Düzenli Uyuyan Çocuğun Problem Çözme Becerisi Artıyor

Çocukların gelişiminde uykunun çok önemli bir role sahip olduğunu söyleyen Yataş Uyku Kurulu Uzmanlarından Uzman Klinik Psikolog Fundem Ece, çocuklarda öğrendikleri bilgilerin pekişmesi ve depolanmasının uyku sürecinde olduğunun altını çiziyor.

Haberler 21.01.2022 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarn hayatnda uyku çok büyük önem tayor. Erken dönemdeki çocuklarda beynin temel aktivitesi olan uyku, çocukluk döneminde geliime ne kadar katk salyorsa, uykusuzluk da yaam kalitesini düürüyor. Ayrca uykusuz kalmak çocuklarn sosyal ilikilerini olumsuz etkiliyor, uykusunu yeterli alamayan çocuklar ailesiyle ya da akranlaryla daha çok sorun yayor.

Okul dönemindeki çocuklar uykusuz kaldklarnda hem psikolojilerinde hem de örenme becerilerinde bozulmalar olduu görüldüüne dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Fundem Ece, çocuklarda örendikleri bilgilerin pekimesi ve depolanmasnn uyku sürecinde olduunun altn çiziyor. Düzensiz uyuyan ya da geç yatan çocuklarda, düzenli uyuyan çocuklara göre bilisel fonksiyonlarda düü görüldüünü belirten Uzm. Klnk. Psk.Ece, Ayrca uyku düzeni olan çocuklarn problem çözme ve balant kurma gibi becerilerde, düzensiz uyuyan çocuklara göre daha baarl olduu tespit edilmitir diyor.

Yatmadan önce enerjisi yüksek oyunlar tercih etmeyin: Uyku öncesinde çocuunuzla çok elenceli ya da enerjisi yüksek oyunlar tercih ederseniz o zaman oyunu brakmak istemeyecektir. Böyle olunca da uykuya geçi krizli olacaktr.

Uyku öncesi bir masal ya da hikye okuyun

çocuunuz yatanda uzanrken ona masal ya da hikye okuyabilirsiniz. Ancak bu okumalar yaparken elinizden geldiince sakin ve yumuak bir ses tonuyla okumaya dikkat ediniz. Bu sayede çocuunuz gevemeye balar ve uykuya daha rahat geçer.

UYKU RUTNLER OLUTURUN

Mümkün olduunca ayn saatlerde yataa girmek ve ayn eylemleri adm adm gerçekletirmek çocuunuzun uyku düzenini oturtmanz için fayda salar. Bu sayede çocuunuzun biyolojik saati de düzene girmeye balayp, kendisi de uykusu üzerinde kontrol sahibi olmaya balar.

UYKU SAATNDEN ÖNCE YATAKTA OLUN

Uykuya geçi bir süreç olduu için tam uyku saatinde çocuunuz yataa geçerse o zaman uyku saati yine gecikir. Bu nedenle uyku saatinden yarm saat öncesinde yatakta olunmas, çocuunuzun uyku saatinin gecikmemesi için faydal olacaktr.

YANINA BR GÜVEN NESNES BIRAKIN

çocuunuz yatana geçtiinde yannda görmekten mutluluk duyaca ve kendisini iyi hissettirecek bir oyuncan ya da eyasn brakabilirsiniz. Bu sayede uykuya geçile o nesne arasnda ba kurar ve kendisini güvende hisseder.

Ana Sayfaya Git