Evliliklerde aile müdahalesine dikkat

Evlilikle birlikte kişilerin davranışlarının bir anda değişmediğini belirten Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney, evlikler de aile müdahalesine dikkat edilmesi konusunda uyarılar da bulundu.

Haberler 02.12.2017 - 13:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikiyatrist Yrd.Doç.Dr. Rdvan Üney, Aile, toplumun en küçük birimi olarak kabul edilir. Aile denince genellikle ayn evde oturan anne ve baba ile varsa onlarn evlenmemi çocuklar anlalr. Bu tip aileye çekirdek aile denir. Günümüzde çekirdek aile says giderek artmaktadr. Ancak buna ramen, aile büyüklerinin de ayn evi paylat aile tipleri devam etmektedir. çocuklarn bakm için alnan aile büyükleri destei de ailedeki kii saysn artrmaktadr dedi.

ALE MÜDAHALESNE DKKAT

Evlenirken seçecekleri evin konumu, ailelerle, arkada ve komu ilikileri konusu tartmaya neden olabilir

Yeni evlenen çiftlerin, genelde ayr bir evde oturmay tercih ettiklerini ifade eden Dr. Üney, Ancak ailelerle ilikiler ayn evde oturmasalar bile sorun olabilir. Ancak evlilikle birlikte kiilerin davranlar bir anda deimez. Bununla beraber, evlenen çiftin ailesinin davranlar da çabucak deimez. Yeni evlenen çiftin evlilikle ilgili bilgisi, beklentileri, zihinlerindeki kar-koca rolleri farkl farkldr. Evlenirken seçecekleri evin konumu, ailelerle, arkada ve komu ilikileri konusu tartmaya neden olabilir. Bunlarn dnda evli çiftin yemek yeme alkanlklar, damak tatlar, evdeki davran ekilleri arasnda da farkllklar olabilecektir. Kiilerin ailelerinde gördüü ve yaad gelenek ve bak açs da, yeni evli çiftin arasnda sorun olabilecektir. çiftlerin kimden ve nasl yardm alacaklar, sorunlarn üstesinden nasl gelecekleri konusu önemlidir. Yeni evlenen çiftlerin en önemli sorunlarndan biri de aileleriyle ilikilerin düzenlenmesi konusunda olmaktadr diye konutu.

ALE BALARINA DKKAT EDN

Ailesiyle sk balar olan kiilerin, evlendikten sonra da bu balar ayn düzeyde korumak istediklerini kaydeden Dr. Üney, Hatta evlendii kiiyi, bu aileye giren yeni birey olarak tanmlamak isterler. Bu nedenle evlendikleri kiiden beklentileri de büyük olabilmektedir. Hatta bazen zorlayc olabilmektedir. Aileler de bu sk ba koparmak istemeyebilir ifadelerini kulland.

çOCUK APILIRKEN, LKLER

Psikiyatrist Yrd.Doç.Dr. Rdvan Üney, aile ile ilikilerinin oluturduu sorunlar öyle sralad:

çiftlerden birisi ailesine yakn bir ev tutmak ister. Evlenen birey, skça kendi ailesini ziyaret etmeyi ister. Sürekli ev oturmas ya da yemek organizasyonu yapar. Evli çiftin ailesi, habersiz ve emri vaki eklinde ev ziyareti yaparlar. Yapt yemekleri eletirir. Annem gibi yemek yapamyorsun der ve bu beklentisini sürekli dile getirir. Yemek ya da ev oturmas için einin fikrini sormaz. çocuk plan yaplrken, annesinin çocua bakmas konusunda diretir. Ailesiyle birlikte olmak için bahane üretir. Eve gelmeden önce mutlaka ailesine urar. Evli çiftlerden birinin ailesi; evin düzeni, harcamalar konusunda fikir beyan eder. Fikrini çifte dayatr. Evdeki düzeni skça eletirir. çift ailesiyle evdeki olup bitenleri ve sorunlarn sürekli paylar. En ufak sorunlarda aileden yardm ister. Evin anahtar çiftin ailelerine de verilir. Kar kocadan birisinin; dierinin ailesiyle sorun yaadnda, müdahale etmez.

Bu sorunlarn asl nedeninin çiftin evlilik kurumundaki rollerini benimseyememesi ya da snr problemleri olduuna dikkat çeken Dr. Üney, bu sorunlarn üstesinden gelmek için u öneriler de bulundu:

TE O ÖNERLER

1. Evlilikle birlikte kendinizin yeni bir çekirdek aile oluturduunuzu bilin.

2. Evlenme bir mahremiyetin balangcdr. Kendi ailenizin mahremiyetini düünün. Sorunlarnz darya yanstmayn.

3. Yeni evde, yeni bir düzen oluacaktr. Bu düzen sizin ortak kararnzla olacaktr. Kimsenin düzenine benzemek durumunda deildir.

4. Ev ziyareti ya da eve birilerinin kabulü ancak çiftin beraber verecekleri bir karardr. Böyle durumlarda elerden birisinin tek bana karar vermesi krize neden olur, unutmayn.

5. Evlilikte çiftlerin her birisi kendi ailesinden sorumludur. Einiz üzerinden sorunlar çözmeyin (Eim gelmek istemiyor yerine, biz gelmek istemiyoruz deyin.)

6. Evlilikteki çatmalar öncelikle; çift olarak, beraber çözmeye çaln.

7. Kendi ailenizi kendiniz kontrol etmelisiniz. Bu durumda size sadece kzp küsebilirler, bu da sadece birkaç gün sürer. Einiz kontrol etmeye kalkarsa yaam boyu süren sorunlar oluur.

8. Einizin yapt yemei annenizin yemeiyle karlatrmayn.

9. Anne babalar üzerinden tartmayn.

10. Birbirinize özen gösterin, evlilik en iyi bu ekilde korunur.

Ana Sayfaya Git