Dur ihtarına uymadığı için!

"Dur ihtarına" uymadığı için polisin ateş ettiği valilikce açıklanırken, bir polis soruşturma kapsamında tutuklandı. Hantaş'ın ailesi suç duyurusunda bulunurken, Recep Hantaş'ın dört kurşunla öldürüldüğünü iddia etti.

Dur ihtarına uymadığı için!

DİYARBAKIR'da önceki gece bir parkta yüzleri maskeli olarak dolaşan 2 kişiye, polislerin üzerine koştukları sırada 'dur' ihtarı yapıldı. İhtara uyan bir kişi teslim olurken, diğeri koşmaya devam edince, polisler tarafından vurularak öldürüldü. Valilikten yapılan açıklamada, öldürülen kişinin 'hırsızlık, resmi belgede sahtecilik, başkalarına ait kimlik bilgilerini kullanma, basit yaralama, konut dokunulmazlığını ihlal' suçlarından sabıkasının olduğu, konuyla ilgili 2 personelin tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiği bildirildi.

POLİS VURUDUĞU İDDİASI

Yenişehir ilçesindeki Sümer Park'ta önceki gece bir kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili valilikten yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, olay şöyle anlatıldı: "14 Nisan 2019 günü saat 03.20 sıralarında Yenişehir ilçesi Sümer Park içerisine yüzleri maskeli 2 şahsın girdiği yönünde alınan 155 ihbarına istinaden ekiplerimizce park içerisinde yapılan araştırma sırasında 2 şahsın görevlilerimizin üzerine doğru koşarak gelmesi üzerine 'dur' ihtarı yapılmış, ihtara uyan R.Y. isimli şüpheli şahıs teslim olmuş, ancak diğer şüpheli şahıs R.H. kaçmaya devam etmiş, durması için uyarı atışı yapılmış ancak şüpheli şahıs durmamış ve vurularak etkisiz hale getirilmiştir.

ŞAHSIN SABIKASI BULUNUYOR

R.H. isimli şahsın yapılan UYAP sorgusunda 'hırsızlık, resmi belgede sahtecilik, başkalarına ait kimlik bilgilerini kullanma, basit yaralama, konut dokunulmazlığını ihlal' suçlarından çok sayıda kaydı olduğu anlaşılmıştır. R.Y. isimli şahsın yapılan UYAP sorgusunda 'PKK/KCK terör örgütüne üye olmaktan, şahıs iş yerinden ve kurumdan hırsızlık, kasten yaralama, kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma, kayıp şahıs ve terör örgütü propagandası yapmak' suçlarında kaydının olduğu anlaşılmıştır.

İKİ POLİS MEMURU SORGULANIYOR

Olay yerinde yapılan incelemede; maktulün yakınında 1 kuru sıkı tabanca, boş kovanlar, nüve ve gömlek parçaları elde edilmiştir. Konu ile ilgili 2 personel Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilirken, Diyarbakır Valiliği tarafından idari tahkikat başlatıldı."

BİR POLİS MEMURU TUTUKLANDI

Buarada, soruşturma kapsamında gözaltına alınan 2 polis,  ifadeleri alınmak üzere dün Diyarbakır Adliyesi’ne götürüldü. Savcılık ifadeleri sonrası tutuklanma talebiyle Nöbetçi Mahkeme’ye sevk edilen polislerden biri hakkında tutuklama kararı veren mahkeme, diğerinin ise ‘adli kontrol şartı’ ile tahliyesine karar verdi.

HANTAŞ AİLESİ DAVACIYIZ DEDİ

Efe Hantaş, kardeşinin polis tarafından yargısız infaz edildiğini ileri sürdü. Hantaş, “dur” ihtarına uymadığı için vurulduğuna ilişkin yapılan açıklamaların oğru olmadığını iddia ederek, yapılan açıklamanın çelişkiler içerdiğini belirterek, “Açıklamada iki kişi polisin üzerine koştuğu söyleniyor. Sonra kaçarken vurulduğu söyleniyor. Eğer polise doğru koşuyorsa nasıl kaçıyor. Burada resmen yargısız infaz yapılmış” diye konuştu.

Hastanede kardeşinin öldüğü haberinin ardından bir polisin kendilerine bilgi verdiğini söyleyen Hantaş, “Polis olayın sabaha karşı 04.00 sıralarında Sümerpark’ta yaşandığını, Recep ile birlikte bir kişinin daha olduğunu söyledi. Polisin iddiasına göre, söz konusu kişinin terör örgütünden aranmasının olduğu için ekipler ihbar üzerine olay yerine gidiyor. Operasyon yaparken o kişiyi gözaltına alıyorlar, kardeşimi de ‘yanlışlık’la vurduklarını söylüyorlar. Böyle bir şey olabilir mi? Siz başkasının araması var diye olay yerini gidiyorsunuz sözde, ama o kişi gözaltına alınıyor ama benim kardeşim vuruluyor. Buna inanmamız imkansız” dedi.

‘NEDEN 4 KURŞUN?’

İddia edildiği gibi olayda yanlışlığın olduğuna inanmadıklarını anlatan Hantaş, buna gerekçe olarak isabet eden mermi sayısını gösterdi. Hantaş, şunları söyledi: “Morgda kardeşimi teşhis ettim. 4 mermi isabet etmiş. Bir mermi kafasına, bir mermi yüzüne, bir mermi göğsüne, bir mermi de ayağına isabet etmiş. Ortada yanlışlık olsa bir mermi olurdu. Ancak kardeşimin vücuduna öldürücü olarak 4 mermi isabet edilmiş. Yakın mesafeden ateş edilmiş olması bunun infaz olduğunu kanıtlıyor. Dur ihtarına uymamışsa ayağına ateş etselerdi. Neden 4 kurşunla öldürüldü?. Kardeşim gece hurdaya çıkıyordu. Hurdaya çıktığı zaman sürekli gözaltına alınıyordu. Sürekli baskı uyguluyorlardı.”

HAK İNİSİYATİFİ: YARGISIZ İNFAZ ŞÜPHESİ YÜKSEK

HAK İnisiyatifi Derneği Diyarbakır Temsilciliği, Recep Hantaş’ın öldürülmesine ilişkin bir açıklama yaptı.  Diyarbakır Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü’nü şüpheleri aydınlatmaya ve gereken soruşturmayı kamuoyunu tatmin edecek şekilde yürütme çağrısının yer aldığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “HAK İnisiyatifi olarak “yargısız infaz” şüphesinin yüksek olduğu bu cinayeti kınıyor ve haksız yere öldürülmüş bir gencin cenazesinin alelacele ve polis ablukası altında defnedilmesinin defin törenine saygısızlık, keyfilik ve hukuksuzluk olduğunu düşünüyoruz. Valiliğin açıklamasında polisin üzerine yürüyen/koşan bir şüpheli neden belden aşağısına değil de baş bölgesine ateş ettiğine, aileye söylenen “yanlışlıkla vurduk” bilgisine ve ailenin açıkladığı tehdit iddiasına dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Bu belirsizlikler cinayetin bir “yargısız infaz” olduğu kanaatini ve cezasızlık politikasının burada da tekrar edilme riskinin yüksek olduğu kaygısını güçlendirmektedir. Ayrıca öldürülen Recep Hantaş hakkında sabıka kaydının paylaşılması “yanlışlıkla” işlendiği söylenen bu “yargısız infaz”ı haklı çıkarma çabası taşımaktadır.”

Lise 1’nci sınıftan terk olan Recep Hantaş’ın hurdacılık yaptığı, ailesinin 25 yıl önce Lice’nin Kutlu (Bamıtnê) köyünün ‘güvenlik’ gerekçesiyle boşaltılmasından sonra kent merkezine göç etmek zorunda kaldığı öğrenildi.

HDP'Lİ VEKİLİN İDDİASI

Öte yandan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Diyarbakır’da polislerce öldürülen Recep Hantaş’a ilişkin yazılı açıklama yaptı. Başaran, “Polis ajanlaştıramadığı genci göz göre göre katletmiştir” iddiasında bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz