Dün itibariyle kış lastiği zorunluluğu başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara yönelik uygulanan kış lastiği takma zorunluluğu bugün itibariyle başladı.

Dün itibariyle kış lastiği zorunluluğu başladı

Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için dün itibariyle başlayıp 1 Nisan 2022'ye kadar devam edecek olan kış lastiği takma zorunluluğundan dolayı oto lastikçilerinde yoğunluk oluştu.

Kış lastiği uygulamasının süreci, faydaları, yaz lastiği ile kış lastiği arasındaki farkı aktaran oto lastik işletmecilerinden Ahmet Ayat, araç sahiplerine önemli tavsiyelerde bulundu.

Kış lastiğinin özelikle ticari, yük ve yolcu araçlarında 1 Aralıktan itibaren zorunlu olduğunu belirten Ayat, söz konusu zorunluluktan dolayı bugün itibariyle müşterilerinin kış lastiklerini taktığını söyledi.

"Ticari, yük ve yolcu taşıyan araçlarda 4 lastiğin değişimi zorunlu"

Söz konusu uygulama kapsamına giren araç türlerini sıralayan Ayat, "Ticari, yük ve yolcu taşıyan araçlarda 4 lastiğin değişimi zorunlu, hususi dediğimiz özel binek araçlarda ise zorunlu değildir. Özel araç sahipleri kendi güvenliği ve iyi bir seyir sağlamak için değişim yapıyor." ifadelerini kullandı.

Kış lastiğinin önemi hakkında bilgi aktaran Ayat, "Havaların soğuması ve +7 derecenin altına düşen hava sıcaklığıyla beraber yaz lastiklerinde sertleşme meydana gelmesiyle beraber yaz lastiklerinin yola tutunma kabiliyeti azalır. Bu yüzden zorunlu bir şekilde kış lastiklerin değişimi uygulanır." dedi.

"Araç kış bakımları yapılmalı, ihmal edilmemeli"

Yaz lastiği ile kış lastiği arasındaki farka da değinen Ayat, "Lastiğin kalınlığından ziyade hamuru önemlidir, yani kış lastiği hamuru ile yaz lastiği hamuru arasında çok fark var. Kış lastiğinin hamuru soğukta sertleşmiyor. Bu nedenle sürtünmesi fazla olduğu için iyi bir yol tutuşu sağlıyor. Yaz lastiğinde ise kışın sertleşiyor ve yere tutunma ile fren tutma oranı zayıflıyor. Burada önemli olan tekerlekteki diş derinliği değil, hamuru ve sırt desteğidir." şeklinde konuştu.

Araç kullananlara önemli tavsiyelerde bulunan Ayat, şunları söyledi:

"Yaklaşık bir haftadan beridir üst seviyede bir yoğunluğumuz var. Sabah 8'de başlayıp akşam saatlerine kadar mesaimiz devam ediyor. Tüm müşterilerimize araç kış bakımlarını yapmalarını tavsiye ediyoruz. Özellikle lastik, fren-balata ve antifriz bakımlarını ihmal etmesinler. Havanın nasıl geçeceği belli değil. Tedbirlerini alsınlar."

Kaynak: Diyarbakır Söz