Görüş Bildir

Esnaf bayramda umduğunu bulamadı

Ekonomik kriz nedeniyle uzun süredir zor günler geçiren esnaf, bayram alışverişinden de umduğunu bulamadı. Esnaf, bayrama 2 gün kalmasına rağmen günde 3-4 parça ürün satışı yaptığını söylüyor.

Esnaf bayramda umduğunu bulamadı

Bayrama bir gün kalmasına rağmen Diyarbakır'daki pazarlarda bayram hareketliliği kısmi olarak göze çarpsada, alış-veriyş geçen bayramlara göre, yok denilecek kadar az. Hem ekonomik kriz, hem de aşırı sıcaklar nedeniyle sokaklarda ancak akşam saatlerinde hareketlilik baş gösteriyor. Vatandaşların alışveriş için uğrak yerleri arasında yer alan tarihi Sur ilçesi, merkez Bağlar ilçesinin Sakarya Caddesi ve merkez Yenişehir ilçesi Ofis Semti'nin eski canlılığından eser kalmadı.

BİRÇOK ÜRÜN TEZGANLARDA YERİNİ ALDI

Bayram öncesi belediyenin izniyle birçok esnaf, Diyarbakır'ın çeşitli yerlerindeki iş yerlerinde getirdiği eşyalarıyla Ofis Semti Ekinciler Caddesi'nde işporta tezgâhı açtı. Tezgâhlarda bulunan hediyelik eşya, nevresim, havlu, yastık kılıfı, deri kemer, ayakkabı, çorap, çocuk oyuncakları, şeker, kolonya, parfüm, giyim ürünlerine kadar renklilik gösteriyor. Ancak bayram çeşitliliği yanı şekilde, müşteri çeşitliği bulamıyor.

TEZGAHLAR BAYRAMA KADAR KALICI

Açılan tezgahların başında en az 2 kişi bekliyor, bazı tezgâhlarda ise bu sayı 4 kişiye çıkıyor, buna rağmen günde ancak 3-4 parça eşya satabiliyor. Tezgâh yerinin başkası tarafından kapılmaması için de gece bir kişi, tezgâh başında nöbet tutuyor. Harcanan bunca emeğe karşılık esnaf, umduğunu bulamamaktan şikâyetçi.

'ÇOĞU BAKIP GİDİYOR, ALAN OLMUYOR'

Giyim üzerine işporta tezgâhı açan Sidar Tan, "Alışverişten memnun değiliz, sabahtan beridir siftah yapamayan arkadaşlarımız var. Eski bayramların havası yok. Ekonomik kriz devam ediyor ki kimse alışverişe çıkmıyor. Görünen kuru bir kalabalıktır. Sabahtan beri 4 tane tişört satabildim, tanesi 15 TL'den. Hepsi kar olsa dahi doyurucu bir şey değil. Bir paket sigara 20 TL'ye varmak üzere, ancak bir tişörtü 15 TL'ye vermemize rağmen yine alışveriş yapılmıyor. Çoğu gelip bakıyor, soruyor; ancak almadan gidiyor. Bayrama son 3 gün kala belediye bize izin verdi. Yapılacak iş değil, ancak işsiz olmaktansa bir iş yapalım diyoruz. Bayram havası yok, istediğimiz satışı hiç yapamadık" diye konuştu.

'4 KİŞİ ÇALIŞIYORUZ, 4 AYAKKABI SATABİLDİK'

Sur'da dükkanını kapatıp bir bankanın önünde tezgah kuran Mehmet Aslan, "Çarşiya Şewiti/Yanık Çarşı esnafıyız. Dükkânımızı kapatıp buraya geldik. Sur'da iş olmuyor, diye burada tezgâh açtık. İş olmuyor. Kimse artık eskisi gibi eşya almıyor. Oradaki çoğu esnaf da kan ağlıyor. Kredi kartıyla, taksitle alışveriş merkezlerinden alış veriş yapılıyor. Sur'daki insanlarda çıkınca iş kalmadı. İki gündür 4 kişi buradayız, 4 ayakkabı satabildik. Esnafların hepsi bu halde" diye belirtti.

'BU KADAR DÜŞECEĞİNİ TAHMİN ETMEMİŞTİM'

Çeşitli ürünlerin satıldığı işyeri sahibi Mehmet Bilmez de, iş yapamamaktan şikâyetçi. Bilmez, "Halkta para kalmadı. Mağaza gördüğünüz gibi bomboş, tek bir müşterimiz yok. Zamlar ve vergiler belimizi büktü. Vergilerin düşürülmesini istiyoruz. Bayram gelmesine rağmen zamlardan dolayı insanlar artık temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bayram öncesi alışveriş oranının bu kadar düşeceğini tahmin etmemiştim. Bu şekilde devam ederse bir iki ay sonra birçok esnaf kepenk indirecek" diye konuştu.

'İNSANLARIN ALIM GÜCÜ KALMADI'

Tezgâhında, Kayapınar ilçesi Gaziler Mahallesi'ndeki işyerinden getirdiği eşyaların başında müşteri bekleyen Muhammed Fatih Adsız da, henüz umduğunu bulamadığını ama işlerin daha iyi gideceğinden mutlu olduğunu söyledi. Adsız, şöyle devam etti: "Henüz umduğumuzu bulamadık ancak önümüzdeki iki günden umutluyuz. Esnaflar şuan pek satış yapamadı. Geçen bayramlar daha güzeldi işlerimiz. Bu bayram daha durgun geçiyor. Alışveriş merkezleri, mağazalar esnafın işini bitirdi. Esnafları yalnız bırakmayın. İnsanların eskisi gibi alım gücü kalmadı. Ülkenin durumu düzelse belki biz esnafların da yüzü güler."

'BU HALK NE YİYOR KİMSENİN UMRUNDA DEĞİL'

Sur'daki işyerinden getirdiği hediyelik eşya tezgâhında arkadaşlarıyla müşteri bekleyen Hüseyin Sevim ise, şunları dile getirdi: "Kimsede para yok. Ekonomi çöküp gitmiş. 10 liralık malı sırf satılsın diye 8 liraya veriyoruz. Zaten insanlarda alım gücü yok her şeye de zam yapılıyor. Satış yapabilmek için geceleri de burada kalıyoruz. Ancak kazandığımız da bayram masrafımız oluyor. Cumhurbaşkanı alıyor 70-80 bin TL, damadı alıyor 50-60 bin TL. Meclis’teki alıyor 20 bin TL maaşını. Bu halk ne yapıyor ne yiyor ne içiyor, kimsenin umurunda değil. Doğalgaza, suya elektriğe zam geliyor. Milletvekilleri mecliste vurup kafayı yatıyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi