dedi.

SOBAYI YEN TANIYAN çOCUKLAR

Diyarbakr kültür evi sorumlusu Esra Aksu ise, Diyarbakrn yaanm ev hayatn burada sürdürmeye çaltklarn ev yapm limonatalar k hazrlklar turular kurutmalar reçeller gibi birçok eyi burada yapyoruz. Kentimizin kültürü sadece müzikle snrl deil. Ev yaantsnda klklarn hazrlanmas beraber imece çalmas insanlarn bir birbirini sorup biri birine deer vermesi gibi unsurlar var bunlar burada yaatmaya çalyoruz. Yeni gelen nesile de bunlar aktarmaya çalyoruz. Sobann ne olduunu bilmeyen çocuklar var buraya gelip sobayla tanyorlar. Eski yaanmlklar gelecek nesillere tantmak deerlerimize sahip çkmamz gerektiini anlatyoruz eklinde konutu.

BU TÜR YERLERN çOALMASI MEMLEKETMZN KÜLTÜRÜNÜ TARHN YANSITMASI AçISINDAN çOK ÖNEML

Bir dier kafe iletmecisi Ramazan Erim haftann belirli günlerinde düzenledikleri canl müzik eliindeki programlara yerli turistlerin ilgi gösterdiklerini anlatarak, Eer evler kapalysa ve içinde kimse yaamyorsa hiçbir deeri yoktur. Bence bu tür yerlerin çoalmas memleketimizin kültürünü tarihini yanstmas açsndan çok önemli. Yeni nesil buraya gelerek geçmi yaayan insanlarn nasl bir hayat yaadn görüyorlar. sterim ki bu tür mekanlarn daha fazla olmas. Dardan gelen turistlerin bu ambiyans görmesi. Buradaki müzii kardelie tanklk etmesi dedi.

GÖNÜLDALAR LE BRLKTE ELENYORUZ

Tarihi mekanlarda müzisyenlik yapan rfan Yaar Edem de, Diyarbakrmzn kültürünü tantmak için bu tarihi ta ev kafede müzisyenlik yapyorum. Ya itibari ilende öhret olmak gibi bir çabam yok burada dostlar ile gönüldalarlan birlikte elimizden geldiince elenmeye çalyoruz. Siz Uzay Haber ekibi olarak buraya gelip bizi deerlendirdiiniz için size de teekkür ediyoruz diye konutu.

GEZP ELENEN YABANCI YÜZLER GÖRÜYORUZ

Diyarbakrn tarihi yerlerine ciddi bir ekilde ziyaretçi akn olduuna dikkati çeken Sadk Kayar, Bir müzisyen olarak deerli misafirlerimize müzik ziyafeti sunmaya çalyoruz bu tarihi meknda. Zaman zaman söyleiler oluyor bu bizi mutu ediyor. Toplum olarak kötü bir süreç atlattk. imdi huzur geldi sur içinde. Yabanc yüzler görüyoruz. Gezen, elenen insanlar görüyoruz ki bu bizi mutlu ediyor. Umarm böyle devam eder eklinde konutu.

TARH MEKANLARDA ESKYE ÖZLEM

Tarihi kafelere gelen insanlarn buradaki canl müzik programlarnda Diyarbakrn eski türkülerini dinlediin aktaran Yasin Rzgar da, Böyle bir yerde müzik yapmak farkl bir duygu farkl bir atmosfer insanlar çok eskiye götürüyor. Buraya gelen insanlar da eskiye özlem duygusundan dolay younlama oluyor dedi.

Ana Sayfaya Git