Güneydoğuda çifte bayram!

Tarihi mekanları, inanç turizmindeki değerleri ve lezzet duraklarıyla turizm pastasından her geçen gün daha fazla pay alan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Kurban Bayramı tatilini fırsat bilenlerin gözdesi oldu

Haberler 26.08.2018 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Terör ve snr olaylar nedeniyle geçmi yllarda sancl bir dönemden geçen Güneydou turizmi, salanan bar ve huzur ortam sayesinde adeta küllerinden yeniden douyor. nanç, kültür ve gastronomi alanndaki turizm deerleriyle her geçen gün daha fazla turist arlayarak turizm pastasndaki payn artran bölge, tarihin doayla bulutuu esiz güzellikteki kentleriyle ziyaretçilerine esiz bir tatil imkan sunuyor.

Tarihi mekanlar, inanç turizmindeki deerleri ve lezzet duraklaryla turizm pastasndan her geçen gün daha fazla pay alan Güneydou Anadolu Bölgesi, bayram tatilini frsat bilenlerin ilgi oda oldu.

Terör ve snr olaylar nedeniyle geçmi yllarda sancl bir dönemden geçen Güneydou turizmi, salanan bar ve huzur ortam sayesinde adeta küllerinden yeniden douyor. nanç, kültür ve gastronomi alanndaki turizm deerleriyle her geçen gün daha fazla turist arlayarak turizm pastasndaki payn artran bölge, tarihin doayla bulutuu esiz güzellikteki kentleriyle ziyaretçilerine esiz bir tatil imkan sunuyor.

Son dönemlerde turistlerin urak noktas olmaya devam eden bölgenin önemli turizm merkezlerinden özellikle Diyarbakr, Gaziantep ve anlurfada bayram tatili süresince önceden rezervasyon yaptrmayan tatilciler otel bulmakta güçlük çekti. Otellerdeki rezervasyonlarn yüzde 90ün üzerinde seyrettii söz konusu illerde, turizmle direkt veya dolayl olarak balantl olan sektörler çifte bayram yaad.

Tarihi mekanlar doldu tat

9 günlük bayram tatilinin bitimine doru Diyarbakra adeta turist yad. Özellikle çevre illerden gelen kente akn eden vatandalar, Diyarbakrn tarihi ve turistik yerlerine hayran kald.

Bol bol hatra fotoraf çekti

Bol bol fotoraf çektirip, tarihi surlara çkan vatandalar ayrca Ulu Cami, Hz. Süleyman Cami ve çkale Müzesi gibi yerlere uramay ihmal etmedi. Bir çok tarihi mekan dolup taarken, Söz haber ekibi olarak kentimizi ziyarete gelen yerli turistlerimizin Diyarbakr hakkndaki görülerini aldk. te vatandalarn Diyarbakra ilikin görüleri;

Diyarbakr görünce scakl unutuyoruz

Ümit Akifbey, Bayram çok güzel ama Diyarbakrda hava çok scak. Havann scak olmas bizi çok yoruyor. Ama Diyarbakrn güzellii bu yorgunluu bize unutturuyor. Diyarbakr gerçekten güzel bir ehir, tarihi dokusu iyi korunmu bir ehir. imdi Diyarbakra gelmiken burann yemeklerini deneyeceiz. Aslen buralym ama uzun yllardr Ankarada yaamaktaym. Diyarbakr görünce scakl unutuyoruz. Ankara da güzel bir ehir ama Diyarbakrdaki tarihi doku orada yok. orada sadece beton var. Buradaki yaplarda mana var.

Diyarbakr etkileyici bir ehirdir

Enis ener, stanbuldan geliyorum. Bu bayram kültürel bir gezi yapmay düündük. Diyarbakra ilk defa geldim, çok etkileyici bir kent. Bu atmosferi teneffüs etmek bizim için güzel oldu. Bayramn 3üncü günü stanbuldan ayrldm, Mardin, Midyat bugün de Diyarbakra geldim. Buray daha önce çok görmek istiyordum. amda Emevi Camisini görmütüm. Diyarbakrdaki ulu cami de baya benzer mimaride.

Tarihi ve turistik yerleri görülmeye deer

Semra Emre, Bayram tatilimiz çok güzel geçiyor, anlurfadan buraya günübirlik geldik. Ailecek Diyarbakr gezmek istedik. Benimde Diyarbakra ilk geliim. Arkadamn tavsiyesi üzerine buraya geldim. Buras çok güzel, buray çok sevdik. Burann tarihi ve turistik yerleri çok güzel.

Devletin yatrmlaryla Diyarbakr geliiyor

Muhammed Furkan Akta, ben kamuda içi olarak çalyorum. Vardiyal çaltm için bugün izin yapabildim. Diyarbakrmz geziyoruz. Devletimizin güzel yatrmlaryla Diyarbakrmz geliti. Bizde bu güzel yerleri deerlendirmek için geziyoruz. Teyzem Ispartadan geldi, onlarla birlikte Diyarbakr geziyoruz ve gayet güzel vakit geçiriyoruz.

Bahar Üngür, 9 günlük bayram tatili çok güzeldi. Diyarbakrda olup da bayram güzel geçirmemek imkansz. Ben Diyarbakrlym ama gezilip görülecek çok yer var, bizde geziyoruz. 9 günlük bayram tatili de gezmek için iyi bir frsat oldu bizim için. Gezmek lazm.

Rota Gaziantepten balyor

Buarada, Gastronomi turizmiyle de dikkati çeken Gaziantepte bayram süresince ziyaretçi hareketlilii yaand. Son dönemlerde, özellikle hafta sonlar tur otobüslerinin fazlalnn dikkati çektii kentte, Zeugma Mozaik Müzesi, Bakrclar çars, Elmac Pazar, Gaziantep Kalesi ve Gaziantep Hayvanat Bahçesi gibi mekanlar, sklkla ziyaret edilen bölgeler arasnda yer ald.

Ziyaretçiler, restoranlarn da youn olduu kentteki otellerde, rezervasyon yaptrmayan pek çok kii konaklayacak yer bulmakta zorland. UNESCOnun gastronomi alannda Yaratc ehirler Ana dahil ettii Gaziantepte restoranlar, turistlerin ilgi gösterdii mekanlarn banda geliyor. Baklavann bakenti Gaziantepe gelen yerli ve yabanc turistler, esiz bir mutfak kültürüyle de kar karya kalyor. Izgara ve tatl çeitleri dnda kente özgü yemeklerden tatma frsat bulan ziyaretçiler, müzeleri de ziyaret ediyor.

Tarih yolculuu

Gaziantepten balayan Güneydou tatil rotas, ziyaretçilerini adeta tarihi bir yolculua çkaryor. Gaziantepteki ziyaretlerini tamamlayanlarn sonraki duraklar, en eski tapnak kalntlar olarak kabul edilen 12 bin 500 ylk geçmie sahip Göbeklitepe, doal güzellikleriyle ön plana çkan Halfeti ile tarihi Harran ilçeleri ve Hazreti brahimin doduu rivayet edilen bölgenin merkezi konumundaki anlurfa oluyor.

Yerli ve yabanc turistler, ardndan Perre Antik Kenti ve günein en güzel doup batt yer olarak belirtilen Nemrut Dan snrlarna sdran Adyaman geziyor. Tatilcilerin son dura ise Diyarbakrdaki zengin tarihi mekanlar ve ta evleriyle dikkati çeken Mardin.

Turizmcilerin sevinci

Bölgesel Turist Rehberleri Odas Bakan Müslüm çoban, son dönemde bölgede turizm sezonlarnn youn geçtiini ve bunun kendilerini sevindirdiini belirtti.

Bölgenin scak olmasndan dolay normalde bu dönemin sakin geçtiine dikkati çeken çoban, öyle devam etti:

Kurban Bayram tatilinin 9 güne çkmas sayesinde scak havaya ramen insanlar adeta bölgeye akn etti. anlurfa ve bölgede otel, konukevleri ve misafirhaneler ciddi bir dolulua ulat. anlurfada neredeyse yer bulmak imkansz hale geldi. Bu durum tabii ki kentin ekonomisine ve esnafa katk sunuyor. Eylül aynda havalarn serinlemesiyle bu younluk daha da artacaktr. Kurban Bayram bu anlamda bölge turizmine çiftte bayram yaatm oldu.

Diyarbakrdan Gaziantepe turist kafilesi getiren turist rehberi Halit Aygat da özellikle 2014ten itibaren bölgeye youn bir turist ilgisi olduunu kaydetti.

Özellikle kültür turlar için bölgeyi tercih edenlerin Gaziantepten balayarak anlurfa, Mardin, Adyaman, Elaz ve Diyarbakr görmek istediini anlatan Aygat, Bölgeye son dönemde youn olarak turist akn var. Nisan ve haziran aylar arasnda otellerdeki doluluk oran yüzde 100dü. imdilerde ise ekim ayna kadar yine oteller neredeyse dolu. Kurban Bayram da beklenenden daha iyi durumda. Bayram döneminde en çok Zeugma Müzesi, Harran ve Göbeklitepeye talep geldi. Buraya daha çok bat illerinden turistler geldi. Özellikle de bayramn ikinci gününden itibaren bölgede turlarda yer kalmad. diye konutu.

Tatilciler de memnun

Kahramanmaratan tatil dolaysyla anlurfaya gelen Nevzat Yeilta ise Kurban Bayramn kutladktan sonra farkl bir atmosfer için ailesiyle tatile çktklarn ve scak havaya ramen keyifli vakit geçirdiklerini ifade etti.

Gaziantep, Halfeti, Balklgöl ve Harran ziyaret etme imkan bulduklarn aktaran Yeilta, Hem gözümüze hem midemize hitap eden bizim için iyi bir bayram tatili oldu. Daha öncede çok kez geldik bundan sonra da frsat buldukça gelmeye devam edeceiz. Scak havada biz bu kadar younluk yaanacan beklemiyorduk ama Türkiyenin birçok yerinden insanlar buradalar. Biz de Mardini ziyaret ettikten sonra tatili tamamlam olacaz. eklinde konutu.

Almanyadan memleketi Halfetiye gelen Salih Koç ise burada doal güzellikler eliinde piknik yapma imkan bulduklarn söyledi. Gaziantepe Manisadan gelen Gülden Budak da genelde bat illerinde Güneydounun yemekleriyle tanndn ancak bölgedeki tarihi dokunun da çok etkileyici olduunu belirtti.

Ana Sayfaya Git