Göçerlerin "eve dönüş" yolculuğu

Yaz döneminde Batman, Mardin gibi sıcak illerden sürüleriyle Van'daki yaylalara çıkan göçerlerin, havaların soğumasıyla aylarca süren eve dönüşü başladı.

Haberler 07.10.2019 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaz döneminde Güneydou Anadolu Bölgesindeki illerden hayvanlarn otlatabilmek için Vandaki yaylalara göç eden göçerler, havalarn soumaya balamasyla aylarca süren dönü yolculuuna balad.

Vandaki geni ve zengin bitki örtüsüne sahip yaylalarda yaz boyunca hayvanlarn otlatan göçerler, yaklaan k mevsimi öncesinde çadrlarn toplayarak, sürüleriyle yola koyuluyor.

Aylarca süren yolculuk boyunca geceleri uygun gördükleri yerlerde çadr kurarak konaklayan göçerler, kent yaamndan ve teknolojik imkanlardan uzakta zorlu doa koullaryla mücadele ediyor.

Konakladklar yerlerde hayvanlarn otlatan, sadklar sütle peynir ve tereya yapan göçerler, yanlarnda tadklar güne panelleriyle de el fenerlerini arj ediyor.

Yolculuk srasnda gece çadrlarn kurulmasna yardm eden, yemek yapan, çocuklarna bakan kadnlar da ar bir yükü omuzlayarak, aileyi bir arada tutuyor.

- Hayatmzn büyük bölümü yaylalarda geçiyor

Göçerlerden Bahri Ta, AA muhabirine yapt açklamada, her yl yaz aylarnda sürülerini daha iyi beslemek amacyla Mardinin Nusaybin ilçesinden Vann Gürpnar ve Bakale ilçelerindeki yaylalara geldiklerini söyledi.

Hayatlarnn büyük bölümünü yaylalarda geçirdiklerini belirten Ta, Vandaki yaylalarda 3 ay geçirip, havalar souyunca tekrar Mardine dönüyoruz. Her yl bölgeye geliyoruz. Bizi en çok hava artlar ve çadrlarn sürekli toplanp, kurulmas zorluyor. Gece, gündüz tehlike altndayz, yollardayz. Baz yllar çok verimli geçerken, bazen de verim alamyoruz. Ama bu yl bizim açmzdan güzel geçti. Yaklak bin koyunla, 15 gündür yoldayz. Koyunlar otlatarak ilerlediimiz için 3 ayda Mardinde olmay hedefliyoruz. diye konutu.

- En ar yük kadnlarn omuzlarnda

Göçerlerden Rabia Bulut ise Bakale ilçesindeki yaylalardan Mardinin Midyat ilçesine gitmeye çaltklarn, bu yolculuun günlerce sürdüünü anlatt.

Zor bir yaam sürdürdüklerini, sürekli gezdiklerini ve yaylalarda konakladklarn aktaran Bulut, sözlerini öyle sürdürdü:

Gittiimiz yerlere çadrmz kuruyoruz, bir süre kaldktan sonra tekrar toparlanp yolumuza devam ediyoruz. Kurduumuz ta ocaklarda yemek piiriyoruz. Önümüzde daha 2 aylk bir yolculuk var. Mardinin Midyat ilçesine gideceiz. Orada yaylaya çkp, tekrar çadrlarmz kuracaz. Yaylarda hayvanlarmz sayoruz, ekmek piiriyoruz. Havann kötü olduu zamanlarda hayvanlarmz için de çadr kuruyoruz. Havalar souduu için sobalarmz yakmaya baladk. Yayla süreci ile 4 aydr yollardayz. Midyatta 6 ay kaldktan sonra tekrar buralara geleceiz.

Ana Sayfaya Git