Gençlerimiz evlenemiyor

Son zamanlarda altın fiyatındaki yükselişle beraber birçok sektörde oluşan pahalılık karşısında evlenemeyen gençler için siyasi partilerin gençlik kolları başkanları, evlenecek gençlere sahip çıkılması hususunda yetkililere çağrıda bulundu.

Haberler 28.12.2021 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Altn piyasasndaki yükseli ve dövize endeksli olan ürünlerdeki fiyat art, evlenecek gençlerin önünde set oluturdu. Gençlerin evlilik masraflarnn karlanmas veya evlenecek çiftler için bir paket hazrlanmas konusunda HÜDA PAR, Saadet Partisi, Yeniden Refah Partisi ve DEVA Partisi il gençlik kollar bakanlar yetkililere çözüm önerilerini sundu.

Kurdaki dalgalanmadan kaynakl altn fiyatnn yükseliiyle birlikte evlenmek isteyen gençlerin maddi külfeti karlama noktasnda ciddi sorun yaadn belirten Yeniden Refah Partisi Diyarbakr l Gençlik Kollar Bakan Zeki Böçkün, Evlenme planlar ve hedefleri olanlar belli zorluklar yayor ve bundan dolay bir karamsarlk içerisindeler. Evlenmek isteyip de evlenemeyenlerle beraber imkn elvermesine ramen evlenmeyi tercih etmeyen bir genç kitlemiz var. Evlilik oranlarnn dümesiyle alakal istatistikleri deerlendirdiimizde sadece maddiyat deil, bu konuyu da esas almamz gerekir. dedi.

EVLLK ÖNCES ÜNVERSTE KRED BORçLARININ FAZ SLNEREK BR ADIM ATILABLR

Böçkün, Ülkemizdeki ekonomik sorunla alakal yetkili mercilerin ve yerel yönetimlerin biraz daha ihsanda bulunma deil de insanlarn kendi ayaklar üzerinde durarak ihtiyaçlarn karlayacak ve evlilik hedeflerine ulaabilecek sosyal düzenin kurulmas gerekir. ifadelerini kulland.

Yeniden Refah Partisi Diyarbakr l Gençlik Kollar Bakan Zeki Böçkün

Sorunlarn çözümüne yönelik önerilerini sunan Böçkün, Gençlerimizin üniversite sürecinde alm olduklar kredilerden dolay hayata atlrken 1-0 geri balayarak psikolojik bask altnda adm atm oluyor. En azndan kredi borçlarnn faizi silinerek bir adm atlabilir. Mevcut iktidarn çeyiz paketi ad altnda bir seçim vaadi vard. çeriine baktmzda gençlerin belirlenen ya aralnda evlenmesi halinde kredi borcunun silinmesi, evlilik için gerekli olan harcamalarn belli bir miktarnn karlanmas ve alnan eyalarn normalde uygulanandan daha fazla sayya taksitlendirilmesi gibi öneriler vard. Bu önerileri faydal ve etkili buluyoruz. Ama temel noktada insanlarn refah seviyesine ulaacak ekilde admlarn atlmasn daha çok önemsiyoruz. eklinde konutu.

HÜKÜMET, GENçLERE YÖNELK KALICI SURETTE STHDAMI SALAMALI

Ülke olarak ekonomik krizle kar karya olunmasnn gençlerin ileride i kurabilmesi veya bulabilmesi üzerinden olumsuz etki oluturduunu ifade eden Saadet Partisi Diyarbakr l Gençlik Kollar Bakan Cüneyt Tarhan, Devletin kuru düürmek için sunduu baz alternatifler var fakat bunlar yeterli deil. Merkez Bankas dolar piyasaya sürerek ülke ekonomisini yeniden raya oturtmak için hamleler yapyor ama bunlar çok geçicidir. Dolaysyla bir ülkenin gerçek manada ekonomik olarak ayaa kalkmas ve bununla beraber halkn refahn arttrmas için üretime dönük bir siyaset izlemesi gerekiyor. diye belirtti.

SAADET PARTS DYARBAKIR L GENçLK KOLLARI BAKANI CÜNEYT TARHAN

Mevcut ekonomik skntlardan etkilenen kesimlerden birinin de gençler olduunun altn çizen Tarhan, Youn bir nüfusa sahip olan gençlerimiz ne yazk ki i arama alannda herhangi bir seçenek bulamyorlar. Yani gelecee dönük bir umut göremiyor. Bizimle irtibata geçmi ve ya 30-35i am gençler ekonomik skntlardan dolay evlenemiyor. Hükümet, gençlere yönelik kalc surette i istihdam salayabilirse gençlerimizin evlilik bata olmak üzere dier pek çok konuda sorunu atlatabileceini düünüyoruz. ifadelerini kulland.

GENçLERE CÜZ MKTARDA OLSA DAH KATKI SUNACAK EVLLK FONLARI HAZIRLANMALI

Daha önceki yllarda açklanan çeyiz hesab uygulamasna atfta bulunan Tarhan, çeyize destek amaçl 5-10 yl para biriktirerek devletin katk sunmasna yönelik baz giriimlerin olduunu, fakat bunun da yetersiz kaldn dile getirerek unlar söyledi:

u anki enflasyon karsnda ne kadar yüksek maa olsa dahi evlilik açsndan kalc bir kazanç elde edilemez. Bilindii üzere bölgemizdeki düünlerde altn hususunda talepler çok. Altnn da geldii seviyeyi düündüümüzde gençlerimiz bunu karlayamayacak güçtedir. Hükümetin veya yerel yönetimlerin gençlere cüzi miktarda olsa dahi katk sunacak fonlar hazrlamalar gerektiini düünüyoruz.

EVL çFTTEN EN AZ BRNN SAHB OLABLMES YÖNÜNDEN MKANLAR SALANMALI

u anda ekonomik krizden en çok etkilenenin gençlerin gelecee dönük ümitsiz olduunu söyleyen Deva Partisi Diyarbakr l Gençlik Kollar Bakan Yücel Karada, Gençlerin umutlar kalmam ve maalesef u anda gençlere ümit alayabilecek tek bir çözüm önerisi de yok. TÜKin verilerine göre genç isizlik oran yüzde 27lere ulam durumda. Asl verileri belirtilen rakamlarn üzerinde görüyoruz. Bunu dou-güneydou bölgesi olarak yerele indirgediimizde rakamn daha yükseklerde olduunu görüyoruz. Neredeyse her iki gençten biri çalamyor ve durum gençleri evlilie götüremiyor. Yani bir i veya meslek olmad zaman genç arkadalarmz evlenemiyor. dedi.

DEVA PARTS DYARBAKIR L GENçLK KOLLARI BAKANI YÜCEL KARADA

u anda genç arkadalarnn evlenememesini isizlie baladna vurgu yapan Karada, Gençlerin evlenebilmesi için imkanlar salanmal, istihdam ortamlar oluturulmaldr. Evlilik sürecinde erkekten istenen altn mevcut artlarda genç arkadalarmzn gücünü zorlamaktadr. Taklar haricinde beyaz eya, mobilya, artan ev kiralar düünüldüünde gençler evlenmekte zorlanyor ve geri adm atyor. eklinde konutu.

Bunlar karsnda mevcut hükümetin gençlere yönelik yardm fonu veya paketi oluturmas ve bu sorunun çözümüne yönelik somut adm atmas gerektiini belirten Karada, Tabi ki bu da yeterli olmayacaktr. Evlendikten sonra mutlu bir hayat sürdürülebilmesi için çiftimizden en az birinin i sahibi olabilmesi yönünden imkanlar salanmaldr. Yoksa evlilikten sonra daha zor süreçler gencimizi bekliyor olacak. Bu konuda iktidarn somut bir adm atmasn bekliyoruz. ifadelerini kulland.

GENçLERN EVLLK YAINI ERTELEMESNDEK EN ÖNEML FAKTÖR MADD MKNSIZLIK

HÜDA PAR Diyarbakr l Gençlik Kollar Bakan Mücahit leri ise Türkiye statistik Kurumu verilerinin Türkiyede son 5 yl içerisinde evlilik yann yükseldiini ve boanma oranlarnda patlama yaandn ortaya koyduunu hatrlatarak toplumun en hassas müessesi olan aile kurumunun kar karya kald bu tehlikenin gelecei ciddi anlamda tehdit edecek bir noktaya ulatn söyledi.

HÜDA PAR DYARBAKIR L GENçLK KOLLARI BAKANI MÜCAHT LER

Geç yata evliliin sosyolojik açdan birçok sorunu da beraberinde getirdii belirten leri, Gençlerin evlilik yan ertelemesini ve evlilie souk bakmasn etkileyen birçok faktör vardr. Bunlarn banda maddi imknszlklar ve medyann geldiini söyleyebilirim. Türkiyede evlilik yann 30lara kadar çktn, gençlerin evlenmek istemediini ve evlilik d ilikilerin medya araclyla tevik edilerek merulatrldn, kadna ve erkee sorumluluk yüklemeyen, herhangi bir balaycl olmayan ve üstelik aileyi kaosa sürükleyen, eler aras rekabetin olduu bir ortamdan ibaretmi gibi gösteren yaynlar, aile kurumunun saygnln yitirmesine neden olmaktadr. dedi.

YUVA KURMA DÜÜNCESNDEN VAZGEçREN HARCAMALAR VE ALINAN BORçLAR GENçLERMZ KORKUTMAKTA

leri, nancmz ve binlerce yllk medeniyet birikimimiz göz önünde bulundurulduunda akl bali olan bir genç, eer kendisini evlilie hazr hissediyorsa yuva kurmas onun temel insani hakkdr. Yüce Allahn insana vermi olduu evlenme, yuva kurma hakk hiçbir gerekçe ile insann elinden alnmamaldr. Aksine yuva kurma hakkn kullanmak isteyen gençlerin önü açlmal, kendilerine maddi ve manevi destek verilmelidir. ifadelerini kulland.

Yuva kurma düüncesinden vazgeçiren harcama ve alnan borçlarn gençleri korkuttuunu söyleyen leri, Aileleri ve gençleri yuva kurma hususunda korkutan bir dier sebep de maddi beklentilerin çok yüksek olmasdr. Sosyal medya ve dier kitle iletiim araçlar üzerinden sergilenen atafat ve israf, yuva kurmada her iki tarafn da belini bükmektedir. Yuva kurma düüncesinden vazgeçiren harcamalar ve alnan borçlar gençlerimizi korkutmaktadr. Burada en büyük i, gençlere ve ailelere dümektedir. Taraflar yuva kurarken merkeze muhabbeti ve merhameti koyup ona göre beklentiye girmelidir. eklinde konutu.

leri, Parti programmzda da ifade edildii gibi salkl bir toplum ancak salkl ailelerle mümkündür. Bu nedenle aile kurumunun korunmas ve aile kurmann tevik edilmesi devletin vazifelerindendir. Evlenme çana geldii ve evlenmek istedii halde maddi imknszlklar nedeniyle evlenemeyen gençlerin evlenebilmesi için gerekli imkn ve artlarn oluturulmas gerekir. dedi.

Ana Sayfaya Git