Ekolojik denge korunmuyor

Doğa araştırmacıları insan varlığının devamı için "ekolojik dengenin korunması" uyarısında bulundu

Haberler 04.03.2021 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nesli Tükenmekte Olan Yabani Bitki ve Hayvan Türlerinin Uluslararas Ticaretine likin Sözlemenin (CITES) imzaya açld gün olan 3 Martn, Birlemi Milletler Genel Kurulunun 68inci oturumunda alnan kararla 2014 ylndan bu yana Dünya Yaban Hayat Günü olarak kutland bilgisini veren Erdem, bu günde yeryüzündeki yabani bitki ve hayvan türlerinin korunmasnn öneminin ve bu konudaki çabalarn insanlara anlatldn söyledi.

Erdem, dünya nüfusunun 1970ten bu yana ikiye katlandn ve küresel ekonominin 4 kat büyüdüünü aktararak bu kadar hzl deien ve gelien dünyay beslemek, giydirmek ve enerji salamann doa üzerindeki basklar artrdn bildirdi.

Söz konusu basknn orman, bozkr ve sulak alanlar gibi birçok doal yaam ortamnda tahribatlara yol açtna iaret eden Erdem, dünyann akcierleri olarak bilinen tropikal ormanlarn hzla yok olmaya, atmosfere verilen sera gazlar nedeniyle iklimlerin deimeye baladn hatrlatt.

Tüm bu olumsuzluklarn yeryüzündeki canl türlerini de etkilediine dikkati çeken Erdem, öyle konutu:

IPBESin 2020 ylnda yaymlanan raporunda, 1970 ylndan günümüze yeryüzündeki memeli hayvanlarn, kularn, balklarn, sürüngenlerin ve amfibilerin nüfuslarnn yüzde 60 azald belirtiliyor. Bu azalma günümüzde de artarak devam ediyor. Raporda son 10 yl içinde bir milyon civarnda canl türünün çeitli insan faaliyetleri sonucu yok olma tehlikesiyle kar karya kald bildiriliyor. Yeryüzündeki doal ekosistemler ortalama yüzde 47 azald.

SULAK ALANLARIN YARISINDAN FAZLASINI KAYBETTK

Erdem, Türkiyede de durumun pek farkl olmadn, doal yaam alanlarnn hzla kaybedildiini ifade ederek, 1950li yllardan günümüze ülkemizdeki sulak alanlarn yardan daha fazlasn çeitli nedenlerle kaybettik. Geri kalanlar ise su rejimlerine yaplan müdahaleler ve yanl su yönetimi nedeniyle tehdit altnda. deerlendirmesinde bulundu.

Mera alanlarnda da kayplar yaandna iaret eden Erdem, Türkiyede 1933 ylnda 44 milyon hektar olan çayr ve mera alanlar, yaklak yüzde 68 azalarak günümüzde 14 milyon hektarn altna dütü. dedi.

Erdem maden iletmeleri, altyap yatrmlar ve yaplamann, orman alanlarn ve yaylalar tehdit ettiini belirterek unlar söyledi:

Yaban hayat açsndan sorunlar, yaama alanlarnn yok olmasyla bitmiyor. Yasa d avclk ve ar avlanma, doaya braklan zehirli etler, yüksek gerilim hatlar, tarmda kullanlan kimyevi gübreler ve ilaçlar yaban hayvanlarnn yaamlarn daha da zorlatrd. Bu durum, hayvanlarn nüfuslarnn azalmasna ve pek çok türün neslinin tükenmeyle kar karya kalmasna neden oldu.

NSANLIIN VARLIININ DEVAMI EKOLOJK LKLERN SALIKLI LEYNE BALI

Birçok bilim insannn, doann yok edilmesinin insan hayatn küresel snmadan daha erken tehdit edebileceini savunduunu vurgulayan Erdem, insan varlnn devamnn yeryüzündeki canl türlerinin varlna ve onlar arasndaki dengeye borçlu olduu anlatt.

Erdem, söz konusu denge bozulduunda insanlarn baa çkamayaca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnndan daha kötü hastalklarla daha sk karlamasnn kaçnlmaz olduuna dikkati çekerek Unutmayalm, yeryüzündeki ekolojik ilikiler insanlar olmadan da salkl bir ekilde devam edecektir ancak insanln varln sürdürebilmesi yeryüzündeki ekolojik ilikilerin salkl ileyiine bal. Bunun bilincinde olarak Dünya Yaban Hayat Günü, dünyamza ve gelecek nesillere kar sorumluluklarmz hatrlayacamz bir gün olmaldr. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git