"Gazellerin piri: Kazancı Bedih"

Gazelhan ve sıra gecesi geleneğinin önemli ustalarından ünlü sanatçı Kazancı Bedih, vefatının 17. yılında anılıyor.

Haberler 19.01.2021 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Asl ad Bedih Yoluk olan Türk halk müziinin davudi sesli sanatçs, 1929da çulhac Halil ve Zemzem Hanmn çocuklar olarak anlurfada dünyaya geldi.

Kazanc Bedih, çocukluundan itibaren müzikle ilgilendi, cümbü, ut ve tambur çalmay örendi. Kazanclk mesleini uzun yllar icra etmesi, yetenei ve iindeki mahareti dolaysyla halk arasnda Kazanc Bedih olarak nam sald. 1948de askere giden Kazanc Bedih, 1950de belediyede içi olarak çalmaya balad.

Takvimler 1975i gösterdiinde emekli olan Bedih, müzie ilgisi dolaysyla bo vakitlerini taziyelerde ve mevlitlerde gazel okuyarak geçirdi.

FUZUL VE NAB GB DVAN ARLERNN GAZELLERN SESLENDRD

1977 ylndan sonra gazeller okuyan Kazanc Bedih, ksa sürede farkl yorumuyla ön plana çkarak mehur oldu.

Divan iirine saysz eser kazandran Fuzuli ve Nabi gibi airlerin gazellerini etkileyici sesiyle okuyan Kazanc Bedih, bir güfteyi farkl makamlarda icra edebilme yeteneiyle de 1980li yllarda dikkatleri üzerine çekti.

Kazanc Bedih, dost meclislerinin ksa sürede sevilen ve aranan kiisi olmay baard, gazelin yan sra okuduu uzun hava ve türkülerle de her ya grubuna icra ettii müzii sevdirdi.

Kazanc Bedihin sesinin tonunu ve okurken taknd tavr, aralarnda brahim Tatlses, Mahsun Krmzgül, Selahattin Alpay ve Mahmut Tuncerin de bulunduu birçok sanatç örnek almaya çalt.

SIRA GECES GELENEN ULUSAL ANLAMDA BLNMESNE VESLE OLDU

Kazanc Bedih, Urfa sra gecelerine 1985 ylndan itibaren okuduu gazellerle damga vurmay baard. Hemehrisi brahim Tatlsesin daveti üzerine ov programna katlan duayen ses, Urfa sra gecelerinde seslendirilen türküleri okuyarak kente has bu gelenein ulusal anlamda bilinmesine vesile oldu.

Kentin müzik kültürünün banda gelen sra geceleri, bu tarihten itibaren birçok ulusal televizyon yapmcs, müzik irketi ve büyük otellerin ilgisini çekti. Bu sayede anlurfal sra gecesi gruplar, yurt dnda bile birçok etkinlie katlma imkan buldu.

Yavuz Turgulun yönettii ve ener enin barolde oynad Ekya filminin müzikleriyle daha fazla tannan Kazanc Bedih, plakçlarn srar üzerine 1996 ylndan sonra da çok sayda plak yapt.

70 YAINDAN SONRA YAKALADIIM ÖHRET BENM çN ÖNEML DEL

Duayen ses, uzun yllar sra gecelerinde sahne almasna ramen sevdii kazanclk mesleine de devam etti.

Karakteri ve mütevaz kiiliiyle hemehrilerinin kalbine taht kuran Kazanc Bedihe halk arasnda ve birçok mehur sanatç tarafndan 1997 sonras Pir diye hitap edilmeye baland.

Söz ve duygu younluu, okuduu eserlere mistik hava katmas, hayatnn sonbaharnda sanatçy Türkiye çapnda 2000li yllarda daha da mehur etti.

Kazanc Bedihin, 2001de sanatç Mahsun Krmzgül ile düet yapt Nemrutun Kz adl arkya ölümünden sonra klip çekildi.

Kariyerinin zirvesine hayatnn son deminde çkmay baaran Kazanc Bedih, 2003te yapt basn açklamasndaki, 70 yandan sonra yakaladm öhret benim için önemli deil. sözleriyle sanat hayatna son verdiini duyurdu.

Sahnelere veda ettikten bir yl sonra Kazanc Bedih ve ei, 19 Ocak 2004te anlurfadaki evlerinde uyuduklar esnada, sobadan szan karbonmonoksit gazndan zehirlenerek hayatn kaybetti.

USTALARIN ADLARI MUTLAKA ÜNVERSTELERN MÜZK BÖLÜMLERNDE YAATILMALI

Folklor aratrmacs Abuzer Akbyk, bir anma toplantsnda yapt konumada, Kazanc Bedihin, okuma tavr ve ses güzelliiyle kendine özgü bir yaps olduunu belirterek, Bu gelenek u anda Urfada ustalarn kaybetmi olarak yayor. Artk insanlar bu gelenei kasetlerden örenmeye çalyor. Gazel geleneinin okullarda, konservatuvarlarda ve hatta korolarda yaatlmas gerekiyor. Kazanc Bedih gibi önemli ustalarn adlar mutlaka üniversitelerin müzik bölümlerinde yaatlmal. ifadelerini kullanmt.

Kazanc Bedihin olu Naci Yoluk, babasndan devrald gazel geleneini ayn heyecanla yaatmaya çaltn vurgulayarak, babasn u sözlerle anlatmt:

Babam yürei sevgi dolu bir insand, musikiyi çok severdi, gününün büyük bölümünü gazeller üzerine kafa yorarak deerlendirirdi.

Ana Sayfaya Git