Esnaf bayramda umduğunu bulamadı

Ekonomik kriz nedeniyle uzun süredir zor günler geçiren esnaf, bayram alışverişinden de umduğunu bulamadı. Esnaf, bayrama 2 gün kalmasına rağmen günde 3-4 parça ürün satışı yaptığını söylüyor.

Haberler 10.08.2019 - 10:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bayrama bir gün kalmasna ramen Diyarbakrdaki pazarlarda bayram hareketlilii ksmi olarak göze çarpsada, al-veriy geçen bayramlara göre, yok denilecek kadar az. Hem ekonomik kriz, hem de ar scaklar nedeniyle sokaklarda ancak akam saatlerinde hareketlilik ba gösteriyor. Vatandalarn alveri için urak yerleri arasnda yer alan tarihi Sur ilçesi, merkez Balar ilçesinin Sakarya Caddesi ve merkez Yeniehir ilçesi Ofis Semtinin eski canllndan eser kalmad.

BRçOK ÜRÜN TEZGANLARDA YERN ALDI

Bayram öncesi belediyenin izniyle birçok esnaf, Diyarbakrn çeitli yerlerindeki i yerlerinde getirdii eyalaryla Ofis Semti Ekinciler Caddesinde iporta tezgh açt. Tezghlarda bulunan hediyelik eya, nevresim, havlu, yastk klf, deri kemer, ayakkab, çorap, çocuk oyuncaklar, eker, kolonya, parfüm, giyim ürünlerine kadar renklilik gösteriyor. Ancak bayram çeitlilii yan ekilde, müteri çeitlii bulamyor.

TEZGAHLAR BAYRAMA KADAR KALICI

Açlan tezgahlarn banda en az 2 kii bekliyor, baz tezghlarda ise bu say 4 kiiye çkyor, buna ramen günde ancak 3-4 parça eya satabiliyor. Tezgh yerinin bakas tarafndan kaplmamas için de gece bir kii, tezgh banda nöbet tutuyor. Harcanan bunca emee karlk esnaf, umduunu bulamamaktan ikyetçi.

çOU BAKIP GDYOR, ALAN OLMUYOR

Giyim üzerine iporta tezgh açan Sidar Tan, Alveriten memnun deiliz, sabahtan beridir siftah yapamayan arkadalarmz var. Eski bayramlarn havas yok. Ekonomik kriz devam ediyor ki kimse alverie çkmyor. Görünen kuru bir kalabalktr. Sabahtan beri 4 tane tiört satabildim, tanesi 15 TLden. Hepsi kar olsa dahi doyurucu bir ey deil. Bir paket sigara 20 TLye varmak üzere, ancak bir tiörtü 15 TLye vermemize ramen yine alveri yaplmyor. çou gelip bakyor, soruyor; ancak almadan gidiyor. Bayrama son 3 gün kala belediye bize izin verdi. Yaplacak i deil, ancak isiz olmaktansa bir i yapalm diyoruz. Bayram havas yok, istediimiz sat hiç yapamadk diye konutu.

4 K çALIIYORUZ, 4 AYAKKABI SATABLDK

Surda dükkann kapatp bir bankann önünde tezgah kuran Mehmet Aslan, çariya ewiti/Yank çar esnafyz. Dükknmz kapatp buraya geldik. Surda i olmuyor, diye burada tezgh açtk. olmuyor. Kimse artk eskisi gibi eya almyor. Oradaki çou esnaf da kan alyor. Kredi kartyla, taksitle alveri merkezlerinden al veri yaplyor. Surdaki insanlarda çknca i kalmad. ki gündür 4 kii buradayz, 4 ayakkab satabildik. Esnaflarn hepsi bu halde diye belirtti.

BU KADAR DÜECEN TAHMN ETMEMTM

çeitli ürünlerin satld iyeri sahibi Mehmet Bilmez de, i yapamamaktan ikyetçi. Bilmez, Halkta para kalmad. Maaza gördüünüz gibi bombo, tek bir müterimiz yok. Zamlar ve vergiler belimizi büktü. Vergilerin düürülmesini istiyoruz. Bayram gelmesine ramen zamlardan dolay insanlar artk temel ihtiyaçlarn karlayamyor. Bayram öncesi alveri orannn bu kadar düeceini tahmin etmemitim. Bu ekilde devam ederse bir iki ay sonra birçok esnaf kepenk indirecek diye konutu.

NSANLARIN ALIM GÜCÜ KALMADI

Tezghnda, Kayapnar ilçesi Gaziler Mahallesindeki iyerinden getirdii eyalarn banda müteri bekleyen Muhammed Fatih Adsz da, henüz umduunu bulamadn ama ilerin daha iyi gideceinden mutlu olduunu söyledi. Adsz, öyle devam etti: Henüz umduumuzu bulamadk ancak önümüzdeki iki günden umutluyuz. Esnaflar uan pek sat yapamad. Geçen bayramlar daha güzeldi ilerimiz. Bu bayram daha durgun geçiyor. Alveri merkezleri, maazalar esnafn iini bitirdi. Esnaflar yalnz brakmayn. nsanlarn eskisi gibi alm gücü kalmad. Ülkenin durumu düzelse belki biz esnaflarn da yüzü güler.

BU HALK NE YYOR KMSENN UMRUNDA DEL

Surdaki iyerinden getirdii hediyelik eya tezghnda arkadalaryla müteri bekleyen Hüseyin Sevim ise, unlar dile getirdi: Kimsede para yok. Ekonomi çöküp gitmi. 10 liralk mal srf satlsn diye 8 liraya veriyoruz. Zaten insanlarda alm gücü yok her eye de zam yaplyor. Sat yapabilmek için geceleri de burada kalyoruz. Ancak kazandmz da bayram masrafmz oluyor. Cumhurbakan alyor 70-80 bin TL, damad alyor 50-60 bin TL. Meclisteki alyor 20 bin TL maan. Bu halk ne yapyor ne yiyor ne içiyor, kimsenin umurunda deil. Doalgaza, suya elektrie zam geliyor. Milletvekilleri mecliste vurup kafay yatyor.

Ana Sayfaya Git