"GAP'ın başkenti" tarım müzesine kavuştu

Şanlıurfa'da, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen tarihi Çarmelik Kervansarayı, "Kırsal Yaşam ve Tarım Müzesi" olarak hizmete girdi.

Haberler 20.03.2019 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfada, restore edilen ve içerisinde yüzlerce eski tarm arac ve aletinin bulunduu tarihi çarmelik Kervansaray, Krsal Yaam ve Tarm Müzesi olarak hizmete girdi.

Kültür ve Turizm Bakanl ve Büyükehir Belediyesi tarafndan yaklak 6 milyon liralk bütçeyle restore edilen çarmelik Kervansaray müzeye dönütürüldü.

Geçmiten bugüne tarmda kullanlan karasaban, döven, orak, klasik traktörler ile yüzlerce araç ve aletin sergilendii yaklak 20 bin metrekare oturumu bulunan müzenin, bölge turizmine hareketlilik getirmesi bekleniyor.

Büyükehir Belediye Bakan Nihat çiftçi, açlta yapt konumada, anlurfann Türkiyenin en önemli tarm ehirlerinin banda geldiini söyledi.

Evliya çelebinin Seyahatname adl eserinde tarihi çarmelik Kervansarayndan bahsettiini aktaran çiftçi, söz konusu müzenin tarihteki anna yakr bir vaziyette gelecek nesillere k tutacana inandn dile getirdi.

Cumhuriyet tarihinin en büyük tarmsal yatrm olan GAPn merkezinin anlurfa olduunu vurgulayan Nihat çiftçi, çiftçimizin eitilmesi gerekiyor, tarm makine ve aletlerinin sergilendii bir müze açtk. Ecdadmzn iz brakt tarihi bir kervansaray yeniden ayaa kaldrarak tarm müzesine dönütürmenin sevincini yayoruz. diye konutu.

- Aileler bata yart

Vatandalarn müzeye ilgi göstereceine inandn ifade eden çiftçi, Ailelerimiz müzeye eser balayabilmek için adeta birbiriyle yart. Vatanda kendisinde bulunan tarihi eserlerin sergilenmesi için buraya teslim etti. Müzeler bir toplumun hafzasdr, bu hafzay bizler de burada yaatmak istiyoruz. çok güzel bir müze oldu, emei ve eseri olan vatandalarmza ayr ayr teekkür ediyoruz. dedi.

- Geçmie yolculuk yaptm

Müzeyi torunlaryla gezen 75 yandaki slim Da, sergilenen eserleri beendiini söyledi.

Torunlaryla adeta geçmie yolculuk yaptn belirten Da, Eskiden tarm aletleri yoktu, hep el gücüyle çalr, çok yorulurduk. imdi teknoloji ilerlemi, herkes daha rahat. Geride kalan bütün hatralar burada aklma geldi. Gerçekten güzel bir müze olmu. eklinde konutu.

Ahmet Karadeniz ise sosyal medya araclyla açln duyduu müzeye ziyarete geldiini belirtti.

Müzede birbirinden ilginç aletlerin olduunu anlatan Karadeniz, Bu müzedeki eserler, geçmite insanlarn nasl zorluklarla üretim yaptnn bir göstergesidir. çounluu son 50 ylda hiç görmediimiz eserlerden oluuyor. Tarma merakl herkesin görmesi gereken bir tesis olmu. Herkesin eline salk. ifadelerini kulland.

Açla, AK Parti anlurfa Milletvekili brahim Halil Yldz, Bozova Kaymakam Zekeriya Göker, Suruç Kaymakam Tark Açkgöz, anlurfa Ziraat Odas Bakan Ahmet Eyyüpolu ile çok sayda sivil toplum kuruluu temsilcisi ve vatandalar katld.

Ana Sayfaya Git