Er-Rızk camisi taşınıyor

Dört bölüm halinde taşınacak yapının bin 700 ton ağırlığındaki ilk bölümü 256 tekerlekli SPMT aracına yüklendi.

Haberler 16.12.2019 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann Hasankeyf ilçesinde, Er-Rzk Camisinin Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanndaki yeni yerine tanma süreci balad.

Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüü, Ilsu Baraj ve HES Projesi kapsamnda tarihi ve kültürel varlklarn korunmas konusunda dünyaya örnek olacak nitelikte çalmalar gerçekletiriyor.

Su altnda kalacak 3 bin 500 nüfusa sahip Hasankeyfin tarihi ve kültürel varlklaryla 3 kilometre uzaklktaki yeni yerleim alanna tanmas için balatlan çalmalar sürüyor. Tarihin, çevresel ve kültürel deerlerin korunarak gelecek nesillere aktarlmas için yürütülen çalmalar kapsamnda ilçedeki tarihi eserler, Yeni Kültürel Park Alanna naklediliyor.

- 4 metre 40 santim yukar kaldrld

Kültürel mirasn korunmas için imdiye kadar 6 eser baraj gölü sahasndan çkarlrken, tanacak son eser Er-Rzk Camisi ile ilgili süreç de balad.

Arl yaklak bin 700 ton olan cami 3 aamal olarak yerden 4 metre 40 santim yukar kaldrld. 55 aksl krikolar üzerine kaldrlan cami, 256 tekerlekten oluan kendinden tahrikli modüler sistem (SPMT) acna yüklendi.

Araca yüklenen caminin ana gövdesi, Dicle Nehri üzerinde ina edilen 12 kutu menfezden oluan köprü üzerinden geçerek Hasankeyf Kültürel Park Alanndaki yeni yerine yarn sabah götürülecek.

Er-Rzk Camisinin ardndan yapnn harim duvar, taç kap ve giri bölümü de tanacak.

Proje kapsamnda Zeynelbey Türbesi, Artuklu Hamam, mam Abdullah Zaviyesi, Orta Kap, Kzlar (Eyyubi) Camisi Dou ve Bat Bloku, Kzlar (Eyyubi) Camisi Kuzey ve Güney Duvar, Süleyman Han Camisi Külliyesi, taç kap ve çeme, Süleyman Han Camisi külliyesi, minaresi tanmt.

Ilsu Projesi kapsamnda yaplan tama ilemleri, yaplarn tarihlendirildii dönem, tama mesafesi, yaplarn arl ve ilemlerin maliyeti açsndan dünyann en geni kapsaml çalmas olarak deerlendiriliyor.

Ana Sayfaya Git