Dün itibariyle kış lastiği zorunluluğu başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara yönelik uygulanan kış lastiği takma zorunluluğu bugün itibariyle başladı.

Haberler 02.12.2021 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ehirleraras yük ve yolcu tayan ticari araçlar için dün itibariyle balayp 1 Nisan 2022ye kadar devam edecek olan k lastii takma zorunluluundan dolay oto lastikçilerinde younluk olutu.

K lastii uygulamasnn süreci, faydalar, yaz lastii ile k lastii arasndaki fark aktaran oto lastik iletmecilerinden Ahmet Ayat, araç sahiplerine önemli tavsiyelerde bulundu.

K lastiinin özelikle ticari, yük ve yolcu araçlarnda 1 Aralktan itibaren zorunlu olduunu belirten Ayat, söz konusu zorunluluktan dolay bugün itibariyle müterilerinin k lastiklerini taktn söyledi.

Ticari, yük ve yolcu tayan araçlarda 4 lastiin deiimi zorunlu

Söz konusu uygulama kapsamna giren araç türlerini sralayan Ayat, Ticari, yük ve yolcu tayan araçlarda 4 lastiin deiimi zorunlu, hususi dediimiz özel binek araçlarda ise zorunlu deildir. Özel araç sahipleri kendi güvenlii ve iyi bir seyir salamak için deiim yapyor. ifadelerini kulland.

K lastiinin önemi hakknda bilgi aktaran Ayat, Havalarn soumas ve +7 derecenin altna düen hava scaklyla beraber yaz lastiklerinde sertleme meydana gelmesiyle beraber yaz lastiklerinin yola tutunma kabiliyeti azalr. Bu yüzden zorunlu bir ekilde k lastiklerin deiimi uygulanr. dedi.

Araç k bakmlar yaplmal, ihmal edilmemeli

Yaz lastii ile k lastii arasndaki farka da deinen Ayat, Lastiin kalnlndan ziyade hamuru önemlidir, yani k lastii hamuru ile yaz lastii hamuru arasnda çok fark var. K lastiinin hamuru soukta sertlemiyor. Bu nedenle sürtünmesi fazla olduu için iyi bir yol tutuu salyor. Yaz lastiinde ise kn sertleiyor ve yere tutunma ile fren tutma oran zayflyor. Burada önemli olan tekerlekteki di derinlii deil, hamuru ve srt desteidir. eklinde konutu.

Araç kullananlara önemli tavsiyelerde bulunan Ayat, unlar söyledi:

Yaklak bir haftadan beridir üst seviyede bir younluumuz var. Sabah 8de balayp akam saatlerine kadar mesaimiz devam ediyor. Tüm müterilerimize araç k bakmlarn yapmalarn tavsiye ediyoruz. Özellikle lastik, fren-balata ve antifriz bakmlarn ihmal etmesinler. Havann nasl geçecei belli deil. Tedbirlerini alsnlar.

Ana Sayfaya Git