Görüş Bildir

Ekinci'yi seken kurşun vurdu

Sınırda kaçakçılık yaparken, angajman gereği ateş açıldı. Olayda 14 yaşındaki Vedat Ekinci hayatını kaybetti.

Ekinci'yi seken kurşun vurdu

Derecik ilçesinde 14 yaşındaki Vedat Ekinci'nin öldürülmesiyle ilgili Hakkari Valiliği şu açıklamayı yaptı: "Kuzey Irak tarafından ilerleyen şahıslara angajman kuralları gereği uyarı ateşi yapılmıştır. Bölgenin engebeli ve kayalık olması sebebiyle seken mermi çekirdeği 1 vatandaşımızın yaralanmasına sebebiyet vermiştir. Yaralı vatandaşımız hastaneye kaldırılmış, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir."

HABER MERKEZİ

Hakkari’de kaçak yollardan sınır ticareti yapan köylülerin üzerine iddiaya göre askeri helikopterden ateş açıldı. Olayda 14 yaşındaki Vedat Ekinci yaşamını yitirdi, bir köylü de yaralandı. Hakkari Valiliği, angajman kuralları gereği ateş açıldığını, ancak seken kurşunun Ekinci'ye isabet ettiğini bildirdi.

SINIRI GEÇMEK İSTERKEN

Alınan bilgiye göre, olay önceki gün öğleden sonra yaşandı. Hakkari’nin Derecik ilçesine bağlı Çemekurk köyünde yaşayıp, kaçak yollardan sınır ticareti yaparak geçimlerini sağlayan köylülere, angajman gereği "dur" ihtarına da uymadıkları gerekçesiyle, ateş açıldı. Sınır güvenliğini sağlayan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait helikopterden ateş açıldı. Sıkılan mermilerin hedefi olan 14 yaşındaki Vedat Ekinci olay yerinde hayatı kaybetti. Grupta yer alan köylülerden biri ise ağır yaralandı. Yaşamını yitiren Ekinci’nin cansız bedeni, otopsi için Hakkari Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

HAKKARİ VALİLİĞİ AÇIKLADI

 Hakkari Valiliğinden, I yapılan açıklamada, sınır birliklerince dün Irak'ın kuzeyinden Türkiye sınırlarına yasa dışı yollarla girmeye çalışan kişiler tespit edildiği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:  "1 Ağustos günü kuzey Irak sınırından ilimiz Derecik ilçesi sınırına 2 kilometre mesafede sınırlarımız dışında ülkemiz sınırına terör örgütü tarafından yoğun olarak kullanılan bölgeye kaçak yollarla girmeye çalışan şahıslara sınır birliklerimiz tarafından dur ihtarında bulunulmuştur. Ancak dur ihtarına uymayarak sınırımıza doğru kuzey Irak tarafından ilerleyen şahıslara angajman kuralları gereği uyarı ateşi yapılmıştır. Bölgenin engebeli ve kayalık olması sebebiyle seken mermi çekirdeği bir vatandaşımızın yaralanmasına sebebiyet vermiştir."

Yaralının olay yerinde bulunan hudut birliğine ait araçlarla Derecik Sahra Hastanesi'ne kaldırıldığı vurgulanan açıklamada, "Yaralı vatandaşımız yapılan tüm müdahalelere rağmen maalesef hayatını kaybetmiştir." denildi.

TANRUKULU SOYLU'YA SORDU

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği önergede, “Çemekurk köyünde, köylülerin üzerine Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait helikopterden ateş açıldığı iddiası doğru mudur? Helikopterden köylülerin üzerine açılmasının izahı nedir? Bahse konu olan helikopterde bulunan kişiler kimlerdir?” diye sordu.

Söz konusu olayla ilgili soruşturma başlatılıp başlatılmadığı konusunda da bilgi isteyen Tanrıkulu ayrıca şu sorulara yanıt istedi: “2 Ağustos 2019 tarihi itibariyle yargısız infaz, dur ihtarına uymama veya rastgele ateş açılması sonucunda kaç vatandaşımız yaralanmıştır ve yaşamını yitirmiştir? İllere göre dağılımı nasıldır?”

BAKANLIK TANRIKULU’NU ARADI

Tanrıkulu paylaşımında şunları kaydetti: “Bu haberden sonra Bakanlık tarafından arandım. Kesinlikle helikopter atışıyla bir ölüm meydana gelmediği, olayın son derece üzücü olduğu ve etkili bir soruşturma yapılacağı tarafıma iletildi.

HDP OLAYA TEPKİ GÖSTERDİ

HDP’nin Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran’ın yazılı açıklamasında, “İşsizliğin, yoksulluğun ve askeri operasyonların arasında yaşamını idame ettirmeye çalışan yurttaşlarımıza tıpkı Roboski’de olduğu gibi yine ölüm layık görülmüştür” denildi ve Vedat Ekinci’ye ailesine başsağlığı dilendi. Açıklamada, “Hakkâri Valiliği açıklamasında, sınır ticareti yapan gruba ‘uyarı ateşi’ açıldığını, Vedat Ekinci’nin ‘seken kurşun’ ile yaşamını yitirdiğini söyleyerek, bu saldırının da yine incelenmeyeceğinin ve cezasızlığın süreceğinin sinyalini vermiştir” denildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi