Gençlerimiz evlenemiyor

Son zamanlarda altın fiyatındaki yükselişle beraber birçok sektörde oluşan pahalılık karşısında evlenemeyen gençler için siyasi partilerin gençlik kolları başkanları, evlenecek gençlere sahip çıkılması hususunda yetkililere çağrıda bulundu.

Gençlerimiz evlenemiyor

Altın piyasasındaki yükseliş ve dövize endeksli olan ürünlerdeki fiyat artışı, evlenecek gençlerin önünde set oluşturdu. Gençlerin evlilik masraflarının karşılanması veya evlenecek çiftler için bir paket hazırlanması konusunda HÜDA PAR, Saadet Partisi, Yeniden Refah Partisi ve DEVA Partisi il gençlik kolları başkanları yetkililere çözüm önerilerini sundu.

Kurdaki dalgalanmadan kaynaklı altın fiyatının yükselişiyle birlikte evlenmek isteyen gençlerin maddi külfeti karşılama noktasında ciddi sorun yaşadığını belirten Yeniden Refah Partisi Diyarbakır İl Gençlik Kolları Başkanı Zeki Böçkün, "Evlenme planları ve hedefleri olanlar belli zorluklar yaşıyor ve bundan dolayı bir karamsarlık içerisindeler. Evlenmek isteyip de evlenemeyenlerle beraber imkânı elvermesine rağmen evlenmeyi tercih etmeyen bir genç kitlemiz var. Evlilik oranlarının düşmesiyle alakalı istatistikleri değerlendirdiğimizde sadece maddiyatı değil, bu konuyu da esas almamız gerekir." dedi.

"EVLİLİK ÖNCESİ ÜNİVERSİTE KREDİ BORÇLARININ FAİZİ SİLİNEREK BİR ADIM ATILABİLİR"

Böçkün, "Ülkemizdeki ekonomik sorunla alakalı yetkili mercilerin ve yerel yönetimlerin biraz daha ihsanda bulunma değil de insanların kendi ayakları üzerinde durarak ihtiyaçlarını karşılayacak ve evlilik hedeflerine ulaşabilecek sosyal düzenin kurulması gerekir." ifadelerini kullandı.

Yeniden Refah Partisi Diyarbakır İl Gençlik Kolları Başkanı Zeki Böçkün

Sorunların çözümüne yönelik önerilerini sunan Böçkün, "Gençlerimizin üniversite sürecinde almış oldukları kredilerden dolayı hayata atılırken 1-0 geri başlayarak psikolojik baskı altında adım atmış oluyor. En azından kredi borçlarının faizi silinerek bir adım atılabilir. Mevcut iktidarın çeyiz paketi adı altında bir seçim vaadi vardı. İçeriğine baktığımızda gençlerin belirlenen yaş aralığında evlenmesi halinde kredi borcunun silinmesi, evlilik için gerekli olan harcamaların belli bir miktarının karşılanması ve alınan eşyaların normalde uygulanandan daha fazla sayıya taksitlendirilmesi gibi öneriler vardı. Bu önerileri faydalı ve etkili buluyoruz. Ama temel noktada insanların refah seviyesine ulaşacak şekilde adımların atılmasını daha çok önemsiyoruz." şeklinde konuştu.

"HÜKÜMET, GENÇLERE YÖNELİK KALICI SURETTE İŞ İSTİHDAMI SAĞLAMALI"

Ülke olarak ekonomik krizle karşı karşıya olunmasının gençlerin ileride iş kurabilmesi veya bulabilmesi üzerinden olumsuz etki oluşturduğunu ifade eden Saadet Partisi Diyarbakır İl Gençlik Kolları Başkanı Cüneyt Tarhan, "Devletin kuru düşürmek için sunduğu bazı alternatifler var fakat bunlar yeterli değil. Merkez Bankası doları piyasaya sürerek ülke ekonomisini yeniden raya oturtmak için hamleler yapıyor ama bunlar çok geçicidir. Dolayısıyla bir ülkenin gerçek manada ekonomik olarak ayağa kalkması ve bununla beraber halkın refahını arttırması için üretime dönük bir siyaset izlemesi gerekiyor." diye belirtti.

SAADET PARTİSİ DİYARBAKIR İL GENÇLİK KOLLARI BAŞKANI CÜNEYT TARHAN

Mevcut ekonomik sıkıntılardan etkilenen kesimlerden birinin de gençler olduğunun altını çizen Tarhan, "Yoğun bir nüfusa sahip olan gençlerimiz ne yazık ki iş arama alanında herhangi bir seçenek bulamıyorlar. Yani geleceğe dönük bir umut göremiyor. Bizimle irtibata geçmiş ve yaşı 30-35'i aşmış gençler ekonomik sıkıntılardan dolayı evlenemiyor. Hükümet, gençlere yönelik kalıcı surette iş istihdamı sağlayabilirse gençlerimizin evlilik başta olmak üzere diğer pek çok konuda sorunu atlatabileceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"GENÇLERE CÜZ'İ MİKTARDA OLSA DAHİ KATKI SUNACAK EVLİLİK FONLARI HAZIRLANMALI"

Daha önceki yıllarda açıklanan çeyiz hesabı uygulamasına atıfta bulunan Tarhan, çeyize destek amaçlı 5-10 yıl para biriktirerek devletin katkı sunmasına yönelik bazı girişimlerin olduğunu, fakat bunun da yetersiz kaldığını dile getirerek şunları söyledi:

"Şu anki enflasyon karşısında ne kadar yüksek maaş olsa dahi evlilik açısından kalıcı bir kazanç elde edilemez. Bilindiği üzere bölgemizdeki düğünlerde altın hususunda talepler çok. Altının da geldiği seviyeyi düşündüğümüzde gençlerimiz bunu karşılayamayacak güçtedir. Hükümetin veya yerel yönetimlerin gençlere cüz'i miktarda olsa dahi katkı sunacak fonları hazırlamaları gerektiğini düşünüyoruz."

"EVLİ ÇİFTTEN EN AZ BİRİNİN İŞ SAHİBİ OLABİLMESİ YÖNÜNDEN İMKANLAR SAĞLANMALI"

Şu anda ekonomik krizden en çok etkilenenin gençlerin geleceğe dönük ümitsiz olduğunu söyleyen Deva Partisi Diyarbakır İl Gençlik Kolları Başkanı Yücel Karadaş, "Gençlerin umutları kalmamış ve maalesef şu anda gençlere ümit aşılayabilecek tek bir çözüm önerisi de yok. TÜİK'in verilerine göre genç işsizlik oranı yüzde 27'lere ulaşmış durumda. Asıl verileri belirtilen rakamların üzerinde görüyoruz. Bunu doğu-güneydoğu bölgesi olarak yerele indirgediğimizde rakamın daha yükseklerde olduğunu görüyoruz. Neredeyse her iki gençten biri çalışamıyor ve durum gençleri evliliğe götüremiyor. Yani bir iş veya meslek olmadığı zaman genç arkadaşlarımız evlenemiyor." dedi.

DEVA PARTİSİ DİYARBAKIR İL GENÇLİK KOLLARI BAŞKANI YÜCEL KARADAŞ

Şu anda genç arkadaşlarının evlenememesini işsizliğe bağladığına vurgu yapan Karadaş, "Gençlerin evlenebilmesi için imkanlar sağlanmalı, istihdam ortamları oluşturulmalıdır. Evlilik sürecinde erkekten istenen altın mevcut şartlarda genç arkadaşlarımızın gücünü zorlamaktadır. Takılar haricinde beyaz eşya, mobilya, artan ev kiraları düşünüldüğünde gençler evlenmekte zorlanıyor ve geri adım atıyor." şeklinde konuştu.

Bunlar karşısında mevcut hükümetin gençlere yönelik yardım fonu veya paketi oluşturması ve bu sorunun çözümüne yönelik somut adım atması gerektiğini belirten Karadaş, "Tabi ki bu da yeterli olmayacaktır. Evlendikten sonra mutlu bir hayat sürdürülebilmesi için çiftimizden en az birinin iş sahibi olabilmesi yönünden imkanlar sağlanmalıdır. Yoksa evlilikten sonra daha zor süreçler gencimizi bekliyor olacak. Bu konuda iktidarın somut bir adım atmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"GENÇLERİN EVLİLİK YAŞINI ERTELEMESİNDEKİ EN ÖNEMLİ FAKTÖR MADDİ İMKÂNSIZLIK"

HÜDA PAR Diyarbakır İl Gençlik Kolları Başkanı Mücahit İleri ise Türkiye İstatistik Kurumu verilerinin Türkiye'de son 5 yıl içerisinde evlilik yaşının yükseldiğini ve boşanma oranlarında patlama yaşandığını ortaya koyduğunu hatırlatarak toplumun en hassas müessesi olan aile kurumunun karşı karşıya kaldığı bu tehlikenin geleceği ciddi anlamda tehdit edecek bir noktaya ulaştığını söyledi.

HÜDA PAR DİYARBAKIR İL GENÇLİK KOLLARI BAŞKANI MÜCAHİT İLERİ 

Geç yaşta evliliğin sosyolojik açıdan birçok sorunu da beraberinde getirdiği belirten İleri, "Gençlerin evlilik yaşını ertelemesini ve evliliğe soğuk bakmasını etkileyen birçok faktör vardır. Bunların başında maddi imkânsızlıklar ve medyanın geldiğini söyleyebilirim. Türkiye'de evlilik yaşının 30'lara kadar çıktığını, gençlerin evlenmek istemediğini ve evlilik dışı ilişkilerin medya aracılığıyla teşvik edilerek meşrulaştırıldığını, kadına ve erkeğe sorumluluk yüklemeyen, herhangi bir bağlayıcılığı olmayan ve üstelik aileyi kaosa sürükleyen, eşler arası rekabetin olduğu bir ortamdan ibaretmiş gibi gösteren yayınlar, aile kurumunun saygınlığını yitirmesine neden olmaktadır." dedi.

"YUVA KURMA DÜŞÜNCESİNDEN VAZGEÇİREN HARCAMALAR VE ALINAN BORÇLAR GENÇLERİMİZİ KORKUTMAKTA"

İleri, "İnancımız ve binlerce yıllık medeniyet birikimimiz göz önünde bulundurulduğunda aklı baliğ olan bir genç, eğer kendisini evliliğe hazır hissediyorsa yuva kurması onun temel insani hakkıdır. Yüce Allah'ın insana vermiş olduğu evlenme, yuva kurma hakkı hiçbir gerekçe ile insanın elinden alınmamalıdır. Aksine yuva kurma hakkını kullanmak isteyen gençlerin önü açılmalı, kendilerine maddi ve manevi destek verilmelidir." ifadelerini kullandı.

Yuva kurma düşüncesinden vazgeçiren harcama ve alınan borçların gençleri korkuttuğunu söyleyen İleri, "Aileleri ve gençleri yuva kurma hususunda korkutan bir diğer sebep de maddi beklentilerin çok yüksek olmasıdır. Sosyal medya ve diğer kitle iletişim araçları üzerinden sergilenen şatafat ve israf, yuva kurmada her iki tarafın da belini bükmektedir. Yuva kurma düşüncesinden vazgeçiren harcamalar ve alınan borçlar gençlerimizi korkutmaktadır. Burada en büyük iş, gençlere ve ailelere düşmektedir. Taraflar yuva kurarken merkeze muhabbeti ve merhameti koyup ona göre beklentiye girmelidir." şeklinde konuştu.

İleri, "Parti programımızda da ifade edildiği gibi sağlıklı bir toplum ancak sağlıklı ailelerle mümkündür. Bu nedenle aile kurumunun korunması ve aile kurmanın teşvik edilmesi devletin vazifelerindendir. Evlenme çağına geldiği ve evlenmek istediği halde maddi imkânsızlıklar nedeniyle evlenemeyen gençlerin evlenebilmesi için gerekli imkân ve şartların oluşturulması gerekir." dedi. 

Kaynak: Diyarbakır Söz