Ekonomide kadın eli!

Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği'nce (DOGÜNKAD) hazırlanan proje kapsamında kadının ekonomiye katılımı analiz ediliyor.

Haberler 12.01.2017 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karacada Kalknma Ajansnn desteiyle uygulanan, Diyarbakr linde Kadnn Ekonomiye Katlmnn Analizi Projesi balad.

Proje ile Diyarbakrda kadnn ekonomiye daha etkin katlmn salamaya yönelik, yerelde proje ve politikalar gelitirilmesi için iverenlerin kadn istihdam etmeye ilikin tutumlar ile istihdam edilen kadnlarn çalma hayatnda karlatklar sorunlarn tespit edilmesi hedefleniyor.

Bata Organize Sanayi Bölgesi (OSB) olmak üzere, turizm, imalat, salk ve hizmet gibi kentte öne çkan sektörlerde, kadn istihdamnn durumu, özellikle iverenlerin kadn istihdamna yaklamlarnn ölçülmesinin amaçland projede, elde edilen veriler ilgili kurumlar ve kamuoyu ile paylalacak.

Diyarbakrda ilk kez uyguland belirtilen proje çerçevesinde arlkl organize sanayi bölgesi (OSB) olmak üzere, turizm, salk, imalat gibi sektörlerde faaliyet yürüten yaklak 300 iletme sahibi ile yüz yüze görüülecek. ubat ay sonunda tamamlanmas öngörülen projede elde edilen sonuçlar, yayna dönütürülecek.

- Kadn istihdam

DOGÜNKAD Bakan Nevin l, yapt açklamada, dernek olarak Dou ve Güneydou Anadolu bölgesinde çok sayda kadn giriimci üye ile kadn istihdam ve giriimcilii konusunda çalma yürüttüklerini söyledi.

Türkiyede kadn istihdamnn daha çok kentleme ve krsal alandan göç gibi sosyal olgularla ekillendiini ifade eden l, krdan kente göçün, kadnlarn krsal alandan çekilmesi ile sonuçlandn, bu gelimenin de kadnlarn ekonomik aktivite orannn dümesine yol açtn kaydetti.

l, sanayi sektörü alt dallar içinde en fazla istihdam yaratan sektörün imalat olduunu belirterek, bu sektörde de kadnlarn dier alt sektörlere göre daha çok çaltn dile getirdi.

malat sanayisinde kadnlarn daha çok tekstil ve gda gibi emek youn sektörlerde arlkl olarak istihdam edildiklerine iaret ederek, öyle devam etti:

Ücretli veya maal çalanlardan sonra imalat sanayisinde istihdam oranlarndaki en büyük art kendi hesabna çalan kadnlar. Bu art genelde giriimcilik, özelde de kadn giriimciliinin desteklenmesiyle ilikilendirilebilir. Nitekim son yllarda kadn istihdamnn artrlmas kapsamnda kadn giriimciliini destekleyen programlara arlk verilmi ve bu kapsamda daha çok kadna ulalmas hedeflenmitir. Bölgemiz ve Diyarbakr için de kadn istihdamndaki tablo Türkiye geneline benzerdir. Ancak TRC2 bölgesinde kadn i gücüne katlm oran yüzde 13,3, kadn isizlik oran yüzde 12,4, kadn istihdam oran yüzde 11,7 ile Türkiye ortalamasnn oldukça altnda.

- Uygulanabilir politikalarn gelitirilmesini destekleyecek

Türkiyede genel olarak kadnn ekonomiye katlmna dair yarglar bölgemiz ve ilimizde de youn olarak görülmektedir. Ayn ekilde sanayide kadn istihdam belirli sektörlerde younlamakta ve kadn ii olarak tanmlanan ilerde kadnlar daha düük ücretlerde çalmaktadrlar. ifadelerini kullanan l, proje kapsamnda kadn istihdam için yereldeki algnn belirlenmesinin hedeflendiini kaydetti.

l, proje dorultusunda yaplacak aratrma ve analiz çalmas ile kentte kadnlarn ekonominin hangi alannda, ne ekilde var olduu ve kadnn bulunmad alanlarn, sektörlerin veya ayrmclkla kar karya kald alanlarn tespit edilmesinin salanacan bildirdi.

Yerelden kadnlar ve iverenlerle yaplacak analiz çalmasnn, kadn istihdamna dair mevcut politika ve programlarn etkisinin de görülmesini salayacana dikkati çeken l, Aratrma sahada uzman bir ekip tarafndan iletme sahipleri ile yüz yüze gerçekletirilecek. Analiz çalmas, kadn istihdamna dair daha etkin, uygulanabilir politikalarn gelitirilmesini destekleyecektir. diye konutu.

l, Karacada Kalknma Ajansnn mali desteiyle yürüttükleri projenin sonuçlarnn akademisyenlerce deerlendirileceini, yayna dönütürülecek verilerin kadnlara yönelik konferansla kamuoyu ile paylalacan belirtti.

Ana Sayfaya Git