Ebabil kuşu bulundu

Batman kent merkezinde vatandaşlar tarafından yerde bulunan ebabil kuşuna Doğal Yaşamı Koruma ve Doğa Sporları Derneği sahip çıktı.

Haberler 08.06.2019 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ebabil kularnn son dönemlerde Batman ve çevresinde sklkla görüldüünü belirten Doal Yaam Koruma ve Doa Sporlar Dernei Bakan Mehmet Emin Bulut, Bunlar genellikle 20 ile 30 yl arasnda yayorlar ve kutsal bir ku olarak bilinir. Ebabil kuu biliyorsunuz Kuranda ismi geçen çok özel ve nadir kulardan. Bu açdan fillerle Kabeyi ykmaya gelen Ebrehenin zalim ordusunu kumdan talarla bu orduyu helak eden, ordunun üstüne talar atan bu kutsal ku dediimiz Ebabil kularnn son yllarda nesli giderek azalmaya balad.

EBABL KUU BULUNDU

Bunlar özellikle Hürmüz Boaz üzerinden Basra Körfezinden göç yollarna giderken Dicle Nehri boyu ve Van Gölü havzas üzerinden Batman çay, Batman Baraj gibi göletlerde, Frat ve Dicle Nehri Havzasnn sulak bölgelerinde bulunurlar ve mola verirler. çünkü uzun bir mesafe kat ettikten sonra bu tür göç eden kularmz su kenarlarnda mola verirler. Ebabil kuunun baka bir özellii de genelde erkek ku, diisi öldüü zaman saatlerce kendisi hiç kmldamadan bir nevi intihar ediyor. çok özel bir kutur. Bu kuu Batman Doal Yaam Koruma Dernei olarak Milli Parklar Müdürlüüne teslim edeceiz. Onlar gerekli tedavileri yaptktan sonra veteriner nezdinde onu doaya salacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git