Eczanelerde ilaç kıtlığı!

Güneydoğu illerinde "ilaç" kıtlığı başlarken, yaklaşık 700 kalem ilaçın eczanelerde bulunmadığı bildirildi. Koronavirüs salgınının etkisiyle de antibiyotikten alerjiye, gripten antidepresanlara, tansiyondan çocuk şuruplarına kadar ilaç bulunmuyor.

Haberler 15.11.2021 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ülkede hissedilen ancak Güneydou illerinde ktla dönen Eczanelerdeki ilaç yokluu, salk açsndan büyük risk oluturmaya balad. Bir süre önce, Türk Eczaclar Birlii 645 kalem ilacn temin etmekte sknt yaandn iddia etmiti.

Diyarbakr bata olmak üzere Güneydou illerinde son iki ay içerisinde youn ilaç yokluu sknts yaanrken, Diyarbakrl eczac sa Macar, bugüne kadar böyle bir kriz ve ilaç yokluu sknts yaamadklarn iddia etti. Rudawn haberine göre, Vatandalarn getirdikleri reçetelerde yer alan ilaçlarn yarsn bulabildiklerini anlatan Macar, unlar belirtti: nsanlar eli bo geri dönüyor. 20 ilaçtan 10u ancak bulunabiliyor. Ya firmalar bu ilaçlar stokluyor ya da depolar. Bilmiyorum. Ama imdi hiçbiri yok. u anda 300-400 çeit ilacmz yok. Bize reçete sunduklarnda, reçetede 20 ilaç varsa ancak 10unu ya verebiliyoruz, ya da veremiyoruz. Onlar tekrar dar gönderiyoruz.

KRZ DAHA DA DERNLER

Diyarbakr Eczac Odas verilerine göre, kent genelindeki eczanelerde yaklak 700 kalem ilaç bulunmuyor. Bunun nedeni dolarn TL karsndaki yükselii ve ilaç firmalarnn artk yeterli ilaç üretmemesine balanyor. Ancak farkl nedenler de var. Diyarbakr Eczac Odas Genel Sekreteri Halim Aan, Bu krizin bitmesini istiyoruz. Ama ne yazk ki dolar ile TL arasndaki farktan dolay krizin ksa sürede biteceine inanmyorum. Kriz daha da derinleecek gibi görünüyor. Yetkililerden talebimiz bunun toplumsal bir sorun olduunu ve ilaçlar üzerinde ticaret yaplmamas gerektiinin kabul edilmesidir. Bu gerçee göre hareket etmeliyiz ifadelerini kulland. laç fiyatlar ylda bir kez Türkiye Salk Bakanl ile ilaç firmalar arasnda dolardaki arta göre ayarlanyor. Ancak bu yl dolarda yaanan hareketlilik böyle bir anlamann artlar giderek zorlayor.

VATANDALAR ENDEL

Diyarbakrl emekli Hac Muhammed, laç daha da pahal olacak deniyor. Öyle tahmin ediyorum. Onlar da herhalde stokluyor dedi. çiftçi Hamza Yldz da Kimse bir ey satmyor. Hepsi stokluyor, zamm bekliyor yorumunu yapt. ükrü Cansever de Neden ilaç yok? Vallahi berbat bir durum. Durum çok kötü diye konutu. Geçen yl koronavirüs pandemisi nedeniyle pazarlar ve okullar kapal olduu için insanlarn çou günü evlerinde geçiriyordu. Bu nedenle gribal hastalklar çok yaygn deildi. Ancak bu yl kstlamalarn kaldrlmas ile gribal hastalklarn yaylmas ihtimali de artm oldu.

Ana Sayfaya Git