Emniyet'ten çok çarpıcı rapor!

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Dairesi Başkanlığınca "FETÖ/PDY askeri mahrem yapılanması"ndaki şüphelilerin iletişim için kullandığı kontörlü sabit/ankesörlü telefon hatlarına ilişkin tespit ve değerlendirmelerin yer aldığı "Kontörlü (Büfe) Sabit/Ankesörlü Telefon Hattı ile İletişim Modeli Değerlendirmesi" raporu hazırlandı.

Haberler 21.05.2019 - 01:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rapor hazrlanrken tüm kurum ve kurulular ile stihbarat, Kaçakçlk ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ve Siber Suçlarla Mücadele Daire Bakanlklarndan TEM Dairesi Bakanlna iletilen bilgilerin yan sra, soruturmalarda üpheli, tank, müteki, madur ve bilgilerine bavurulan kiilerin beyanlar, raporlar, tahkikat evraklar, müfetti raporlar ve açk kaynaklardan faydalanld.

Rapora göre, 1980li yllardan beri Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) içerisine szmaya balayan FETÖ, 1990l yllardan itibaren bu szmay sistematik hale getirdi.

Terör örgütü eleba Fetullah Gülenin 1980li yllarda örgüt mensubu Hava Harp Okulu örencileriyle yapt bir sohbet toplantsnda, Bizim iimiz çok uzun soluklu bir i, acele etmeyin ve kendinizi belli etmeyin. Askeriyede, maarifte, emniyette, yargda ve bunlarn en etkin yerlerinde yerimizi alacaz. En az 20-30 sene sonra harekete geçtiimizde kimsenin yapacak bir eyi kalmayacak zaten. çki içebilirsiniz, amirinizin bütün ilerini halledin ki sizden vazgeçmesin. eklindeki söylemleri dorultusunda stratejisini belirleyen örgüt elemanlar söz konusu kurumlara szmaya balad.

15 Temmuz darbe giriimini gerçekletiren FETÖ/PDY, TSKdeki yaplanmasn mahrem hizmetler olarak isimlendirirken bu yaplanmadaki mensuplarndan gizlilie azami derecede bal kalnmasn istedi.

ASKER MAHREM ÖRGÜT MENSUBU 4 SÜREçTEN GEçT

Askeri mahrem yaplanma içerisindeki bir örgüt mensubu, Ik evi, Hususi/özel ev, Askeri okullardaki eitim süreci ve Birim yaplanmas süreçlerinden geçti.

çocuk yata örgüte kazandrlan örenciler, talebe evlerinden alnarak sadece mahrem hizmetlerde kullanlan özel evlere yerletirildi. Bu evlerde düzenlenen toplantlara katlanlara örgüt elebann sohbet videolar izletilip kitaplar okutularak örgütsel bir bak açs kazandrld.

Söz konusu sohbet toplantlaryla, örgüt eleba Gülenin olaanüstü kiilie sahip olduu bilincinin alanmas, kutsal dava fikrinin yerletirilmesi, kiilerin örgüt elemanna dönütürülmesi, kiilere örgütün ideolojisi ile öretilerinin empoze edilmesi, toplantya katlanlarn bireysel dönüümlerinin salanmas ve radikalletirilmesi, grup aidiyetinin keskinletirilmesi, dayankllk, kat disiplin ve mutlak itaatin salanmas, ballk, güven ve sadakatin oluturulmas, birlik ruhunun salanmas ve hizmet uruna ölmenin erdemi ve mükafatnn cennet olduu bilincinin yerletirilmesi amaçland.

Örgüt, askeri mahrem yaplanmada, özel olarak seçip yetitirdii elemanlarn askeri okullara sokarak dikey büyüme stratejisini takip etti.

YAPIDAN AYRILANLAR ARIZA OLARAK KODLANDI

Mahrem yaplanmaya yerletirilmesi planlanan bir örencinin, snav öncesi geliim aamasn takip eden, aksaklklar gideren, birim yaplanmas ile bölge yaplanmas arasndaki balanty salayan, örgüt mensuplarnn devlet birimlerine szdrlmasna ve yerletirilmesine ilerlik kazandran ve mahrem yaplanmann devamllna katkda bulunan örgüt mensuplar gezici yaplanmada yer ald.

Askeri mahrem yapyla irtibatn koparan örgüt üyeleri, arza olarak kodlandrlrken, gezici yaplanmada yer alan örgüt mensuplar bu muvazzaflardan ve onlarn tekrar yapya kazandrlmasndan sorumlu ümitçi yaplanma mensuplaryla ylda birkaç kez görüme yapt.

FETÖ, birimden kopan örenci (askeri personel) hangi ilden askeri okula kazandrldysa o ildeki sorumlusundan, örencinin nerede, nasl ve neden örgütten koptuuna ilikin rapor hazrlanmasn istedi.

Söz konusu askeri personelle görüen sorumlu, yeniden birim yaplanmasna kazandrmak için bu kiiyi ikna etmeye çalt.

Askeri okulu kazanmasnda çok sayda kiinin emeinin olduu söylenerek psikolojik bask altna alnan örenci, birim yapsna devam etmek istememesi halinde görev yapt yerdeki birim içerisinde faaliyet gösteren bir örenciye zimmetlenerek takip edildi.

Örgüte geri kazandrlamayan örenciye, örgüt tarafndan efkat tokad olarak adlandrlan adli veya idari müeyyideler uyguland.

TSK içerisinde hücre tipi yaplanmaya giden FETÖ, buradaki mensuplarn sivil abiler/imamlarn sorumluluunda üst düzey komutanlar (General, albay, yarbay, binba), alt rütbede subaylar (Temen, üstemen, yüzba) ve astsubay eklinde gruplandrd.

ASKER MAHREM YAPILANMANIN ÖRGÜTLENME EMASI

Raporda, FETÖ/PDY askeri mahrem (birim) yaplanmasna ilikin örgüt emasna da yer verildi.

Buna göre, yaplanmada, her askeri kuvvetin (kara, hava, deniz, jandarma) banda ayr ayr olacak ekilde birim sorumlusu yer ald.

Birim sorumlusunun altnda bulunan temsilciye, general rütbesindeki personel ve üst düzey subaylardan oluan temsilci örencileri, belge enformasyon yöneticisi olan bey ve müdür baland.

Müdürün altndaki 3 müdür yardmcsna ise 3 gruba ayrlm subay örenci gruplarndan sorumlu 3 öretmen grubu ilikilendirildi.

Veri toplama görevlisi olarak görevlendirilen müdür yardmclarndan birisi, ayn zamanda beye kar sorumlu olacak ekilde örgütlenildi.

Birim yaplanmasndaki örgüt mensuplar arasnda düzenlenen toplantlarda, örencilerin durumunun ve örgüt mensubu olmayan personel hakknda bilgi toplanmas için neler yaplabilecei ele alnd.

Ayrca bu toplantlarda genel gündem olarak gizlilik için yaplmas gerekenler, örgüt eleba Gülenden gelen örgütsel notlar, mevsimsel gündem olarak sene ba, tatiller, tayin dönemleri, sicil, okuyan örencileri illerinde ziyaret ve izdivaç gibi konular görüüldü.

ÜST DÜZEY GÖREVLERDE BULUNAN FETÖCÜ YAPIYI ANLATTI

Ankara Cumhuriyet Basavclnn yürüttüü bir soruturma kapsamnda ifadesine bavurulan örgütün askeri mahrem yaplanmasnda müdür, müdür yardmcs ve öretmen görevlerinde bulunan bir kii örgüte dahil olduunda kendisine içerisinde hat olan bir telefon verildiini kaydetti. Söz konusu kii bu telefonun sadece müdür, müdür yardmclar ve öretmenler arasnda kullanldn ve örencilerin kesinlikle bu telefonla deil, sadece büfelerden arandn belirterek yaplanmaya ilikin u bilgileri verdi:

Öretmen, örgütün hiyerarik yapsnda müdür yardmcsna kar sorumludur, örencilerle direkt temastadr. Örgüt, i bulana kadar öretmene maa vermek zorundadr. Örencilerle haftada bir görümek zorundadr. Görümeyi aksatan örenciyi müdür yardmcsna bildirmek zorundadr. lgilendii örenciler bekarsa ve bekar evinde kalyorsa onlarn evinin temizlii ve tedbire uygunluu öretmenin sorumluluundadr. Evlerde örgüt örencileri ile ayda bir yatl kalarak kitap okumak zorundadr. Öretmen, maan tam alyorsa aylk, evli ise yüzde 5, bekar ise yüzde 10 verir.

Örenci, örgütün hiyerarik yapsnda en altta yer alan ancak en önemli kiidir. Orta üçüncü snftan itibaren örgüte kazandrlm olabilecei gibi lisede de örgüte girmi olabilir. Örgüt içerisindeki teslimiyetine göre subay ise yükselir, astsubay ise subay olur veya en iyi yerlere gelir. yapabilme durumuna göre örgütün ifreli USBsi verilir ve bunu kullanmas söylenir. Askeri alan içerisinde etrafnda bulunan askeri personelin bilgilerini öretmene iletir. Bekarsa katalog evlilii yapmas istenir. Mahrem yapnn para kayna örencidir. Ald maan, bekar ise yüzde 10unu evliyse yüzde 5ini vermesi istenir. Nema, promosyon gibi paralara dokunmas yasaktr. Bu paralar direkt öretmenine teslim eder. Kurban, zekat, fitre, sadaka, medya paralarn öretmenine verir. Örgütün belirledii her türlü tedbir kuralna ve ima yöntemlerine koulsuz uymak zorundadr.

EVN GRNDE HALI OLMAZ, EVDE 1-2 ATATÜRK FOTORAFI OLUR

Örgüt örencilerinin ev tutarken dikkat ettii hususlara ilikin de yine ayn kii u bilgileri aktard:

Ev ara kat olmaldr, giri kat olmamaldr. Ayn binada baka bir askeri personel olmamaldr. Binada kamera olmamaldr. Girite güvenlik olmamaldr. Genelde eski eya satanlardan eya alnr. Evin giriine kesinlikle hal konmaz. Bundaki sebep eve girerken ayakkab çkarma süresini ortadan kaldrmak ve evin örgüt evine benzemesine engel olmaktr. çünkü örgütün sivil yaplanmasndaki evlerde giriten itibaren hemen her yerde hal bulunur. Evde Nutuk ve 1-2 tane Atatürk fotoraf bulunur. Bunlar belirgin yerlerdedir. Evde seccade, takke kesinlikle olmaz.

fadesine bavurulan kii FETÖnün, Ankaraya tayini çkan örencinin lojmanda kalmasn istemediini ancak tayini Dou illerinden birine çkan örencileri lojmanlara yönlendirdiini de anlatt.

Raporda, dünya genelinde 160 ülkede faaliyet gösteren ve binlerce mensubu olan FETÖnün, iç haberleme, talimatlarnn alnp verilmesi, gelimelerin güvenli ve hzl aktarlmas, faaliyetlerin salkl ekilde yürütülmesine hayati derecede önem verdii bildirildi.

Rapora göre, birçok alanda faaliyet yürüten FETÖ, iletiim yöntemi olarak yüz yüze/buluma, canl kurye, kriptolu IP hatt, not ile haberleme, basn yayn üzerinden talimat verme, sosyal medya, telefon (GSM, operasyonel hat, ankesör/büfe arama) ve iletiim/haberleme programlar (ByLock vb.) kulland.

Örgüt, dier faaliyet alanlarndaki gibi haberlemede de gizlilik içinde hareket etti.

Canl kurye kullanlmas, örgüt içinde en salkl haberleme yöntemlerinden biri kabul edildi.

Örgüt mensuplar, FETÖ eleba Fetullah Gülenin çok önemli hususlarn yüz yüze (Ru Be Ru) görüülmesi talimatna uygun davrand.

Bu kapsamda üst düzey örgüt üyeleri, talimat almak ve faaliyetler hakknda bilgi vermek için ABDnin Pensilvanya eyaletine giderek Gülen ile görütü.

Kiralk hatlar araclyla kriptolu IP telefonlar, özellikle yurt dndaki okullarla irtibatta kullanld.

AKILLI TELEFONLARDA KULLANDIKLARI PROGRAMLAR

nternet üzerinden iletiim kurulan programlar, ifreli ve düük maliyetlilii nedeniyle sklkla tercih edilen haberleme yöntemlerinden oldu.

Bu tür programlar, örgüt amaçlarna ve sistematiine daha uygun hale getirmek için gelitirme yoluna da giden FETÖ, kriptolu haberleme programlarn özellikle 17/25 Aralk sürecinden sonra daha yaygn kullanmaya balad.

Süreç içinde önce ByLock sonra Eagle, Shu ve Falcon programlar öne çkt.

Gizlilik prensibini her yerde uygulayan örgüt, kulland haberleme programlarnn fark edilmesini engellemek amacyla arayüzlerinde deiiklik yapt.

Bu kapsamda örgüt üyeleri, yazlm ve kullanm SHU programna benzeyen ifreli haberleme sisteminde Facebook, Google Chrome, Internet Explorer ve Twitter gibi uygulamalarn ekran simgelerini kulland.

Örgütün, Shu, Tango, Wiber, Turkuaz, Falcon, Coco, Kakao, Tictoc, Eagle, Line, Cover Me gibi programlar, farkl ara yüzlerle deitirerek kulland dönemler de oldu.

Haberleme yöntemi olarak GSM hatl telefonlar da tercih eden örgüt, bu hatlar tespit edilmeyi güçletirmek için genellikle bakas ya da örgüt kontrolündeki kurum/kurulu adna kaydettirdi.

Genellikle üç ayda bir GSM hatt ile telefonu yenileyerek tedbir uygulayan FETÖ mensuplar, parçaladklar telefonlar kameralarn görmedii bölgelerdeki çöp kutularna att.

FREL PROGRAMLARIN OLMADII DÖNEMDE AKILLI TELEFONLARA YASAK

Örgüt, iletiim için ifreli programlarn kullanlmad dönemlerde akll telefonlarn kullanlmasn ve SMS atlmasn da yasaklad.

Raporda, Örgüt mensuplarnn, bakalarnn adna açlm GSM hatlarn temin edip bunlar belirli aralklarla cihazlaryla birlikte deitirmeleri dahi, legal olduunu iddia ettikleri faaliyetlerinin illegal olduunu ve bunlar gizlemeye çaltklarn ortaya koymak açsndan önemli bir veridir. ifadesine yer verildi.

Türkiyede bulunan örgütün sözde abilerince Almanya, ABD ya da baka bir ülkeye kaytl GSM hatlar kullanld.

Telefon görümelerinde hizmet, akirt, Gülen, cemaat gibi kelimelerin zikredilmemesine ve buluma yerinin ifrelendirilmesine özel önem verilmesi istendi.

ASKER MAHREM YAPILANMASINDAKLER TELEFONLA NASIL LETM KURDU?

FETÖnün askeri mahrem yaplanmasndakiler, iletiimde öncelikle randevulama sistemini esas ald.

Bu dorultuda örgüt mahrem sorumlusu, bir örenciyle (askeri personel) kontrol, buluma ve toplant amacyla bir araya geldiinde bir sonraki görümenin nerede ve ne zaman olacan iletti.

Olaan d bir durum gelimesi veya bulumann gerçeklememesi durumunda farkl araç ve iletiim yöntemleriyle haberleildi.

Mahrem yaplanmann sözde yöneticilerinin, örenci numaralarn telefonlarna yazmasnn yasak olmas, örencileri genelde dardan bir telefon bulup aramas gibi deifre olmay önleyici kurallar konuldu.

Dardan bir telefon bulup arama, örgüt içinde özel bir iletiim eklinin ortaya çkmasna neden oldu.

letiimde esas olan randevulama sistemi olsa da örgütün mahrem sorumlularnn, sevk ve idaresi altndaki askeri personelin deifre olmay engellemek amacyla irtibat kurma yollarndan birisi de kamuya açk ve birbirinden bamsz market, büfe, krtasiye, ans oyunu bayisi ve lokanta gibi iletmelerde bulunan ve ücret karl kullanlan sabit hat telefonlar ile ankesörlü telefonlar oldu.

LK ANKESÖR OPERASYONU TEKRDADA YAPILDI

Yürütülen soruturmalarda elde edilen bilgiler dorultusunda Emniyet Genel Müdürlüünce, örgütün mahrem sorumlularnn askeri personelle iletiimde kullandklar büfe/ankesörlü sabit telefon hatlarna ilikin çalma balatld.

Yöntemin deifresi ve üphelilerin yakalanmas için yürütülen çalmalar, ilk olarak Tekirdada balad. Bu ildeki 23 kontörlü telefon bayisine ait HTS kaytlarnn incelenmesi sonucu yöntem deifre edildi. Polis ekipleri, 31 Mart 2017de ilk operasyon için harekete geçti.

Söz konusu iletiim yöntemine ilikin polis ekiplerince, yurt genelinde 5 Aralk 2018e kadar 76 ilde 677 operasyon yapld. Operasyonlarda gözaltna alnan 9 bin 352 üpheliden 3 bin 631i tutuklanrken 5 bin 10una denetimli serbestlik cezas verildi, 553ü de serbest brakld. Firari durumdaki 735 üphelinin yakalanmasna yönelik çalma balatld. üphelilerden yüzde 46s etkin pimanlk hükümlerinden faydalanmak istedi.

Ülke genelinde 11 Aralk 2018e kadar askerlerden sorumlu sivil itirafç kiilerin gösterdii ve bunlara benzer nitelikte 3 bin 817 sabit hat tespit edildi.

FETÖcülerin kulland sabit hat ve ankesörlü hatlarn HTS kaytlarnn incelenmesinde aramalarn, ardk arama (yakn zaman diliminde birbirini takip eden pei sra), periyodik arama (farkl tarih ve zaman diliminde belirli gün aral dahilinde) ve tek arama eklinde yapld belirlendi.

Söz konusu iletiim modelinde sadece sorumlu kiilerin arama yapt, görümenin tek tarafl ve ksa süreli olduu ve bir görümenin ardndan örgüte dahil bir baka kiinin ardk arand anlald.

ARANAN ASKER PERSONEL AYNI RÜTBEDE

Sorumlu kii tarafndan aranan askeri personelin rütbe olarak genelde eit olduklar da yaplan tespitler arasnda yer ald.

Askeri mahrem yaplanmada sorumlu düzeyde faaliyet yürüten örgüt mensuplarnn, bir baka kii üzerine kaytl operasyonel hattn (patates hat) numarasn örgüt stratejisi içinde ifrelemek suretiyle örgüt üyelerine kaydettirdikleri ve acil konularda kontörlü/ankesörlü telefonlar üzerinden iletiime geçilmesi yönünde talimat verdikleri anlald.

DEFRE OLMAMAK çN TELEFON NUMARALARINI FRELEYEREK KAYDETMLER

Mahrem yap içinde sorumlularn ve askeri personelin irtibat numaralarnn, bir bakasnn eline geçtiinde deifre olmasn önlemek amacyla katlara ifreli ekilde yazld belirlendi.

Ayrca arama yapan FETÖcünün, görüme yapt örgüt üyesinin ardndan son arad numarann telefon hafzasnda kalmasn önlemek için ilgisiz bir numaray arayarak tedbir uygulad da tespit edildi.

Mahrem yap içinde yer alan ve hususiciler olarak da adlandrlan FETÖcüler, kendi sorumluluklar altnda bulunan kiilerin, telefon numaralarn son iki rakamn 99a tamamlama, son iki rakamn 100e tamamlama, son dört rakama ait ikili bloklar kendi içinde 100e tamamlama, son iki rakam 10a tamamlama, son 4 rakam 10a tamamlama, sondan iki rakam yer deitirme ve 10 rakam ekleme, son rakam 9a tamamlama, son iki rakam yer deitirme, sondan ikili rakam bloklarn çapraz yer deitirme, rakam bloklarn ters yazma, sondan dördüncü rakam 4 artrma, sondan ikinci ve dördüncü rakam yer deitirme, rakamlar bir artrma, rakamlara bir ekleme, bir çkarma, rakamlara bir çkarma, bir ekleme, operatör kodunu il alan koduna deitirme, son rakam bir artrma veya azaltma, son iki rakamlara bir ekleme, operatör kodunun son rakam ile telefon numarasnn son rakamna bir ekleme, son üç rakamlara bir ekleme veya azaltma, rakamlar ba ve sonuna rakam ekleyerek kredi kart numarasna benzetme, telefon numarasn T.C. kimlik numarasna benzetmek için bir rakam artrma ya da eksiltme gibi ifreleme yöntemlerini kullanarak kaydetti.

BR SABT HATTAN KONFERANS YAPILAMAYACAI DDALARI

Raporda, FETÖ/PDYye müzahir sosyal medya hesaplar ve internet sitelerinde yer alan bir sabit/ankesör numarasnn ayn anda birden fazla numarayla görümesinin mümkün olamayacana ilikin iddialarn boa çkarldna ilikin tespite de yer verildi.

Konferans görümeleriyle ilgili yaplan aratrmada, telekomünikasyon hizmeti sunan kurumlarn internet sitelerinde, cep, ev ve i telefonundan ayn anda konferans görüme yaplabilecei ve bu görümenin teknik olarak nasl yapldnn ayrntl açkland vurguland.

Bu kapsamda, GSM ve sabit hat fark etmeksizin belirli teknikler kullanlarak konferans görüme yaplabilecei tespit edildi.

Bu tespit dorultusunda kontörlü (büfe), sabit/ankesörlü telefon hatt aramalarna ait HTS verileriyle ilgili iddialara ilikin sosyal medya paylamlarnn, soruturma ve soruturmaclar ypratma, kamuoyunu yanl yönlendirme ve kamuoyunda alg operasyonu yapma amacn tadnn deerlendirildii belirtildi.

Ayn zaman dilimi içinde iki farkl aranma kayt altna alndndan hareketle aranma kaytlarnn mükerrer oluma ihtimalinin oldukça yüksek olduu, bu ve benzeri durumlarn önüne geçmek için ilem yaplan sabit hat ile hedef üphelilerin HTS kaytlarnn alnarak sabit telekomünikasyon hizmetleri (STH) verilerinin mutlaka karlatrlmasnn uygun olacann deerlendirildii kaydedildi.

Raporun sonuç ve deerlendirme ksmnda FETÖ/PDYnin 15 Temmuz 2016da gerçekletirdii darbe giriiminden önce anayasal düzeni deitirmeyi amaçlad, bu dorultuda hücre tipi örgütlenme modelini uygulad ve talimatlarn örgüt içerisinde gizli ve ifreli olarak iletildii belirtildi.

FETÖCÜLERN TAMAMI DEFRE EDLEMED UYARISI

Raporda, Günümüzde dahi örgüt yaplanmas ve mensuplarnn tamamyla deifre edilemedii, kamu görevlisi görünümündeki militanlarn örgütsel tabirle tedbir ad altnda farkl yaam tarz ve siyasi görülere sahipmi gibi maskeleme yapmaya çaltklar hususlar bir arada deerlendirildiinde bu yapnn tamamyla deifre edilmesi milli güvenliimiz açsndan hayati önem tamaktadr. ifadelerine yer verildi.

FETÖcü askerlerin, gizlenme amacyla içki içmenin yan sra elence hayatnda da kendilerini skça gösterdiklerine iaret edilen raporda, Türk Silahl Kuvvetlerinin (TSK) içerisindeki örgüt mensuplarnn, gizlilie büyük önem verdiklerinden idari soruturmalarla tespit edilmesinin çok zor olduu belirtildi.

Bu üphelilerin, tespitinin ancak adli soruturma ve istihbarat teknikleri ile ortaya çkarlabilecei kaydedilen raporda, ardk arama yönteminin deifre edilmesi sonrasnda FETÖ/PDY ile organik ban devam ettiren binlerce TSK mensubunun aktif olarak görevlerine devam ettiinin tespitinin, bu zorluun göstergesi olduunun alt çizildi.

HAT çER VERLER HAVUZDA TOPLANIYOR

Rapora göre, stanbul Cumhuriyet Basavclnn talimatyla TEM Dairesi Bakanlnca FETÖnün askeri mahrem yaplanmasndaki üphelilerin kulland sabit/ankesörlü telefonlarn tespiti sonras yürütülecek ilemlerin salkl olarak yaplabilmesi amacyla Historical Traffic Search (HTS) hat içerii veri havuzu oluturuldu.

TSK içerisindeki örgüt mensuplar, dini inançlarn bakalarnn önünde yaamak, çocuklarn örgüte müzahir okullara veya dershanelere göndermek, Bank Asyaya para yatrmak, ByLock kullanm, irket, dernek, gazete ve dergi abonelii yaptrmak gibi her türlü faaliyetten genellikle uzak tutuldu.

Örgütün mahrem sorumlular, genelde toplantlara gelmeyenleri uyararak toplantya çarmay veya planlamalardaki deiikleri bildirmek amacyla askeri personeli (örenci) ardk olarak arad.

Sabit/ankesörlü telefon hattyla arama yönteminin, özellikle 17/25 Aralk 2013-15 Temmuz 2016 darbe giriimine kadarki süreçte youn olarak kullanld, darbe giriiminden sonraki süreçte önceki döneme göre oldukça azald ancak tespiti az da olsa kullanlmaya devam ettii anlald.

ASKER MAHREM YAPININ DEFRESYLE ELDE EDLECEK KAZANIMLAR

FETÖ/PDY Askeri Mahrem Yaplanmasnn deifre edilmesinin, terör örgütüyle mücadelede önemli kazanmlar da beraberinde getirecei kymetlendirilmektedir. denilen raporda, örgütün TSK içerisinde yaplanm kadrolarn tespit edilmesi sonucu elde edilecek kazanmlar da yer ald.

Buna göre, FETÖnün silahl kanadnn önemli bir ksm deifre edilerek yakalanacak, örgüt tarafndan düzenlenecek yeni bir darbe eylemi ihtimali ortadan kaldrlacak.

Örgütün en kritik ve yetimi kadrolar olan ve gelecekte örgütsel yapy tekrar ina edebilecei deerlendirilen mahrem yap deifre edilecek.

FETÖnün, yaplan adli ilemlerin, örgütün yöneticileri ve gerçekten suça karm kiilere yönelik yaplmad, bunun yerine sradan kiiler ve memurlara hatta masum insanlara yönelik yapld yönündeki alg çabalar boa çkartlacak.

Örgütün mahrem yaplanmasnn deifresiyle örgütün moral ve motivasyonu düecek, örgütten kopmalar hzlanacak ve etkin pimanlk/itiraf oran artacak.

Ana Sayfaya Git