Dur ihtarına uymadığı için!

"Dur ihtarına" uymadığı için polisin ateş ettiği valilikce açıklanırken, bir polis soruşturma kapsamında tutuklandı. Hantaş'ın ailesi suç duyurusunda bulunurken, Recep Hantaş'ın dört kurşunla öldürüldüğünü iddia etti.

Haberler 16.04.2019 - 12:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRda önceki gece bir parkta yüzleri maskeli olarak dolaan 2 kiiye, polislerin üzerine kotuklar srada dur ihtar yapld. htara uyan bir kii teslim olurken, dieri komaya devam edince, polisler tarafndan vurularak öldürüldü. Valilikten yaplan açklamada, öldürülen kiinin hrszlk, resmi belgede sahtecilik, bakalarna ait kimlik bilgilerini kullanma, basit yaralama, konut dokunulmazln ihlal suçlarndan sabkasnn olduu, konuyla ilgili 2 personelin tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildii bildirildi.

POLS VURUDUU DDASI

Yeniehir ilçesindeki Sümer Parkta önceki gece bir kiinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili valilikten yazl açklama yapld. Açklamada, olay öyle anlatld: 14 Nisan 2019 günü saat 03.20 sralarnda Yeniehir ilçesi Sümer Park içerisine yüzleri maskeli 2 ahsn girdii yönünde alnan 155 ihbarna istinaden ekiplerimizce park içerisinde yaplan aratrma srasnda 2 ahsn görevlilerimizin üzerine doru koarak gelmesi üzerine dur ihtar yaplm, ihtara uyan R.Y. isimli üpheli ahs teslim olmu, ancak dier üpheli ahs R.H. kaçmaya devam etmi, durmas için uyar at yaplm ancak üpheli ahs durmam ve vurularak etkisiz hale getirilmitir.

AHSIN SABIKASI BULUNUYOR

R.H. isimli ahsn yaplan UYAP sorgusunda hrszlk, resmi belgede sahtecilik, bakalarna ait kimlik bilgilerini kullanma, basit yaralama, konut dokunulmazln ihlal suçlarndan çok sayda kayd olduu anlalmtr. R.Y. isimli ahsn yaplan UYAP sorgusunda PKK/KCK terör örgütüne üye olmaktan, ahs i yerinden ve kurumdan hrszlk, kasten yaralama, kullanmak için uyuturucu madde bulundurma, kayp ahs ve terör örgütü propagandas yapmak suçlarnda kaydnn olduu anlalmtr.

K POLS MEMURU SORGULANIYOR

Olay yerinde yaplan incelemede; maktulün yaknnda 1 kuru sk tabanca, bo kovanlar, nüve ve gömlek parçalar elde edilmitir. Konu ile ilgili 2 personel Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilirken, Diyarbakr Valilii tarafndan idari tahkikat balatld.

BR POLS MEMURU TUTUKLANDI

Buarada, soruturma kapsamnda gözaltna alnan 2 polis, ifadeleri alnmak üzere dün Diyarbakr Adliyesine götürüldü. Savclk ifadeleri sonras tutuklanma talebiyle Nöbetçi Mahkemeye sevk edilen polislerden biri hakknda tutuklama karar veren mahkeme, dierinin ise adli kontrol art ile tahliyesine karar verdi.

HANTA ALES DAVACIYIZ DED

Efe Hanta, kardeinin polis tarafndan yargsz infaz edildiini ileri sürdü. Hanta, dur ihtarna uymad için vurulduuna ilikin yaplan açklamalarn oru olmadn iddia ederek, yaplan açklamann çelikiler içerdiini belirterek, Açklamada iki kii polisin üzerine kotuu söyleniyor. Sonra kaçarken vurulduu söyleniyor. Eer polise doru kouyorsa nasl kaçyor. Burada resmen yargsz infaz yaplm diye konutu.

Hastanede kardeinin öldüü haberinin ardndan bir polisin kendilerine bilgi verdiini söyleyen Hanta, Polis olayn sabaha kar 04.00 sralarnda Sümerparkta yaandn, Recep ile birlikte bir kiinin daha olduunu söyledi. Polisin iddiasna göre, söz konusu kiinin terör örgütünden aranmasnn olduu için ekipler ihbar üzerine olay yerine gidiyor. Operasyon yaparken o kiiyi gözaltna alyorlar, kardeimi de yanllkla vurduklarn söylüyorlar. Böyle bir ey olabilir mi? Siz bakasnn aramas var diye olay yerini gidiyorsunuz sözde, ama o kii gözaltna alnyor ama benim kardeim vuruluyor. Buna inanmamz imkansz dedi.

NEDEN 4 KURUN?

ddia edildii gibi olayda yanlln olduuna inanmadklarn anlatan Hanta, buna gerekçe olarak isabet eden mermi saysn gösterdi. Hanta, unlar söyledi: Morgda kardeimi tehis ettim. 4 mermi isabet etmi. Bir mermi kafasna, bir mermi yüzüne, bir mermi gösüne, bir mermi de ayana isabet etmi. Ortada yanllk olsa bir mermi olurdu. Ancak kardeimin vücuduna öldürücü olarak 4 mermi isabet edilmi. Yakn mesafeden ate edilmi olmas bunun infaz olduunu kantlyor. Dur ihtarna uymamsa ayana ate etselerdi. Neden 4 kurunla öldürüldü?. Kardeim gece hurdaya çkyordu. Hurdaya çkt zaman sürekli gözaltna alnyordu. Sürekli bask uyguluyorlard.

HAK NSYATF: YARGISIZ NFAZ ÜPHES YÜKSEK

HAK nisiyatifi Dernei Diyarbakr Temsilcilii, Recep Hantan öldürülmesine ilikin bir açklama yapt. Diyarbakr Valilii ve Emniyet Müdürlüünü üpheleri aydnlatmaya ve gereken soruturmay kamuoyunu tatmin edecek ekilde yürütme çarsnn yer ald açklamada u ifadeler kullanld: HAK nisiyatifi olarak yargsz infaz üphesinin yüksek olduu bu cinayeti knyor ve haksz yere öldürülmü bir gencin cenazesinin alelacele ve polis ablukas altnda defnedilmesinin defin törenine saygszlk, keyfilik ve hukuksuzluk olduunu düünüyoruz. Valiliin açklamasnda polisin üzerine yürüyen/koan bir üpheli neden belden aasna deil de ba bölgesine ate ettiine, aileye söylenen yanllkla vurduk bilgisine ve ailenin açklad tehdit iddiasna dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadr. Bu belirsizlikler cinayetin bir yargsz infaz olduu kanaatini ve cezaszlk politikasnn burada da tekrar edilme riskinin yüksek olduu kaygsn güçlendirmektedir. Ayrca öldürülen Recep Hanta hakknda sabka kaydnn paylalmas yanllkla ilendii söylenen bu yargsz infaz hakl çkarma çabas tamaktadr.

Lise 1nci snftan terk olan Recep Hantan hurdaclk yapt, ailesinin 25 yl önce Licenin Kutlu (Bamtn) köyünün güvenlik gerekçesiyle boaltlmasndan sonra kent merkezine göç etmek zorunda kald örenildi.

HDPL VEKLN DDASI

Öte yandan, Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve nsan Haklar Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Aye Acar Baaran, Diyarbakrda polislerce öldürülen Recep Hantaa ilikin yazl açklama yapt. Baaran, Polis ajanlatramad genci göz göre göre katletmitir iddiasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git