Elçi anıldı

Eski Baro Başkanı Tahir Elçi, katledilişinin 178. haftasında anıldı. Baro Başkanı Cihan Aydın “178 haftadır adalet talebimizi buradan haykırmaya, buradan sizler aracılığıyla kamuoyuna duyurmaya devam ediyoruz. Failler bulunana ve yargı önüne çıkarılana kadar, bu ülkede adalet tecelli edinceye kadar da bu arayışımızı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Haberler 01.06.2019 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, katlediliinin 178inci haftasnda eski Baro Bakan Tahir Elçiyi and. Baronun gündeminde yarg reformu ile kayymlarn uygulamalar da vard.

Diyarbakr Adliyesinin önünde gerçekleen anmaya Baro Bakan Cihan Aydnn yan sra avukatlar da katld. Anma etkinliinde konuan Aydn, 178 haftadr adalet talebimizi buradan haykrmaya, buradan sizler araclyla kamuoyuna duyurmaya devam ediyoruz. Failler bulunana ve yarg önüne çkarlana kadar, bu ülkede adalet tecelli edinceye kadar da bu araymz sürdürmeye devam edeceiz dedi.

ELç ANMA ETKNL

Diyarbakr Barosu Tahir Elçi nsan Haklar Kürsüsünün konularndan biri ise Cumhurbakanl tarafndan dün açklanan Yarg Reform Stratejisi oldu. Konuyla ilgili görülerini paylatklarn belirten Aydn, Bizim açmzdan en önemli nokta bu belgede ikence, kötü muamele, ifade ve basn özgürlüü konusunda yeterince açklk, hak ve hukuka uygunluk yok. Türkiyenin temel sorunlar olan ikence, ifade ve basn özgürlüü meselelerine yeterince vurgu olmad gibi bunlara bir sahip çk da var. Geçmi 16 yllk iktidar dönemine bir övgüden de söz ediliyor, bizler bunu asla kabul etmiyoruz. Yan bamzda bulunan anlurfada madurlara yönelik ikence bir bütün olarak ortaya çkarlamadn gördük. fade özgürlüü konusunda maalesef davalar, soruturmalar, kii ve kurumlara, sivil toplum örgütlerine yönelik basklar ayn dozda hatta artarak devam ediyor. Cumhurbakanna hakaret davalar ayn hzla açlmaya devam ediyor. Dolaysyla böylesi bir tabloda geçmi döneme sahip çkmay kabul etmiyoruz. Dolaysyla reform metni bu yönüyle ölü domutur. Yarg bamszl ve tarafszl vurgusu çok zayf yaplmtr. Bizim açmzdan Türkiyede temel mesele mevzuattan deil uygulamadan ve uygulayclarn tutum ve davranlarndan kaynakldr. Buna yönelik yeterince açklk bulunmamaktadr. En çok eletirdiimiz meselelerden biri budur. Türkiyede yarg bamszl ve tarafszl salanmad sürece yapacamz hiçbir düzenlemenin bir anlam ve karl olmayacaktr eklinde konutu.

KAYYIMLARIN HBE ETT TAINMAZLAR

Diyarbakr Barosunun gündeminde kayymlar tarafndan deiik kurumlara hibe edilen belediyelere ait tanmazlar da vard. Aydn, Diyarbakrn merkez ilçesi Kayapnar Belediyesi meclisinin ald hibe edilen tanmazlar geri alma kararna destekledi. Kaymakam ve müftünün meclis kararn tanmadan çocuk kreini boaltmasna tepki gösteren Aydn, unlar söyledi:

Kayapnar Belediyesine ait mal varlklar geçmi dönem kayyumu ve u anki kaymakam tarafndan baka kurumlara tahsis edilmi bazlar da devredilmitir. Bu hukuksuzluk maalesef kayyumla yönetilen birçok Belediye tarafndan rutin olarak uygulanan bir ilem haline gelmitir. Kurumlarn devamll esastr. Bu idare hukukunun temel prensibidir. Bundan hareketle dün Kayapnar Belediye Meclisinin ald tahsis iptali kararna ramen polis gücünü kullanarak ve bunu yapan kurumun da müftülük olmas, polis gücünü arkasna alp gidip çocuklarn uykuda bulunduu krei basarak son derece hukuksuz bir ekilde çalanlar ve çocuklar dar çkarp sanki bu da bir devlet kurumu deilmi gibi el koymak, çocuklar dar çkarmak müftülük ve kaymakamla hiç yakmayan tutum ve davrantr. Umuyoruz ki bu ve benzeri hatalardan bir an önce vazgeçilir. Oras da Kayapnar Belediyesi de bu devletin idari yaplanmas içerisinde faaliyet gösteren kurumlardr. Bunu hem kaymakamlk, hem müftülük hem de bu kanunsuz emirleri uygulamaya zorlanan polislere bir kez daha sesleniyorum. Orada yaplan kanuna kar hiledir. Bu kanunsuz emirdir, lütfen bunu uygulamayn. Aksi durumda suç ilemi olursunuz. Bugün bu hukuka aykr davranlar korunuyor olabilir ama bu devran mutlak suretle deiecek. çünkü bu hukuksuzluun ilelebet sürmesi mümkün deildir. Bunlarn mutlak suretle hesab sorulacaktr. O yüzden bütün kamu kurum ve kurulularn bu hukuksuzluklardan bir an öce vazgeçmeye davet ediyoruz.

Ana Sayfaya Git