Ekinci'yi seken kurşun vurdu

Sınırda kaçakçılık yaparken, angajman gereği ateş açıldı. Olayda 14 yaşındaki Vedat Ekinci hayatını kaybetti.

Haberler 03.08.2019 - 01:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Derecik ilçesinde 14 yandaki Vedat Ekincinin öldürülmesiyle ilgili Hakkari Valilii u açklamay yapt: Kuzey Irak tarafndan ilerleyen ahslara angajman kurallar gerei uyar atei yaplmtr. Bölgenin engebeli ve kayalk olmas sebebiyle seken mermi çekirdei 1 vatandamzn yaralanmasna sebebiyet vermitir. Yaral vatandamz hastaneye kaldrlm, tüm müdahalelere ramen hayatn kaybetmitir.

HABER MERKEZ

Hakkaride kaçak yollardan snr ticareti yapan köylülerin üzerine iddiaya göre askeri helikopterden ate açld. Olayda 14 yandaki Vedat Ekinci yaamn yitirdi, bir köylü de yaraland. Hakkari Valilii, angajman kurallar gerei ate açldn, ancak seken kurunun Ekinciye isabet ettiini bildirdi.

SINIRI GEçMEK STERKEN

Alnan bilgiye göre, olay önceki gün öleden sonra yaand. Hakkarinin Derecik ilçesine bal çemekurk köyünde yaayp, kaçak yollardan snr ticareti yaparak geçimlerini salayan köylülere, angajman gerei dur ihtarna da uymadklar gerekçesiyle, ate açld. Snr güvenliini salayan Türk Silahl Kuvvetlerine (TSK) ait helikopterden ate açld. Sklan mermilerin hedefi olan 14 yandaki Vedat Ekinci olay yerinde hayat kaybetti. Grupta yer alan köylülerden biri ise ar yaraland. Yaamn yitiren Ekincinin cansz bedeni, otopsi için Hakkari Devlet Hastanesi morguna kaldrld.

HAKKAR VALL AçIKLADI

Hakkari Valiliinden, I yaplan açklamada, snr birliklerince dün Irakn kuzeyinden Türkiye snrlarna yasa d yollarla girmeye çalan kiiler tespit edildii belirtildi. Açklamada u ifadelere yer verildi: 1 Austos günü kuzey Irak snrndan ilimiz Derecik ilçesi snrna 2 kilometre mesafede snrlarmz dnda ülkemiz snrna terör örgütü tarafndan youn olarak kullanlan bölgeye kaçak yollarla girmeye çalan ahslara snr birliklerimiz tarafndan dur ihtarnda bulunulmutur. Ancak dur ihtarna uymayarak snrmza doru kuzey Irak tarafndan ilerleyen ahslara angajman kurallar gerei uyar atei yaplmtr. Bölgenin engebeli ve kayalk olmas sebebiyle seken mermi çekirdei bir vatandamzn yaralanmasna sebebiyet vermitir.

Yaralnn olay yerinde bulunan hudut birliine ait araçlarla Derecik Sahra Hastanesine kaldrld vurgulanan açklamada, Yaral vatandamz yaplan tüm müdahalelere ramen maalesef hayatn kaybetmitir. denildi.

TANRUKULU SOYLUYA SORDU

CHP stanbul Milletvekili Sezgin Tanrkulu, çileri Bakan Süleyman Soylunun yantlamas istemiyle Meclis Bakanlna verdii önergede, çemekurk köyünde, köylülerin üzerine Türk Silahl Kuvvetlerine (TSK) ait helikopterden ate açld iddias doru mudur? Helikopterden köylülerin üzerine açlmasnn izah nedir? Bahse konu olan helikopterde bulunan kiiler kimlerdir? diye sordu.

Söz konusu olayla ilgili soruturma balatlp balatlmad konusunda da bilgi isteyen Tanrkulu ayrca u sorulara yant istedi: 2 Austos 2019 tarihi itibariyle yargsz infaz, dur ihtarna uymama veya rastgele ate açlmas sonucunda kaç vatandamz yaralanmtr ve yaamn yitirmitir? llere göre dalm nasldr?

BAKANLIK TANRIKULUNU ARADI

Tanrkulu paylamnda unlar kaydetti: Bu haberden sonra Bakanlk tarafndan arandm. Kesinlikle helikopter atyla bir ölüm meydana gelmedii, olayn son derece üzücü olduu ve etkili bir soruturma yaplaca tarafma iletildi.

HDP OLAYA TEPK GÖSTERD

HDPnin Hukuk ve nsan Haklar Komisyonu Sözcüsü Aye Acar Baarann yazl açklamasnda, sizliin, yoksulluun ve askeri operasyonlarn arasnda yaamn idame ettirmeye çalan yurttalarmza tpk Roboskide olduu gibi yine ölüm layk görülmütür denildi ve Vedat Ekinciye ailesine basal dilendi. Açklamada, Hakkri Valilii açklamasnda, snr ticareti yapan gruba uyar atei açldn, Vedat Ekincinin seken kurun ile yaamn yitirdiini söyleyerek, bu saldrnn da yine incelenmeyeceinin ve cezaszln süreceinin sinyalini vermitir denildi.

Ana Sayfaya Git